Hlavní obsah

Případ zpronevěry munice na Hradě se vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1

Foto: PatrikPaprika/Wikimedia Commons

Případ bude projednávat Obvodní soud pro Prahu 1.

Pražský městský soud zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 týkající se zpronevěry 20 tisíc nábojů na Hradě za Miloše Zemana. Vůči rozsudku z poloviny dubna se odvolali jak obžalovaní, tak i státní zástupce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obvodní soud pro Prahu 1 bude znovu řešit případ zpronevěry 20 tisíc nábojů členy Útvaru pro ochranu prezidenta ČR z doby Miloše Zemana, informoval zpravodajský server České televize ČT24.

„Napadený rozsudek byl zrušen v celém rozsahu,“ uvedla mluvčí pražského Městského soudu Štěpánka Tykalová. Soud tak rozhodl kvůli vadám v rozsudku, v předchozím řízení i kvůli nesprávně určené náhradě škody. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Vůči rozsudku z poloviny dubna se odvolali jak obžalovaní, tak i státní zástupce. Podle něho dostali policisté Martin Tiefenbach a Patrik Přibyl příliš nízký trest za údajné převzetí téměř dvaceti tisíc nábojů z policejního skladu na pražských Hradčanech, kterou si odnesli pro vlastní potřebu. Seznam Zprávy dříve informovaly o tom, že si obžalovaní munici odnášeli mezi lednem 2018 až prosincem 2020.

Oběma mužům za zpronevěru tehdy uložil Obvodní soud pro Prahu peněžitý trest 100 tisíc korun a povinnost nahradit Ministerstvu vnitra škodu 105 tisíc. Jednomu z obžalovaných dále původně zakázal po dobu tří let působit v ozbrojených bezpečnostních sborech a silách České republiky.

Oba muži pracovali jako policisté mnoho let. Jeden z nich třicet, druhý sedmnáct let. U prezidentské ochranky působili jako instruktoři. Odnesené střelivo měli následně vykazovat jako použité při střelecké přípravě. Státní zástupce tvrdil, že náboje použili pro vlastní majetkový prospěch. Podle obžalovaných se jim ale chtěli nadřízení pomstít kvůli neshodám v útvaru.

Doporučované