Hlavní obsah

Charkov hlásí po ruském vzdušném úderu dva mrtvé a dvě desítky zraněných

Foto: Yakiv Liashenko, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Ruský vzdušný útok na Charkov zabil dva lidi a zranil nejméně 18, oznámil starosta Ihor Terechov. Útok zasáhl obytnou zástavbu. Charkov je od začátku invaze častým terčem, útoky se zintenzivnily v posledních měsících.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva lidé zahynuli a nejméně 18 dalších utrpělo zranění při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov. Na platformě Telegram to v sobotu uvedl starosta města Ihor Terechov, podle něhož Rusové zasáhli obydlenou zástavbu. Informoval přitom o čtyřech úderech. Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova invazní armáda útočila s využitím naváděných leteckých bomb.

„Okupanti zaútočili na Charkov,“ uvedl Syněhubov v jednom ze svých příspěvků na Telegramu. „Zasáhli obytnou zástavbu pomocí KABů,“ napsal později s odkazem na řízené letecké pumy, které Rusové před časem začali používat při útocích zejména poblíž frontové linie. Tyto bomby shazují bojová letadla z území kontrolovaného nebo okupovaného Ruskem, přičemž pumy ke svým cílům „kloužou“ vysokou rychlostí.

Jak Rusko zvládá válčit na dvou frontách?

„Můžeme vidět, že s tím, jak západní spojenci lavírují a váhají s podporou Ukrajiny, Rusko naopak výrazně zvyšuje výdaje na válku, na obranu, na zbrojní průmysl. Co se týče propagandy a šíření dezinformací, je to opravdu jen minimální zlomek toho, co Rusové musí vynakládat na agresivní okupaci Ukrajiny, o kterou se pokouší,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

„Zatímco ještě relativně nedávno se Rusové museli tvářit, že se o nějaký rozvrat Západu nesnaží, nyní už nemusí tuto snahu ani zastírat a mohou otevřeně operovat,“ dodává expert s tím, že ruští vrcholní politici dnes i často otevřeně deklarují, že jim jde o poražení Západu a že válku na Ukrajině vnímají jako válku se Západem, s NATO.

„V tomto případě je pak možná pro armádní velitele či pro Putina snazší zvýšit výdaje do vlivových operací v demokratických zemích, protože pokud jsou Spojené státy nejvýznamnějším aktérem NATO, je z jejich pohledu logické, že se budou snažit tamní demokratický proces nějakým způsobem ovlivnit,“ uzavřel Gregor.

Charkov leží několik desítek kilometrů od hranic s Ruskem a terčem jeho vzdušných útoků je od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Rusové útočí na Charkovskou oblast a její metropoli pomocí dronů, různých typů střel včetně raket ze systémů protivzdušné obrany S-300 či S-400, které ruské síly používají také k ostřelování pozemních cílů, a v poslední době i s pomocí klouzavých leteckých bomb.

Ukrajina zažívá velkou společenskou změnu

Ukrajinky si během války vybudovaly ve společnosti velmi výrazné postavení, a to navzdory silné patriarchální tradici. Je otázka, zda to vydrží i v dobách míru, říká pro Seznam Zprávy odbornice na postavení žen v armádě.

V prvních měsících invaze se Rusové Charkov pokoušeli neúspěšně dobýt. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali. V posledních měsících Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na regionální metropoli a před časem obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu. Obsadilo přitom několik pohraničních vesnic.

Terechov nedávno agentuře Reuters řekl, že ukrajinská armáda zasáhla pozice pro odpalování raket v Rusku, čímž pomohla snížit počet ruských vzdušných úderů na Charkov. USA v květnu částečně zrušily zákaz používání amerických zbraní na ruském území, aby je Ukrajina mohla využívat při obraně v okolí Charkova. Některá média pak na začátku června informovala, že Ukrajina poprvé zasáhla místo v sousední ruské Belgorodské oblasti, ze kterého Rusové zřejmě raketovými systémy ostřelovali Charkovskou oblast.

Doporučované