Hlavní obsah

Vlevo dole: S majáčkem do hajan. Je ministr Bek papaláš?

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek má čím dál méně důvodů k úsměvu.

Článek

Ministr školství Mikuláš Bek z hnutí STAN má čím dál větší problém, že je vykreslovaný jako papaláš, zatímco omílaná modernizace vzdělávání postupuje hlemýždím tempem.

Poslechněte si čerstvý Reaktor Vlevo dole:

Nejprve na něj prasklo, že mu stát platí byt za 57 tisíc korun měsíčně v luxusní rezidenci na pražském Břevnově. Teď zase vyplavalo, že když z Prahy spěchá domů služebním autem do obce Hajany u Brna, neváhá zapnout modrý maják a využít záchranářskou uličku v koloně na D1. A do toho čerpá náhrady v Senátu na kancelář a asistenty, kde má coby ministr mizernou účast.

„Jsou to naprosto zbytečně věci, které srážejí autoritu ministra hlavně u odborné školské veřejnosti, po níž Mikuláš Bek žádá úspory nebo pochopení pro to, že věci nejdou tak rychle, jak sliboval,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková v podcastu Vlevo dole.

To vše se děje ve chvíli, kdy se ve vládě zrovna sestavuje rozpočet na příští rok a ministr Bek žádá desítky miliard korun navíc. Jinak hrozí rezignací a má v tom podporu celého hnutí STAN, které se chce vyhnout další blamáži s vysvětlováním, proč chybí peníze na platy kuchařek a uklízeček.

„Starostové to určitě vnímají jako kampaň, když použijeme slova klasika. Vždyť ministra Beka to teď oslabuje v klíčových jednáních, kdy potřebuje získat peníze navíc, aby ve volebním roce dokázal splnil závazky, jež ve školství nasliboval,“ dodává reportér Václav Dolejší.

Jezdíte do hajan také s majáčkem? Podcasteři v dnešní epizodě kromě školství řeší také hledání evropské identity hnutí ANO. Odešel Babiš od liberálů kvůli tomu, že už ho nebaví francouzština a chce se nově učit maďarsky? Poslechněte si Reaktor podcastu Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované