Hlavní obsah

Počet obětí pouti do Mekky vzrostl na více než 1300

Foto: Shutterstock.com

Pouti se každoročně pokoušejí zúčastnit desítky tisíc věřících bez potřebných povolení.

Podle saúdskoarabských úřadů se letos poutě do Mekky zúčastnilo přibližně 1,8 milionu poutníků. Více než 1300 ale kvůli vysokým teplotám zahynulo. Většina z nich se podle Rijádu neměla povolení pouti účastnit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Více než 1300 poutníků zahynulo podle nové bilance při velké muslimské pouti do Mekky v Saúdské Arábii, která se letos konala za úmorného vedra. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na saúdskoarabské úřady. Většina z těch, kteří přišli o život, neměla povolení se pouti účastnit, sdělil Rijád.

„Počet obětí dosáhl 1301, z nichž 83 procent nemělo pro hadždž (velkou pouť) oprávnění. Cestovali na dlouhé vzdálenosti pod přímým sluncem, bez dostatečného přístřeší a pohodlí,“ uvedlo podle AFP saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví.

Dosavadní bilance činila téměř 1100 mrtvých. Velká část obětí pochází z Egypta. Diplomaté z arabských zemí AFP řekli, že o život přišlo 658 Egypťanů, z nichž 630 nemělo k pouti oficiální povolení.

Podle saúdskoarabských úřadů se letos velké pouti zúčastnilo přibližně 1,8 milionu poutníků, z toho 1,6 milionu ze zahraničí. Při modlitbách na kopci Arafát rtuť teploměru vystoupala na 46 stupňů a podle AFP teploty v nejposvátnějším městě islámu místy dosahovaly až 51,8 stupně Celsia.

Co je to hadždž?

Hadždž je pěti- až šestidenní muslimská náboženská pouť do Mekky. Koná se každoročně v posledním měsíci islámského lunárního kalendáře. Poutníci vykonávají řadu rituálů a obřadů na místech v okolí Mekky. Je to jeden z pěti pilířů islámu. Muslimská víra vyžaduje, aby věřící hadždž alespoň jednou za život vykonali, pokud jsou toho schopni.

Související témata:

Doporučované