Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Video: Sekery, nože, lasery. U cenného vraku se střetly lodě Číny a Filipín

Bez komentáře: Záběry z pondělního střetu mezi čínskými a filipínskými plavidly. Video: twitter/TeamAFP

Během střetu bylo zraněno nejméně osm členů filipínského vojenského námořnictva. Opět se tak vyostřil vleklý spor o Jihočínské moře, napsala agentura AP.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na mělčině Second Thomas, která je součástí sporných Spratlyho ostrovů, už čtvrt století „kotví“ ztroskotaná filipínská loď Sierra Madre.

Ačkoli její extrémně zrezivělá konstrukce nasvědčuje, že jí do úplného potopení příliš času nezbývá, pro Filipínce má nevyčíslitelnou hodnotu. A nejen pro ně - zálusk si na ní dělal i Peking.

Existenci vraku uprostřed Jihočínského moře v pondělí opět připomněli Číňané, když zasáhli proti filipínským člunům vezoucím k Sierra Madre zásoby.

Manila má na vraku základnu, která ovšem není soběstačná, a tak musí být z pevniny nepřetržitě zásobována.

Během střetu bylo zraněno nejméně osm členů filipínského vojenského námořnictva. Opět se tak vyostřil vleklý spor o Jihočínské moře, napsala agentura AP.

Filipínská armáda ve středu večer na sociální síti X zveřejnila video z konfliktu. Ze záběrů je patrné, že plavidla čínské pobřežní stráže do těch filipínských úmyslně vrážela s cílem provokovat a útočit, což mělo za následek fyzickou konfrontaci u vraku Sierra Madre.

Někteří čínští vojáci drželi v rukou sekeru nebo nůž, jiní se lasery snažili protivníka oslepit, případně tyčemi filipínská plavidla poškodit a zmocnit se zásob pro posádku, která na vraku žije. Nakonec Číňané podle Filipínců ukořistili čluny i s materiálem, který v nich byl převážen, a to včetně pušek.

Foto: Seznam Zprávy

Nárokovaná území v Jihočínském moři.

Mělčina Second Thomas, kde se výše popsaný incident odehrál, leží zhruba 200 kilometrů vzdušnou čarou od filipínské provincie Palawan a 1200 kilometrů od čínského pobřeží.

Peking si neprávem nárokuje nejen mělčinu, ale v podstatě celé Jihočínské moře. Tvrdí, že ostrovy obsadil už před staletími, podle mezinárodních soudů a platných námořních pravidel jde ale o mezinárodní vody.

Území v Jihočínském moři ovšem nárokuje dalších pět zemí - Tchaj-wan, Filipíny, Vietnam, Malajsie, Indonésie.

Půtky v Jihočínském moři

Ke střetům dochází v oblasti mezi Čínou a Filipínami opakovaně. Peking se snaží různými způsoby znesnadnit Manile působit v lokalitě. Loni v záři například instaloval asi 300 metrů dlouhou bariéru poblíž řetězce ostrůvků Scarborough Shoal, která podle Manily měla bránit v plavbě a rybolovu.

Na vrak lodi Sierra Madre se podařilo před lety dostat i novináři Tomáši Etzlerovi. Ten na plavidle strávil celkem tři dny. Jak to na lodi vypadá – i v jejím okolí – se můžete podívat v přiloženém videu.

Záběry novináře Tomáše Etzlera z vraku a okolí lodi Sierra Madre.Video: Tomáš Etzler

Doporučované