Hlavní obsah

Jak platit v zahraničí? Srovnali jsme podmínky hotovosti, karet a bankomatu

Foto: Pexels, Seznam Zprávy

Placení kartou je čím dál tím běžnější, ale v cizině se stále hodí mít s sebou i hotovost.

Hotovost, karta i bankomat mají při platbách v cizině svoje háčky. Obecně je nejvýhodnější vsadit na kartu, ale neplatí to vždy a za každých podmínek. Seznam Zprávy porovnaly podmínky, kurzy, výhody a nevýhody u všech možností.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I platba kartou nebo výběr z bankomatu v cizině je forma výměny peněz. A ta v sobě vždy skrývá jedno úskalí – směnný kurz mezi českou korunou a cizí měnou, mnohdy navýšený o další poplatky. Obojí se v různých případech může výrazně lišit. Promyšlený postup proto slibuje úsporu často v desítkách až stovkách korun.

Platba kartou: v korunách, nebo v místní měně?

Samotné placení kartou je snadné, ale spočítat si výhodnost různých variant je trochu alchymie. Začíná to už výběrem typu karty, například kurz eura se při placení různými kartami k účtům v českých bankách může lišit i o desítky haléřů.

K některým kartám dostane klient i výhody navíc, jako jsou cash back, výběr z bankomatů zdarma nebo cestovní a úrazové pojištění. „Je třeba se dotázat banky, zda vaše karta pojištění obsahuje a co vše zahrnuje. Zbavíte se tak před cestou některých nutných zařizování, a ještě můžete ušetřit,“ radí Martin Dolejš, ředitel rozvoje prodeje společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

U těch kreditních je nutné myslet i na úroky z úvěru. U některých karet se při konverzi měn používá kurz karetní asociace Visa či Mastercard, častěji však banka uplatní o něco méně výhodný vlastní devizový kurz. Vše zmíněné lze dohledat a porovnat v nabídkách a podmínkách bank.

Přes to všechno je placení kartou v cizině většinou finančně nejvýhodnější. Vyměňuje se, neboli konvertuje, jen přesně utrácená částka, za transakci není žádný poplatek, ve srovnání s hotovostí a někdy i s bankomatem je zde zpravidla výhodnější kurz a odpadají poplatky za výběr z bankomatu.

Má to však háček zvaný dynamická konverze DCC. Platební terminál nabídne vždy možnost vybrat platbu v korunách nebo v místní měně. „Vždy platí, že je při platbě kartou výhodnější platit v místní měně, nikoli v korunách. Konverze DCC zahrnuje různé skryté poplatky a nevýhodné směnné kurzy,“ upozorňuje Matěj Novák, zakladatel a šéf platební společnosti EasyChange.

Kurzový rozdíl

  • V Evropě by měl mimo jiné i platební terminál při transakci ukázat takzvaný kurzový rozdíl, tedy procento, o jaké se liší zdejší kurz od středové hodnoty kurzu Evropské centrální banky (ECB). Lze ho vidět i v kurzovních lístcích bank.
  • Zatímco kurzové rozdíly nabízené českými bankami se obvykle pohybují mezi třemi a čtyřmi procenty, při platbě přes dynamickou konverzi DCC to bývá většinou pět až deset procent, někdy i více.

Na tomtéž se shodují i další odborníci. „Služba DCC sice ukáže přesnou částku platby v českých korunách, ale až po přepočtení platby značně nevýhodným kurzem,“ podotýká Monika Hořínková, mluvčí skupiny ČSOB.

Při platbě v místní měně se pro konverzi použije kurz české banky, zatímco u platby v korunách stanovuje kurz pro dynamickou konverzi DCC provozovatel terminálu. Nastaví-li obchodník způsob platby sám na české koruny, je potřeba se ohradit, ať platbu zadá znovu a lze si vybrat.

Výhodou je DCC jen při platbách v exotických destinacích, při nichž se přepočet nepřevádí na koruny přímo, ale přes dalších měny.

„Například v Japonsku je to z koruny na euro, z eura na britskou libru a teprve z britské libry na japonský jen. Platí-li klient v místní měně, vidí také odchozí částku v místní měně a v případě exotičtějších měn, kde se kurz přepočítává přes jiné měny, pro něj bude velmi komplikované zjistit přesnou částku v korunách, která odchází z jeho účtu,“ popisuje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Pak je přehlednější při placení potvrdit částku v korunách, tedy přes DCC.

Úplně nejvýhodnější je platba kartou z účtu vedeného v místní měně či ve více měnách najednou. „Pokud klient platí či vybírá v cizí měně, která je shodná s měnou jeho účtu, nedochází k žádné konverzi,“ upřesňuje Hořínková z ČSOB.

Konverzí je zde myšlena jakákoliv výměna mezi měnami, vždy spojená s poplatkem. Takové účty se však vyplatí jen lidem, kteří jezdí často do ciziny nebo vydělávají a hodně platí v cizí měně.

Karta v mobilu či hodinkách

  • U stále oblíbenějšího placení virtuální platební kartou, tedy tou uloženou třeba v mobilní aplikaci, jsou podmínky při placení v cizině podobné jako u plastových karet. Výhodou je lepší zabezpečení biometrickým ověřením a možnost okamžitého použití – není nutno čekat na výrobu plastové karty.
  • Tuto metodu však ještě nemusejí přijímat všichni obchodníci, proto je při cestách do ciziny jistější mít s sebou i plastovou kartu.

Výběr z bankomatu: Je opravdu zdarma?

Před cestou do zahraničí je dobré u své banky zjistit, zda a ve kterých bankomatech je možné s konkrétní kartou vybírat bez poplatku této banky. „Některé české banky umožňují svým klientům za určitých podmínek zdarma i výběry z bankomatů v zahraničí,“ říká Martin Dolejš z firmy Mastercard.

Řada karet je osvobozená úplně, některé české banky patřící do mezinárodní sítě umožňují třeba výběry bez navýšení v bankomatech sesterských bank v cizině.

Není však poplatek jako poplatek. Kromě toho od české banky si často nějaký naúčtuje i provozovatel bankomatu. S tím je proto dobré počítat i u karet takzvaně s výběry zdarma.

„Částka je individuální a záleží na tom, jak si ji zahraniční provozovatel nastaví. Nicméně například v Evropě může být zhruba od čtyř do osmi eur, tedy zhruba 100 až 200 korun,“ počítá Hořínková.

Proto se vyplatí vybírat vyšší částky najednou. Matěj Novák z EasyChange doporučuje nejlépe využít maximum, co bankomat dovolí. „Ono to nebude mnoho. V EU je obecně 500 eur maximum, jen v pár případech jsem se setkal s částkou 900 eur a nad tisíc eur jsem zatím nevybral na jeden pokus nikde,“ říká Novák.

Také bankomaty dávají vždy na výběr účtování v místní měně, nebo v českých korunách, tedy přes dynamickou konverzi DCC. „Výběr hotovosti je pak obvykle za horších podmínek než s měnou používanou v daném státě. Takže je opět lepší se přiklonit k výběru s lokální měnou,“ doporučuje Martin Dolejš.

Konverze DCC se dá zablokovat

Riziku omylem potvrzené platby v českých korunách přes DCC se dá vyvarovat, když si ještě před cestou do ciziny tuto dynamickou konverzi u karty zablokujete. Když to banka umožňuje, může to jít snadno a rychle třeba i v mobilním bankovnictví.

Stojí za to ověřit, zda banka při výběru z bankomatu používá devizový kurz nebo o něco méně výhodný valutový. V případě valutového je výběr z bankomatu ještě o něco nevýhodnější ve srovnání s placením kartou.

V případě devizového lze na výběry z bankomatu více spoléhat a nebrat si tolik hotovosti vyměněné v Česku za valutový kurz.

Hotovost: výměna v bance, nebo ve směnárně?

I dnes je při cestách do ciziny stále dobré mít hotovost, hlavně pro menší platby u malých obchodníků, na tržištích či v automatech. Zvláště se to týká cest do jiných než západních zemí nebo do divočiny, kde placení kartou nemusí být tak běžné.

Lepší je však nebrat si hotovosti příliš mnoho, a to nejen kvůli riziku krádeže či ztráty. Přebytek cizí měny přivezený zpátky je nutné nechat na příště, což se vyplatí jen u častějších opakovaných cest do stejné země či u eura platného v několika státech. Anebo vyměnit zpátky na koruny, což znamená finanční ztrátu – kurz pro nákup v bance či směnárně je vždy nižší než ten pro prodej.

Srovnání: co je nejvýhodnější

(shora dolů od nejvýhodnějších možností placení v cizině po ty méně výhodné)

  1. Platba kartou bez konverze (účet v dané měně)
  2. Výběr z bankomatu bez konverze (účet v dané měně)
  3. Výběr hotovosti z účtu vedeného v cizí měně (např. eura z účtu v eurech)
  4. Hotovost získaná výměnou ve směnárně za VIP kurz
  5. Platba kartou s běžnou konverzí
  6. Výběr z bankomatu s běžnou konverzí
  7. Hotovost získaná výměnou v bance
  8. Platba kartou s dynamickou konverzí DCC
  9. Výběr z bankomatu s dynamickou konverzí DCC

Zdroj: Matěj Novák, EasyChange

Proto je lepší si doma vyměnit jen část potřebné sumy, zbytek se dá zařídit díky bankomatům a placení kartou. Nutné je počítat s tím, že zatímco platby kartou a někdy i výběry z bankomatu se řídí zpravidla výhodnějším kurzem pro devizy, u výběru či výměny hotovosti se používá o něco horší valutový kurz. Navíc k tomu bývá ještě obvyklý poplatek za výměnu. I proto je větší množství hotovosti finančně nevýhodné.

Pozor na to, že řada bank už neprovozuje směnárny nebo u nich zrušila čistě hotovostní výměny, ale umožňuje výběr cizí měny jen klientům s účtem pod svou střechou.

Valutové kurzy ve směnárnách bývají často lepší než v bankách a mohou i předčit ty devizové. Neplatí to však vždy, nutné je si to zjistit předem a vybrat vhodnou a bezpečnou provozovnu. Směnárny nabízejí i výhodnější, takzvané VIP kurzy, které mohou získat lidé třeba při výměnách vyšších částek, opakované návštěvě nebo s pomocí kuponu vytištěného z jejich webu.

Doporučované