Hlavní obsah

Zběhnutí od velvyslance, pohřeb Komorousova tchána. Ochranku politiků prošetřují

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jiří Komorous tvrdí, že o prošetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů ví. Ale záměrně se prý nezajímá o podrobnosti.

Generální inspekce řeší více případů možných selhání důstojníků elitního útvaru ochranné služby. Svědci například popisují výlety manželek policistů na festival do Varů. Nebo neobvyklé cvičení na pohřbu ředitelova příbuzného.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetřuje sérii podezření, která se týkají policejní ochranné služby - elitního útvaru střežícího politiky i strategické vládní budovy.

Inspekce řešící trestné činy policistů zjišťuje, jestli velitelé útvaru nezneužívali své postavení a služební auta. Nebo zda si nekrátili služby.

Podle zjištění Seznam Zpráv například prověřuje podezření, že ochránci měli střežit amerického velvyslance, ale z akce bez svolení zmizeli. A ještě si vykázali přesčasové hodiny.

Další případ se dotýká i ředitele ochranné služby Jiřího Komorouse, který pohřeb člena své rodiny využil pro cvičení ochranky - s prohledáním obřadní síně a nasazením pyrotechnika.

Zájem GIBS o dění v ochranné službě trvá už nejméně půl roku. Seznam Zprávy hovořily s lidmi, kteří na inspekci podávali k jednotlivým podezřením svědectví a do oficiálního protokolu potvrzovali, že se události takto odehrály.

Zároveň chtěli, aby se veřejně jejich jméno neobjevilo kvůli obavě z nepříjemných následků.

Generál Komorous potvrdil, že o prošetřování útvaru ví, ale že nezná detaily. GIBS kauzy komentovat nechce. „Není možné na vaše dotazy odpovědět,“ řekla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Sebrali se a odjeli

Loni v létě jel americký velvyslanec Bijan Sabet s rodinou na výlet do Národního parku České Švýcarsko. Kromě stálé ochranky ho doprovázeli také další čtyři až pět policistů, kteří měli právě službu.

Dva z důstojníků ale údajně v poledne z Hřenska odjeli na soukromou akci. Přišlo se na to, když bylo potřeba přistavit velvyslanci neplánovaně vůz - a tihle dva policisté týmu chyběli, aby šlo vše hladce a se zachováním bezpečnostních opatření.

Minimálně jeden ze dvou velitelů si pak podle podezření ještě vypsal službu až do jedenácti večer. A takto ji také dostal zaplacenou. Navíc půl roku po incidentu, které se interně nazývá „opuštěním strážního stanoviště“, byl povýšen - z majora na plukovníka. Navíc s funkcí zástupce vedoucího odboru.

Americká ambasáda říká, že o téhle události v ochranné službě nemá informace.

„Profesionalita ochranky velvyslance Sabeta je na nejvyšší úrovni a velvyslanectví chová maximální důvěru v její schopnost zajistit ambasádnímu týmu bezpečnost. Ochranná služba Policie ČR je neocenitelným partnerem při ochraně velvyslance Sabeta a velvyslanectví USA. Jsme vděčni za její partnerství a nadále jí svěřujeme zajišťování mnoha aspektů naší bezpečnosti,“ odpověděl Petr Doležel z tiskového oddělení velvyslanectví.

Fiktivní přesčasy

Případ s opuštěním stanoviště se podobá zjištění, které Seznam Zprávy přinesly v pondělí: GIBS řeší v ochranné službě rovněž rozsáhlé přikrádání, kdy si někteří šéfové podle svědků vypovídajících na GIBS nafukovali příjmy o desítky tisíc díky fiktivním odpoledním službám.

GIBS, jak potvrdil ředitel Komorous, si k tomuto na jaře oficiálně vyžádal od ochranné služby podklady. „Ano, vím o otázkách od GIBS. Ale o těch událostech nic nevím. Ani moje nejbližší vedení,“ řekl Komorous. Dodal, že se záměrně nezajímá o podrobnosti, jestli a kdo něco spáchal proti zákonu nebo vnitřním pravidlům policie - to aby ho někdo neobvinil, že zasahuje inspekci do práce.

Do Varů s manželkami

GIBS se také podle zdrojů Seznam Zpráv zabývá událostmi na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Ochranka sem každoročně jezdí, aby dohlížela na bezpečí politiků navštěvujících projekce a společenské akce. Pronajímá si ve městě pokoje v hotelích a penzionech.

Svědci mluvili před vyšetřovateli o tom, že část velících důstojníků ochranné služby ve Varech za peníze policie ubytovávala své manželky. Pro jednu podle podezření poslal jeden z policistů do města u Kladna festivalovou limuzínu, kterou si mohl najmout díky zlaté festivalové VIP kartě.

S jinou limuzínou je spojeno další prověřované podezření - GIBS také pracuje na události, kdy si podle něj jeden z týmu ochránců půjčil limuzínu předsedy vlády Petra Fialy na cestu z Brna do Prahy a zpět - aby se po službě vystřídal s kolegou a nemusel cestu platit ze svého.

Šéf ochranné služby Komorous i na tohle odpovídá podobně jako na událost se střežením amerického velvyslance: Tedy že o zájmu inspekce ví, protože si její vyšetřovatelé vyžádali k popsaným kauzám listiny. Avšak o podrobnosti se prý nezajímá.

„Řekl jsem svým lidem: O co si řekne GIBS, to jí dejte – například knížky provozu. Koho si předvolá, toho tam pošlete. Pokud bude chtít jakékoli další dokumenty, úřední záznamy – všechno poskytněte. Takže já do toho jako velitel vůbec nevstupuju, protože by to mohlo zavdat pochybnosti, jestli tu věc nechci ovlivňovat,“ zopakoval Komorous.

Cvičení kolem rakve

Jedna z událostí, která podle svědectví i vyžádaných dokumentů zajímá inspekci, se však odehrála právě v Komorousově režii.

Během covidové epidemie dostali tři ochránci, psovod a pyrotechnik rozkaz na výjezd do Kutné Hory. Konkrétně: na pohřeb neupřesněného příbuzného generála Komorouse. A že se rozloučení pojme jako výcvik.

Tým musel provést všechna bezpečnostní opatření jako na každé jiné akci. Tedy prohledat obřadní síň i okolí, jestli nehrozí útok nebo výbuch - kvůli tomu musel pyrotechnik otevřít i rakev s nebožtíkem.

Také toto má GIBS podle informací Seznam Zpráv zadokumentované svědectvími, v nichž aktéři řekli, že akce neměla žádný výcvikový smysl. Působila na ně tak, že se Komorous chtěl předvést před příbuznými, překvapenými, že se na posledním rozloučení objevili urostlí policisté v civilu. A že celá akce - jakou ještě ve službě nezažili - na ně působila trapně.

Podle Komorouse jsou ale taková cvičení běžná. „Tam to bylo úplně standardní. Právě proto to nacvičujeme: Aby se ochranná služba chovala pietně a aby byla zachována úcta k pozůstalým. To byl ten motiv,“ reagoval Komorous. Potvrdil zároveň, že zemřelý byl nevlastním otcem jeho manželky. Odmítl však, že pyrotechnik otvíral rakev.

„To vylučuju,“ popřel Komorous.

GIBS, jak Seznam Zprávy rovněž popsaly, má v hledáčku i události z loňského ledna. Ochranka tehdy na pánské toaletě ve Sněmovně objevila papírek se zbytky kokainu. Vedení služby o nálezu neinformovalo politiky ani úředníky z vedení sněmovní kanceláře - což nyní Komorousovi důrazně vytkli.

Ředitel ochranné služby vysvětloval, že šlo jen o stopové množství drogy. A tudíž nemělo význam věc dál řešit, protože se nejednalo o žádné bezpečnostní riziko, trestný čin ani o přestupek. GIBS nicméně zjišťuje, jak s případem ochranná služba naložila: Jestli ho správně vyhodnotila, udělala všechny předepsané kroky a jestli se nepokusila nález kokainu zatajit.

Doporučované