Hlavní obsah

Británie má sázkový skandál. Politici neodolali a vsadili na tajnou informaci

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Britský premiér Rishi Sunak.

Komise pro hazardní hry prověřuje, zda vyšší úředníci nevyužili důvěrných informací k získání výher v hodnotě tisíců liber. Podle zákona o hazardních hrách z roku 2005 je podvádění nebo napomáhání jinému při sázení trestným činem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nick Mason, vedoucí datového oddělení britské vládní Konzervativní strany, je vyšetřován kvůli obvinění, že před vyhlášením voleb ve Velké Británii uzavíral sázky na termín jejich konání, informuje server Politico s odkazem na list The Sunday Times. V té době už pravděpodobně věděl, nakdy přesně chce premiér Rishi Sunak volby vypsat.

Mason nebyl sám. V době před překvapivým oznámením premiéra o předčasných volbách 4. července došlo k neobvyklému nárůstu počtu sázek na červencové hlasování.

Mason je dokonce už čtvrtým vysoce postaveným členem Konzervativní strany, který je v rámci vyšetřování prověřován. Funkcionáři jsou podezřelí z toho, že využili důvěrných informací ve snaze získat výhry v hodnotě tisíců liber.

Jako první byl vyšetřován Craig Williams, kandidát Konzervativní strany a parlamentní poradce premiéra, který údajně uzavřel sázku ve výši 100 liber (skoro tři tisíce korun) na termín voleb jen několik dní předtím, než Sunak vyhlásil mimořádné hlasování 4. července.

Ministři prý nesázeli

Dále byl vyšetřován Tony Lee, ředitel volební kampaně strany, se svou manželkou Laurou Sandersovou, kandidátkou Konzervativní strany. Za roli ve skandálu byl zatčen důstojník Sunakova policejního ochranného týmu.

Odstupující ministr pro vyrovnávání rozdílů mezi regiony, bydlení a komunity Michael Gove v sobotu přirovnal vyšetřování ke skandálu Partygate, který vedl k pádu Borise Johnsona, a řekl, že dojem, že Konzervativní strana „funguje mimo pravidla, která jsme stanovili pro ostatní“, stranu před volbami „poškozuje“.

Ministr vnitra James Cleverly v neděli prohlásil, že skandál se týkal pouze „malého počtu osob“ a trvá na tom, že není důvod se domnívat, že by některý z ministrů kabinetu uzavíral vlastní sázky.

Doporučované