Hlavní obsah

Demokraté na rozcestí. Těchto pět lidí by mohlo nahradit Joea Bidena

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden v květnu 2024.

Kandidovat, či nekandidovat? Před Joem Bidenem po čtvrteční debatě leží jedna z důležitých otázek jeho politické kariéry. Americká média již mezitím spekulují o tom, kdo by se Trumpovi postavil místo něj.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po čtvrteční prezidentské debatě zavládla mezi demokraty panika. Výkon Joea Bidena, jenž místy dlouho hledal správná slova, pokašlával a chyběla mu energie, nezažehnal pochyby, zda kvůli svému vysokému věku zvládne případný další mandát v Bílém domě.

Například průzkum Morning Consult po skončení debaty ukázal, že poměr těch, kteří si myslí, že je prezident příliš starý, vzrostl z 64 na 78 %. Biden pak ve srovnání s Donaldem Trumpem sice neztratil svou bezprostřední pozici, většina voličů, včetně 47 % demokratů, nicméně uvedla, že by měl být nahrazen jiným demokratickým kandidátem.

Proti výměně už se během víkendu vymezili někteří Bidenovi vysoce postavení kolegové. Senátor Raphael Warnock mluvil o špatné debatě, což se někdy stává. Šéf demokratů ve Sněmovně reprezentantů Hakeem Jeffries připustil, že šlo o neúspěch, zároveň se podle něj jedná o „přípravu na návrat“.

V tom, aby neupouštěl od kandidatury, už Bidena podle amerických médií podpořila rodina. Ta prý zároveň zkritizovala jeho poradce a proběhly i debaty, zda v týmu neudělat personální změny.

Definitivní rozhodnutí ale leží na Bidenovi. Neexistuje žádný formální mechanismus, jak ho coby předpokládaného demokratického kandidáta nahradit, a v podstatě jedinou „čistou“ možností by bylo, kdyby sám souhlasil, že odstoupí.

To podle mluvčí jeho kampaně sice nyní nehrozí, do nominačního sjezdu i listopadových voleb je však ještě daleko. A objevují se i jména, která by 81letého prezidenta mohla nahradit.

Je možná výměna kandidáta?

Joe Biden sice vyhrál primárky, oficiálně se ale kandidátem Demokratické strany na prezidenta stane až po schválení na národním sjezdu, který se koná v druhé polovině srpna. Pokud by jím být neměl, existují v podstatě jen dvě možnosti, jak k tomu může dojít:

  • Biden může souhlasit s tím, že odstoupí, a umožní tak delegátům, které získal v primárkách a kteří budou hlasovat o nominaci kandidáta, aby vybrali někoho jiného. Ti totiž nemají povinnost hlasovat pro toho, kdo vyhrál primárky. Žádá se po nich, aby „s čistým svědomím odráželi smýšlení těch, kteří je zvolili“.
  • Dosud neprobádanou a složitou možností je „násilné“ odsunutí Bidena. V moderní politické éře se ještě žádná velká strana nepokusila o převzetí nominace, demokratické předpisy však mají mezery, které by to teoreticky mohly umožnit. Odborníci pochybují, že by k takové vzpouře došlo, pokud by se tak však stalo, šlo by o „ošklivý scénář“.

Kamala Harrisová

Asi není překvapením, že jedním z často se opakujících tipů je Bidenova viceprezidentka, která by jeho funkci zastávala i v momentě, kdy by toho sám prezident nebyl schopný. Vzhledem k tomu, že Harrisová již je na kandidátce strany, mohla by mít jistou výhodu. Tu však může otupit její relativně nízká popularita.

Její hodnocení spolu s rozšířenou kritikou, že si v Bidenově administrativě nezvládla vytvořit vlastní roli, tak víceméně naznačuje, že by v souboji s Donaldem Trumpem mohla mít vážné problémy.

Dnes 59letá Harrisová je bývalou prokurátorkou. V minulosti byla první ženou jihoasijského původu a teprve druhou Afroameričankou, která byla zvolena do amerického Senátu. V roce 2020 se pak stala také první ženou na postu viceprezidentky.

Foto: Twitter @KamalaHarris

Kamala Harrisová v dubnu 2024.

Gavin Newsom

Zatímco někteří demokraté ve čtvrtek veřejně panikařili ohledně Bidenovy kandidatury, kalifornský guvernér, který se na debatu v Atlantě osobně dostavil, se ujal své obvyklé role a prezidenta hájil se slovy, že se k němu kvůli jednomu špatnému vystoupení člověk neotočí zády.

Šestapadesátiletý politik dříve působil také jako starosta San Franciska a podle některých se v posledním roce snaží o vybudování si celonárodního profilu, což by mu mohlo posloužit k prezidentské kandidatuře v roce 2028. Zářnou budoucnost mu ovšem trochu narušují problémy, se kterými se potýká Kalifornie, jako je třeba krize bezdomovectví.

Newsom nijak neskrývá svůj liberalismus a je hlasitým zastáncem kontroly zbraní, otázek LGBT+ a práva na potrat. Ostrého střetu s Trumpem se navíc nejspíše obávat nebude vzhledem k tomu, že během exprezidentovy éry guvernér prohlásil Kalifornii za vůdce „odporu“ vůči jeho administrativě.

Foto: Sheila Fitzgerald, Shutterstock.com

Gavin Newsom v květnu 2024.

Gretchen Whitmerová

Dvaapadesátiletá guvernérka Michiganu se za uplynulé roky rychle vyšvihla na celostátní hvězdu Demokratické strany. Do povědomí Američanů se dostala například během pandemie covidu-19, když se pohádala s Trumpovým Bílým domem kvůli jeho nevýrazné reakci.

Svou funkci zastává od roku 2019, přičemž v roce 2022 ji v tomto „kolísavém státě“ dokázala obhájit s rozdílem necelých 11 procentních bodů. Podle některých se tehdy postavila do čela modré vlny a od té doby již ve státě prosadila několik progresivních kroků, včetně zákonů o kontrole zbraní a zákona o čisté energii.

Také Whitmerová, která byla v roce 2020 na seznamu potenciálních kandidátů na viceprezidenta, Bidena po nezdařené debatě podpořila. Sama je ale u některých demokratů jedním z nejsilnějších adeptů na prezidentskou kandidaturu v roce 2028.

Foto: Twitter @GovWhitmer

Gretchen Whitmerová v květnu 2024.

J. B. Pritzker

Když se Biden a Trump utkali na debatním pódiu, guvernér státu Illinois se rozvášnil na platformě X v sérii tweetů podporujících demokratického kolegu. V jednom z nich dokonce své sledující nabádal, aby nezapomněli, že Trump se jen nepřátelí s ruským lídrem Vladimirem Putinem, nýbrž že „chce BÝT Vladimirem Putinem“.

Jako guvernér, který je ve svém již druhém funkčním období, má za sebou kromě silné podpory Bidena také významné progresivní milníky, když dosáhl významných vítězství v oblasti práva na potrat a kontroly zbraní. Demokratickou stranu státu navíc posunul daleko od její tradičně středolevé politiky.

Sám 59letý Pritzker nevyloučil možnost budoucí kandidatury na prezidenta. V té by mu navíc při případných potížích se sháněním finančních prostředků mohl významně pomoci jeho osobní majetek. Jeho jmění se odhaduje na 3,5 miliardy dolarů, což z něj podle listu The New York Times činí nejbohatšího voleného představitele v USA.

Foto: Twitter @GovPritzker

J. B. Pritzker v květnu 2024.

Josh Shapiro

Možná to nejdůležitější, co je třeba o 51letém Shapirovi vědět, je, že je guvernérem Pensylvánie, která se řadí mezi takzvané swing states („kolísavé státy“). V nedávném průzkumu navíc dosáhl na kladné hodnocení 64 %, přičemž jen 19 % registrovaných voličů v tomto státě uvedlo, že s jeho prací nesouhlasí.

A pokud existuje něco jako stát, který musí demokratický vyzyvatel Trumpa vyhrát, je to právě Pensylvánie.

Politik se své guvernérské funkce chopil až v roce 2023, stálicí pensylvánské politiky je ovšem již mnoho let. Jeho guvernérství se navíc těší široké popularitě, a to navzdory tomu, že ho někteří kritizují za horlivou podporu Izraele. Některé z nedávných demonstrací na amerických univerzitách totiž odsoudil jako antisemitské.

Foto: Twitter @GovernorShapiro

Josh Shapiro v červnu 2024.

Související témata:
Gavin Newsom
Gretchen Whitmer
J. B. Pritzker
Josh Shapiro

Doporučované