Hlavní obsah

Konec Pirátů ve vládě? Uděláme si průzkumy, říká Gregorová

Hostem Ptám se já je europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Video: Seznam Zprávy

Článek

Piráti patří mezi největší poražené evropských voleb. Ze tří europoslanců jim zbylo jediné křeslo a strana řeší, co změnit, aby nepropadla i ve volbách dalších. Jak chce změnit trend a příště uspět?

Hostem Ptám se já je místopředsedkyně a europoslankyně Pirátů Markéta Gregorová.

Piráti se vzpamatovávají z debaklu ve volbách do Evropského parlamentu. Tam jim z dosavadních tří křesel zůstalo pouze jedno, které znovu obhájila dosavadní europoslankyně Markéta Gregorová. Širší vedení strany si výsledky už vyříkalo na víkendové mimořádné schůzi. Část z nich volala po reformě.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš poté před novináři hovořil o nutnosti dojednání úprav ve straně, které „povedou ke změnám struktury ve vedení kampaní, ale i vnitřního fungování strany“. Podle jeho kritiků ale kosmetické úpravy stačit nebudou. Výsledek voleb, který skončil daleko za očekáváním, je podle nich jen dokladem prohlubujícího se propadu Pirátů od posledních sněmovních voleb. A Bartoš by z toho měl podle nich vyvodit důsledky.

Jak se chtějí Piráti vymanit z problémů? Měli by odejít z vlády? A čemu se jejich jediná europoslankyně Markéta Gregorová bude v Bruselu věnovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu. Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Do nějaké míry už začínáme tušit, kde byly ty problémy. Jedním z nich je, jak z některých analýz už vyplynulo, že mnoho našich voličů vůbec nepřišlo k volbám, tedy víme, že jsme je nedokázali mobilizovat.

1:30 Vaše kampaň byla označovaná jako málo viditelná, jak jste byla spokojená vy? - Připadala mi nadějná. Bylo tam mnoho akcentů na mladá témata, na prvovoliče a z mého úhlu pohledu i na to, co původní Piráty dělalo původními Piráty. A potom přišla facka v podobě výsledků voleb.

3:00 Teď se budeme muset zamýšlet, proč se nedostává k lidem to, co děláme, ale dostávají se k nim jenom nějaké domnělé kulturní války, které často ani nevedeme.

5:00 V sobotu jsme měli schůzku s širším vedením strany a oni nám dali důvěru pokračovat v návrzích změn. Jedna z nich je značné zúžení vedení. Od roku 2017 uplynulo sedm let a najednou jsme úplně jiná strana, ale to vedení a to, jak se řeší věci, zůstalo stejné.

9:00 Poškodila vás jako Piráty osobní kampaň Mikuláše Ferjenčíka? - Mně to jako kandidátku samozřejmě netěšilo. Nicméně abych byla úplně objektivní, když se pak člověk dívá na reakce, tak jedny jsou: ano, kvůli panu Ferjenčíkovi jsem volil a kroužkoval jeho, jiné jsou: kvůli němu jsem vás nevolil, protože se mi nelíbí, jak jste roztříštění. Takže ve výsledku to byl z hlediska veřejnosti neutrální výsledek. - Rozhádalo vás to? - Rozhodně to vyvolalo mnoho emocí z různých stran.

13:00 Jaká je teď nálada ve vaší straně? - Já jsem teď navnímala opravdu velkou motivaci udělat nějaký radikální řez. Což mě osobně těší, protože si myslím, že už minimálně sedm let před sebou trochu jako sněhovou kouli tlačíme balík problémů, který je potřeba rozříznout.

15:00 Jaká je pozice Ivana Bartoše jako vašeho předsedy? - Ivana Bartoše teď v sobotu širší vedení strany podpořilo. Pozice předsedy tedy není zpochybňovaná. Uvidíme, jak to bude potom vypadat z hlediska volby celostátního lídra, jestli tam bude nějaká konkurence.

18:00 Nakolik je, nebo není připravené spuštění digitalizace stavebního řízení, kterou Ivan Bartoš chystá? - Mám důvěru v Ivana Bartoše, že by to nepouštěl ven, pokud by to připravené nebylo. Má za sebou širokou plejádu výsledků. Bez Pirátů ve vládě a Ivana Bartoše by dost možná ani žádná pozice vicepremiéra pro digitalizaci nebyla a neudělalo by se na tom vůbec nic.

19:30 Třeba podle názoru podnikatelů i mnohých dalších mnohem více v digitalizaci postoupil Marian Jurečka než Ivan Bartoš. - Toho si nejsem vědoma, jaké kroky přesně dělal Marian Jurečka. - Pokud jde o digitalizaci různých kroků při komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečení, úřady práce a tak… - Ale on to samozřejmě dělal ve spolupráci s vicepremiérem pro digitalizaci. - To si nejsem jistá. Najmul si své vlastní programátory a své vlastní specialisty na IT - Omlouvám se. V tomto tématu neznám všechny podrobnosti, takže ho nemůžu komentovat.

29:00 Mají podle vás Piráti setrvávat ve vládě? - Uděláme si průzkum toho, co si myslí momentálně o našem vládním angažmá voliči a podle toho vytvoříme nějaké strategie. - Vy jste mi tohle říkala už v lednu, když jste tady byla na rozhovoru, od té doby jste to neudělali?  - Od té doby jsme připravovali především volby do Evropského parlamentu, které s vládním angažmá nesouvisí zase tak úzce. Měli jsme kandidáty na čele kandidátky, kteří nebyli členy vlády, a měli jsme témata související s těmi evropskými volbami. - Možná se vám ukáže, že to souvisí s vládními tématy, že jste si ty průzkumy možná mohli udělat už předtím. - Samozřejmě, ono to takhle zní hezky, ale já vám prozradím takovou věc. - To mám nejradši, když mi tu někdo něco prozrazuje. Tak povídejte. - Ty průzkumy stojí mnoho peněz a my musíme strategicky uvažovat nad tím, kdy, jaký průzkum děláme.

34:00 Když pozoruji sněmovní a vládní scénu, tak jsem si všimla, že jsou úplně jiné strany, kterých se na to ani nikdo neptá a které se mnohem víc vymezují a jsou okopávající vůči vládě. A možná my nebudeme ti první, kteří začnou rozbíjet vládní koalici. - Které? - STAN. - Začne podle vás jako první rozbíjet vládu? - Myslím si, že už to teď začali dělat v evropských volbách.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované