Hlavní obsah

Po tragické smrti prezidenta si Írán vybírá novou hlavu státu

Foto: khamenei.ir

Nejvyšší autoritou Íránu je duchovní, v současné době ajatolláh Alí Chameneí.

Íránci budou moci vybírat ze čtyř kandidátů. Tři z nich jsou ultrakonzervativci, jeden je reformista.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Íránu dnes ráno v 8:00 (6:30 SELČ) začaly prezidentské volby. Přes 60 milionů Íránců rozhodne o tom, kdo nahradí v čele země Ebráhíma Raísího, jenž v květnu zahynul při nehodě vrtulníku. Nová hlava státu ale zřejmě nepřinese větší změny v této islámské republice, kde je nejvyšší autoritou duchovní – ajatolláh Alí Chameneí. Hlasování skončí v 16:30 SELČ.

Navzdory autoritářství teokratického režimu ale velkou část Íránců trápí zejména jejich zhoršující se ekonomická situace. Očekává se opět nízká účast, mnozí Íránci totiž už nevěří, že změna vedení země přinese reformy. V posledním půlroce se vyostřil i konflikt Íránu s Izraelem, a to kvůli válce v Pásmu Gazy, kde Teherán stojí na straně palestinského hnutí Hamás, které USA i EU označují za teroristické.

K volbám se registrovalo celkem 80 kandidátů, Rada dohlížitelů, jejíž členy jmenuje právě Chameneí, jich ale vybrala jen šest a dva z nich na poslední chvíli odstoupili. Voliči tak mají na výběr ze čtyř kandidátů, z nichž tři jsou ultrakonzervativní politici a jeden umírněný.

Největší šance mají zřejmě předseda parlamentu a bývalý starosta Teheránu Mohammad Bágher Ghálíbáf (62) a ultrakonzervativní politik Saíd Džalílí (58), který byl v letech 2007 až 2013 hlavním íránským vyjednavačem o jaderném programu se západními mocnostmi. Jediným reformistou mezi kandidáty je poslanec Masúd Pezeškján (69).

Doporučované