Hlavní obsah

Sněmovna schválila zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Češi žijící v zahraničí patrně nebudou muset už v příštích sněmovních volbách osobně k urnám. Ilustrační fotografie

Koaliční novela o korespondenční volbě z ciziny v pátek díky hlasům poslanců vládních stran prošla Sněmovnou. Novelu nyní dostanou k projednání senátoři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou, nebudou muset osobně na zastupitelské úřady jako doposud. Spornou koaliční novelu o korespondenční volbě z ciziny dnes schválila Sněmovna hlasy poslanců vládního tábora.

Opoziční hnutí ANO neuspělo s návrhem na opětovné projednání předlohy ve druhém čtení a hnutí SPD na její zamítnutí. Novelu nyní dostanou k projednání senátoři.

Ze 168 přítomných poslanců jich pro předlohu hlasovalo 92, a to z koaličních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů i nezařazený Ivo Vondrák (dříve ANO). Proti bylo 75 poslanců ANO a SPD, jeden z poslanců ANO se hlasování zdržel. Projednávání korespondenční volby ze zahraničí zabralo poslancům na plénu zhruba 96 hodin čistého času. Diskusí v nynějším závěrečném schvalování vyplnili poslanci tři jednací dny a přibližně 12,5 hodiny.

Před týdnem stanovila Sněmovna na návrh koalice na dnešních 13:00 pevný termín hlasování o podobě novely. Ke slovu se v souvislosti s tím nedostalo 56 řádně přihlášených poslanců výhradně z opozice. Nejdéle trvalo úvodní kolo debaty, a to více než 63 hodin.

Co je korespondenční volba

Korespondenční volby, tedy hlasování dopisem, má zavedeny většina evropských zemí. Návrh řeší volby ze zahraničí a zároveň otevírá možnost jít k volbám pro studenty, kteří jsou mimo domov, například v rámci programu Erasmus.

Problematika zasahuje minimálně 300 000 Čechů, kteří jsou v zahraničí a pro které je dnešní systém volby komplikovaný, i všechny, kteří jsou v době voleb na dovolené. Zavedení principu distanční volby zároveň otevírá cestu k volbám na internetu.

Nyní mohou Češi v cizině volit pouze na zastupitelských úřadech. To ale vyžaduje cestování na dálku několika stovek i více než tisícovky kilometrů.

Doporučované