Hlavní obsah

Šojdrová tvrdí, že její hlasy skončily u jiného kandidáta. Podnět už řeší soud

Foto: sojdrova.cz

Politička Michaela Šojdrová.

Končící europoslankyně bojuje u Nejvyššího správního soudu o svůj návrat do europarlamentu. Chybu ve sčítání dokládá opomenutými hlasy od svých známých i politologickou analýzou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidé ze tří vesniček ve Zlínském kraji tvrdí, že dali v eurovolbách přednostní hlasy političce z jejich regionu – končící europoslankyni Michaele Šojdrové (KDU-ČSL). Ve výsledcích voleb z těchto obcí však Šojdrová neměla jediný přednostní hlas.

Naopak poněkud překvapivě v obcích měl velké množství přednostních hlasů kandidát Filip Benda z ODS, který byl na listině před Šojdrovou. Jako pražský politik však nemá s regionem příliš společného.

Šojdrová si proto nechala od politologů zpracovat i analýzu založenou na historických výsledcích z předchozích voleb, konkrétně z roku 2019, jež využívá metodu lineární regrese. Podle analýzy mohlo dojít k chybnému připsání jejích přednostních hlasů právě Filipu Bendovi.

Analýza přinesla odhad, že by europoslankyně měla získat o zhruba 5,5 tisíce přednostních hlasů více, než získala.

Končící europoslankyně, která byla devítkou na kandidátce Spolu, z níž se do europarlamentu probojovalo jen šest kandidátů, proto podala k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) návrh na zneplatnění volby šestého kandidáta Ondřeje Koláře z TOP 09.

„Já to nedělám úplně ráda, protože si myslím, že Ondřej Kolář by byl dobrý europoslanec, ale je klíčové, aby volby byly spravedlivé a férové, aby volebnímu systému lidé důvěřovali,“ řekla tento týden Seznam Zprávám Šojdrová, která – pokud soud nerozhodne jinak – po deseti letech v europarlamentu končí.

Voliči podepsali i čestné prohlášení

Od sedmi lidí, kteří jí v jedné obci na Zlínsku a v jedné obci na Vsetínsku, dali přednostní hlas, má podepsaná čestná prohlášení. I na jejich základě a kontrole zmiňovaných okrsků si NSS vyžádal dokumentaci k několika dalším krajům a jejich okrskům, kde mají lidovci tradičně vyšší podporu. Kraje měly dokumentaci dodat do pátku.

Soud na svých webových stránkách uvedl, že po obdržení dokumentace teprve rozhodne, jak bude dále postupovat. „Případné další informace budou ve středu odpoledne ve volebním senátu,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Soud už dříve určil, že lhůta pro vyřízení všech podání bude ke 12. červenci. „S velkou pravděpodobností bude celá lhůta k rozhodování využita,“ potvrdila redakci mluvčí NSS.

Pokud by NSS dal Šojdrové za pravdu a nařídil hlasy přepočítat, mohla by pokračovat ve svém třetím volebním období v europarlamentu. K obhajobě jí totiž chybělo jen několik stovek preferenčních hlasů.

V případě, že by k tomu došlo, o europoslanecké křeslo by přišel šestý na listině, zmíněný Ondřej Kolář z TOP 09. Zajímavé na tom je to, že Kolář, který kandidoval jako člen Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, se těsně po pro něj úspěšných eurovolbách svého poslaneckého mandátu vzdal. Do práce ve Sněmovně tak mohl urychleně naskočit náhradník, jeho spolustraník Martin Dlouhý. Kolář by tak mohl skončit zcela bez mandátu.

„Tohle se nedá komentovat, tady je asi každé slovo navíc,“ povzdychl si Kolář na prosbu o reakci na nastalou situaci. Svoji rezignaci na poslanecký post ale jako unáhlenou nebere. Šojdrová mu prý minulý pátek zavolala, aby mu řekla, k čemu se rozhodla. „Tak jsme si o tom pokecali a potom se to stalo. Já, popravdě řečeno, tomu kroku úplně nerozumím, ale jak říkám, komentovat to je zbytečné, protože by se člověk akorát naštval,“ uvedl Kolář.

Šojdrová v pátek na žádost Seznam Zpráv o rozhovor nereagovala.

Historie se opakuje

K podobné situaci v české politice došlo už před sedmi lety po volbách do Poslanecké sněmovny, kdy NSS nařídil přepočítání hlasů v některých okrscích ve Středočeském kraji. Volební lístek měl tehdy dvě strany a některé volební komise ho neotočily a nezapočítaly tak preferenční hlasy pro Martina Kupku, který byl až na posledním 31. místě kandidátky na druhé straně volebního lístku.

Došlo tak k tomu, že zhruba měsíc po složení poslaneckého slibu se musel z poslanecké kanceláře stěhovat Petr Bendl (ODS), který to tehdy okomentoval tak, že je to nepříjemné, ale je to život a rozhodnutí soudu respektuje.

Eurovolby v detailu

Výsledky voleb až na úroveň jednotlivých okrsků. Detailní přehled výsledků letošních voleb do Evropského parlamentu.

Doporučované