Hlavní obsah

Bitva o pití syrového mléka stvořila v USA nečekané spojence

Foto: Iakov Kalinin, Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Téma, které pojí herečku Gwyneth Paltrow a trumpovské křídlo Republikánské strany? Nepasterizované mléko. Jeho spotřeba v USA rapidně stoupá, přestože federální úřady upozorňují na možná rizika.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Již více než 130 let jsou Američané poučováni, že pití mléka pocházejícího přímo z kravského vemene může být nebezpečné. Americký mlékárenský průmysl každoročně vynakládá miliony dolarů na to, aby před prodejem produkt zahřál na 70 °C, a zničil tak mikroorganismy, které mohou způsobit onemocnění lidí.

Přesto však nepasterizované mléko lze koupit ve stále více obchodech napříč celými Spojenými státy a pasterizace, kdysi konsenzuální záležitost, se podle deníku The Telegraph stala nejnovější třecí linií v nekonečné americké kulturní válce.

Úředníci veřejného zdravotnictví tvrdí, že pití mléka je nebezpečné a může vést k nárůstu potenciálně smrtelných bakteriálních a virových infekcí.

Údaje z trhu však naznačují, že v posledním roce došlo v celé zemi k nejméně dvacetiprocentnímu nárůstu poptávky po syrovém mléce, a politici na úrovni jednotlivých států tak čelí požadavkům na liberalizaci desítky let starých zákonů o bezpečnosti potravin.

Varování vydalo již v roce 2010 i české Ministerstvo zdravotnictví

„Hlavním zdravotním rizikem nepasterizovaného mléka je možnost přenosu bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění. Zejména se jedná o přenos bakterie Listeria monocytogenes – původce listeriózy, která může být především nebezpečná i smrtelná pro osoby s oslabeným imunitním systémem nebo těhotné ženy, u kterých vyvolává potraty nebo postižení plodu. Dalším rizikem je výskyt bakterie Coxiella burnetti, která vyvolává Q-horečku, původce paratuberkulózy. Ta se může podle dosavadních odborných diskuzí podílet na následném rozvoji Crohnovy nemoci. Nepasterizovaným mlékem se může rovněž přenášet virus klíšťové encefalitidy. V syrovém mléce se mohou vyskytovat i další bakterie vyvolávající především průjmová onemocnění, z nichž na prvních místech figurují kampylobakterióza, salmonelóza a yersinióza,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

Nejnověji se tento týden dostal na stůl guvernéra Louisiany návrh zákona, který má zrušit úplný zákaz syrového mléka ve státě u Mexického zálivu. Pokud guvernér zákon podepíše, budou si moci obyvatelé státu od 1. srpna koupit syrové mléko v běžném obchodě - i když s upozorněním napsaným velkými písmeny, že „není určeno k lidské spotřebě“.

Kritici však namítají, že všichni již předem vědí, že varování bude ignorováno.

Zákonné změny jsou výsledkem nepravděpodobného spojenectví mezi nadšenci pro zdravou výživu a libertariánskou pravicí, která považuje zákazy syrového mléka za další příklad toho, jak v jejich očích pochybní a nikým nevolení federální úředníci omezují svobodu amerických spotřebitelů.

Nepomáhá tak ani kampaň, kterou v posledních týdnech rozjel federální Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a v níž před nepasterizovaným mlékem varuje: „Syrové mléko může být nositelem nebezpečných zárodků, jako jsou salmonela, E. coli, listerie, kampylobakter a další, které způsobují onemocnění z potravin, často nazývané jako otrava jídlem.“

Data přidalo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Podle něj se v letech 1998 až 2018 vyskytlo 202 epidemií spojených s pitím syrového mléka. Tyto epidemie způsobily 2645 onemocnění a 228 hospitalizací. CDC ale upozorňuje, že většina onemocnění z potravin není součástí uznaných ohnisek a na každé nahlášené onemocnění připadá mnoho dalších.

Nejenže kampaň nepomáhá, u jisté části veřejnosti naopak vyloženě škodí.

Obě agentury se totiž těší velké nedůvěře republikánského křídla Donalda Trumpa označovaného jako MAGA (podle trumpovského hesla Make America Great Again), kteří coby často odpůrci povinného očkování vůči nim cítí zášť od pandemie koronaviru.

Jiní si zase prostě myslí, že vláda nemá co požadovat pasterizaci mléka a že zákazy syrového mléka jsou výplodem lobbistů velkého mlékárenského průmyslu, které v konečném důsledku dělají kvůli nutné tepelné úpravě finální produkt pouze dražší.

K tomu se přidávají zastánci zdravé stravy. Ti tvrdí, že nepasterizované mléko pomáhá při hubnutí, zdraví střev a intoleranci na laktózu. Velkou propagátorkou syrového mléka je tak třeba oscarová herečka Gwyneth Paltrow, která si jej prý dává každé ráno do kávy.

„Velkým impulsem pro kampaň za syrové mléko je to, že lidé chtějí mít možnost vybrat si, co dávají do svého těla,“ říká Judith McGearyová, zakladatelka skupiny Farm and Ranch Freedom Alliance. „V současné době je velké množství lidí informováno o prospěšnosti nezpracovaných potravin a potravin podporujících probiotika, jako je syrové mléko,“ dodala. „Tohle není heroin. Někteří lidé syrové mléko dostanou bez ohledu na zákaz. Jediné, co zákaz udělal, je, že ho zdražili, a opravdu ztížil jeho koupi.“

Pašeráci syrového mléka tak již v této době na internetu sdílejí tipy, jak ho propašovat do míst, kde je zakázáno.

Doporučované