Hlavní obsah

Volejbalista, který znásilnil nezletilou dívku, se kvalifikoval do Paříže

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský plážový volejbalista Steven Van de Velde.

Kontroverzní nizozemský volejbalista se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži. Deklarace práv a povinností sportovců mu ukládá, aby byl vzorem, v roce 2016 byl ale v Británii odsouzen za znásilnění dvanáctileté dívky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nizozemský plážový volejbalista Steven Van de Velde, který znásilnil dvanáctiletou britskou dívku, se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži. Poté, co se v roce 2016 přiznal ke třem případům znásilnění dítěte, za což si z původních čtyř let odseděl pouhých dvanáct měsíců, mu bylo umožněno rehabilitovat jeho olympijskou kariéru, píše britský list The Telegraph.

„Vaše naděje, že budete reprezentovat svou zemi, nyní leží jako zmařený sen,“ řekl před osmi lety soudce Francis Sheridan nizozemskému hráči. Namísto toho se stal ale přesný opak: tento měsíc Van de Velde zpečetil své místo na olympijských hrách ve dvojici spolu s Matthewem Immersem.

Poté, co Van de Velde odcestoval z Amsterodamu do britského Milton Keynes, aby měl sex s dívkou, o níž věděl, že je jí teprve 12 let, byl v roce 2016 odsouzen. U soudu zaznělo, že do domu oběti, s níž před domluvením návštěvy komunikoval na sociálních sítích, přišel v době, kdy její matka nebyla doma, a připravil ji o panenství.

„Vaše činy vám zničily život, a kdybyste nikdy nepřijel do Anglie a nespáchal tyto trestné činy, mohl jste být vůdčí osobností ve svém sportu,“ řekl soudce Sheridan. „Mladé, naivní a hloupé dítě si vytvořilo názor, že ho milujete. Ve skutečnosti jste ji znal pouze z internetu, nikdy předtím jste se s ní nesetkal a byl jste si plně vědom věkového rozdílu.“

Olympiáda 2024 v Paříži

Letní olympijské hry se uskuteční od pátku 26. července do neděle 11. srpna v Paříži. Čekají nás nové sporty, ale i netradiční zahajovací ceremoniál v centru pařížské metropole. Podívejte se na program.

Nizozemský olympijský výbor se ke kvalifikaci Van de Veldea do Paříže zatím nevyjádřil, podle deníku The Australian musí volejbalová federace země ještě ratifikovat konečné výběry sportovců.

„Sexuální monstrum,“ jak tehdy Van de Veldeovi přezdíval tisk, vyvolává rozhořčení i kvůli tomu, že jako každý účastník pařížské olympiády musí podepsat Deklaraci práv a povinností sportovců. Její sedmý bod po něm požaduje, aby se „choval jako vzor“.

Doporučované