Hlavní obsah

„Nedostávali jsme vždy pravdivé odpovědi.“ Poslanci vyšetří zásah na fakultě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Foto ze zásahu.

aktualizováno •

Poslanecká komise bude prošetřovat, zda zásah policie při řádění střelce na filozofické fakultě proběhl tak, jak měl. Chtějí také navrhnout možné legislativní změny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci schválili vznik vyšetřovací komise k loňské tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Mimořádná schůze trvala překvapivě necelou půlhodinu. Pro bylo 132 ze 141 přítomných poslanců.

„Osobně považuji všechny dotazy za zodpovězené. Vzhledem k tomu, že se jedná o událost, která nemá v ČR obdoby, a nechceme, aby zde vzniklo sebemenší podezření, že jsme neudělali pro prošetření vše, umožníme vznik této vyšetřovací komise,“ řekl za vládní poslance člen výboru pro bezpečnost a poslanec hnutí STAN Petr Letocha.

Jednání v pietním duchu

Vzhledem k citlivosti tématu, které už od loňského prosince víří emoce na všech stranách, se poslanci vyhnuli handrkování, které většinu řádných i mimořádných schůzí Sněmovny v posledních měsících doprovází, a průběh schůze byl veden v pietním duchu.

Poslankyně ANO a členka bezpečnostního výboru Jana Mračková Vildumetzová přednesla návrh na zřízení komise za hnutí ANO, které schůzi svolalo. „Komise by na všechny nejasnosti měla dát odpovědi, ale měla by také předložit návrhy na změny,“ řekla poslankyně.

Hnutí ANO se již dříve zaštiťovalo pozůstalými po obětech střelce, kteří podle nich potřebují znát odpovědi na všechny své otázky, zejména na to, zda nešlo smrti jejich blízkých předejít.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na schůzi nevystoupil. Ke zřízení komise se hned poté vyjádřil na sociální síti X, kde napsal, že na postupu a zásahu policie neshledaly žádné pochybení interní inspekce ani GIBS, které vše už prověřovaly.

„Pro vznik parlamentní vyšetřovací komise nevidíme reálný důvod. Přesto jsme se rozhodli umožnit opozici její zřízení. Nechceme, aby veřejnost měla jakékoliv pochybnosti o tom, že pro objasnění okolností tragédie jsme udělali opravdu všechno. Věřím, že nikdo nebude komisi zneužívat ke zpochybňování důvěryhodnosti policie, k politizaci tragédie a k další traumatizaci pozůstalých a všech ostatních, koho se osobně dotkla,“ uvedl Rakušan.

Za druhé opoziční hnutí SPD se vyjádřil její kolega z výboru, poslanec Radek Koten, který zároveň s tím už obligátně vyzval k odstoupení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Rakušan na schůzi v žádné její části nevystoupil. Byl jediným ministrem, který se schůze účastnil, od 14. hodin se totiž ve Strakově akademii na svém řádném zasedání schází vláda.

Jak urychlit zásah

Vyšetřovací komise by měla mít zastoupení poslanců ze všech stran. Po dvou lidech z klubů ANO, ODS a STAN. Ostatní strany a hnutí by měly být zastoupeny jedním poslancem či poslankyní.

Na konkrétních jménech se poslanci ještě budou muset dohodnout. Stejně tak jako na termínu první schůze komise. Závěry chce předložit do půl roku.

„Na našem klubu budeme o kandidátech hlasovat v pátek na mimořádném jednání klubu. Zatím o konkrétních jménech proto nebudu hovořit,“ uvedla předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Komise si klade za cíl také zmapovat možnosti zlepšení komunikace a policejních postupů a shromáždění námětů na možné legislativní změny v této oblasti. Zejména takové, které by mohly policejní zásahy v takovýchto případech urychlit či zefektivnit.

„Chceme mluvit s operačním důstojníkem“

„Komise má jiné možnost, než máme na výboru pro bezpečnost. Tam jsme se ptali a nedostávali jsme vždy pravdivé odpovědi. Na komisi si můžeme pozvat lidi, kteří zodpovídali za vyhodnocování informací. Zjišťovat, jestli tam nedocházelo ke zdržením, jak bylo skutečně vedeno řízení, kdo byl operační důstojník - to doposud nevíme, potřebujeme s ním mluvit,“ uvedl poslanec Jiří Mašek (ANO) na tiskové konferenci po jednání Poslanecké sněmovny.

Poslanci chtějí pomoct vyšetřit, zda byly v pořádku všechny kroky policie zasahující 21. prosince při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze na Palachově náměstí. Řádění střelce si vyžádalo celkem 17 životů.

Kromě studentů a pedagogů školy zavraždil muž i svého otce a několik dnů předtím také muže a jeho dítě v Klánovickém lese.

Doplnili jsme stanoviska ministra vnitra Víta Rakušana, předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové a poslance Jiřího Maška (ANO).

Doporučované