Hlavní obsah

Zápas o 2,5 milionu eur a čest. Češi v boji o postup vyzvou „domácí“ Turecko

Foto: Getty Images

Samet Akaydin (vlevo) a Arda Güler slaví výhru nad Gruzií.

Česko musí vyhrát, aby postoupilo ze skupiny. Dnešní zápas s Tureckem ale přináší i snahy o napravení reputace, možnost reparátu nebo souboj benjamínků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to jednoduché –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro zaručený postup ze skupiny musí česká reprezentace v dnešním zápase porazit turecký výběr. Vítězný tým si kromě prodloužení pobytu na turnaji také zajistí hned 2,5 milionu eur. Milion za vítězný zápas na turnaji, 1,5 milionu za postup.

Český tým čeká náročný duel - Turecko bude chtít odčinit neúspěch z posledního evropského turnaje. Na něm skončilo poslední ve skupině a se skóre 1:8 si balilo kufry. K úspěšnému reparátu požene tým takřka domácí atmosféra. V Německu žije 1,54 milionu Turků, reprezentace s hvězdou a měsícem na prsou má nejvíce hráčů, kteří se narodili mimo zemi, jejíž dres oblékají.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehrává na přelomu června a července v sousedním Německu. Kdy hrají Češi a jaký je kompletní program a výsledky turnaje?

⁠⁠⁠

Prokletý soupeř s domácí atmosférou

Češi zase zkusí přerušit sérii zápasů, kdy nám Turci vystavili v rozhodující fázi stopku. Poprvé to bylo na Euru v roce 2008. Turci do zápasu vstupovali jako outsider –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vzájemné skóre obou týmů do té doby bylo 3:13 po čtyřech zápasech kdy ani jeden nekončil prohrou Česka. I v tomto utkání Češi vedli 2:0, nebýt toho, že Jan Polák neproměnil velkou šanci, mohlo to být o tři branky.

Ty nakonec v rozmezí patnácti minut nastřílel soupeř a pro náš výběr turnaj skončil už ve skupině. Velké zklamání po úspěchu z předchozího ročníku. To se navíc opakovalo na Euru o osm let později, kde po prohře 0:2 ukončili reprezentační kariéru Tomáš Rosický, Petr Čech a Jaroslav Plašil.

Týmy mladíků

O druhé místo ve skupině a jistotu play off pavouka se utkají dva nejmladší výběry turnaje. Češi mají průměrný věk 25,3 roku, průměrný Turek je o půl roku starší.

Turecko mládne tím víc, čím se více blíží k soupeřově brance. Nad jedním z mladíků –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ supertalentem Ardou Gülerem ale visí otazník. Devatenáctileté křídlo hrající v Realu Madrid je sice největší hvězdou výběru. Po úspěšném zápase s Gruzií, který Turci vyhráli 3:0 a Güler dal gól, do zápasu s Portugalskem přišel až z lavičky. Turecká média začala okamžitě spekulovat o napjatých vztazích s trenérem.

Nejistota ale panuje i na české straně. Patrik Schick sice proti Gruzii šikovně nastavil prsa a srovnal na 1:1, ani ne o deset minut později ale útočník střídal kvůli zranění lýtkového svalu a je velmi pravděpodobné, že do klíčového zápasu nenastoupí. Oba týmy tak teoreticky mohou přijít o jedny ze svých nejdražších hráčů.

Mimochodem pokud bychom týmy srovnávali čistě podle hodnot hráčů, kteří jsou na soupisce, nenašli bychom jedinou oblast, kde má česká reprezentace navrch.

Kdo ale zápas určitě vynechá, jsou turečtí stopeři Samet Akaydin a Abdulkerim Bardakci. Zatímco prvního zastavilo zdraví, druhý se na hřiště nepodívá kvůli žlutým kartám z předchozích zápasů.

A na co si budou muset dát Češi dnes pozor? Podle statistik je jedna z odpovědí po ruce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na přihrávky. Náš výběr je s velkou ztrátou nejhorší v úspěšnosti přihrávek. Svého adresáta najdou jen mírně přes tři čtvrtiny pasů, náš soupeř naopak netrefí jednu z deseti.

Doporučované