Hlavní obsah

Kaliňák: Fico se vrátí do práce, po střelbě mu ale zůstanou doživotní následky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na slovenského premiéra Roberta Fica střílel 15. května jednasedmdesátiletý Juraj C.

Slovenský premiér Robert Fico už se zapojil do příprav summitu, který proběhl tento týden. Lékaři ale předpokládají, že po střelbě bude mít trvalé zdravotní následky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ficův zdravotní stav se zlepšuje, ale ne vše jde podle plánu, řekl v debatě O 5 minút 12, kterou vysílá RTVS, slovenský ministr obrany Robert Kaliňák.

„Stav už se zlepšil natolik, že se Fico zapojil do diskuzí k summitu Evropské unie v Bruselu, kde Slovensko zastupoval prezident Peter Pellegrini,“ popsal Kaliňák. V nejbližších dnech lze podle něj očekávat, že se premiér opět ukáže na veřejnosti a ujme se svých pracovních povinností.

V tuto chvíli se Fico snaží plně zotavit. Situace ale není ideální, následky střelného poranění mohou být podle Kaliňáka velmi nevypočitatelné. Lékaři dělají vše pro to, aby mohl vykonávat svou práci. Předpokládá se ale, že premiér bude mít doživotní následky, především v oblasti pohybového aparátu. Kaliňák dále uvedl, že s premiérem je v kontaktu na denní bázi a potkávají se i osobně.

Na premiéra Roberta Fica zaútočil 15. května 2024 jednasedmdesátiletý Juraj C. K atentátu si vybral výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová.

Předseda vlády byl převezen do nemocnice v Banské Bystrici, po dvou týdnech se přesunul do domácí léčby. Střelec byl zadržen okamžitě po atentátu. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení až doživotí.

Doporučované