Hlavní obsah

STAN už chystá náhradníka za Síkelu. Favoritem je druhý muž hnutí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lukáš Vlček by mohl nahradit ministra Jozefa Síkelu v případě, že odejde do Bruselu.

Hnutí STAN má tři jména, která by mohla nahradit ministra Jozefa Síkelu. Favoritem je podle informací Seznam Zpráv poslanec Lukáš Vlček.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starostové a nezávislí se chystají na variantu, že jejich ministr průmyslu Jozef Síkela odejde do Bruselu jako eurokomisař.

Ve hře jsou tři jména, favoritem je v tuto chvíli první místopředseda hnutí Lukáš Vlček. Seznam Zprávám to sdělily tři zdroje z blízkosti hnutí.

„Vážně o tom uvažuji“

„Ministerstvo svého ministra má, interní debaty samozřejmě vedeme. Pokud by nastala situace, že bude pan Síkela kandidátem na eurokomisaře, budu o tom vážně uvažovat,“ řekl Seznam Zprávám k možnému vládnímu angažmá Vlček.

Poslanec Vlček se dlouhodobě věnuje oblasti energetiky na regionální úrovni, například distribučním soustavám.

Podle informací Seznam Zpráv hnutí v tuto chvíli řeší otázku, zda na resort za Síkelu vyslat raději straníka, nebo nezávislého odborníka.

Angažmá na Ministerstvu průmyslu a obchodu je totiž pouze roční. A ministra navíc čekají nepopulární rozhodnutí například o dostavbě jaderných bloků a jejich financování. V hnutí zvažují, zda vysláním na krátkou a komplikovanou misi prvního místopředsedu zbytečně „neobětují“.

Lukáš Vlček

Dvaačtyřicetiletý politik Lukáš Vlček je člen hnutí STAN, od roku 2022 je zvolený 1. místopředsedou. Místostarosta města Pacova na Pelhřimovsku se dlouhodobě věnuje regionálním otázkám. Od roku 2021 je poslancem, v minulosti byl i krajských zastupitelem na Vysočině. Je ženatý a má dvě děti.

Ze straníků se kromě Vlčka skloňuje ještě jméno poslance a šéfa rozpočtového výboru Josefa Bernarda. Vlček je ale podle zdrojů ze strany nejvážnějším stranickým kandidátem.

Pokud by volba padla spíše na figuru zvenčí, v úvahu by přicházel ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově. O něm se již mluvilo v době, kdy hnutí STAN funkci obsazovalo poprvé.

Síkela, či Nerudová?

K hledání nového ministra se zatím politici STAN nechtějí oficiálně vyjadřovat. Není totiž jisté, zda vůbec nový ministr bude potřeba. Hnutí na eurokomisaře oficiálně navrhuje dva kandidáty – kromě Síkely ještě svoji lídryni do eurovoleb Danuši Nerudovou.

V hnutí poté, co Nerudová nepřinesla výrazný volební úspěch, podporují spíše Síkelu. Je ale možné, že při vyjednávání na evropské úrovni a rozdělování portfolií dá Komise přednost Nerudové.

Doporučované