Hlavní obsah

Problematické postoje teologa univerzitě nevadí. Co odhalila série o sektách?

Foto: AI vizualizace

Série Sekty CZ vycházela v podcastovém kanálu 5:59 od 3. května do 14. června. Ilustrační foto.

Článek

Série Sekty CZ odhalila principy fungování nových náboženských hnutí, které působí v České republice. Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková mluvila s jejich bývalými členy, blízkými lidí, kteří v různých hnutích uvázli, a i s některými vůdci sekt. K jakým posunům od zveřejnění série došlo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kam se ukrajinská policie posunula v případu pro ruské sekty AllatRa.
  • Kde nyní pobývá guru skupiny Novija Gána Sepata, který si říká Auroran Dift Lavus.
  • A proč vyjádření jediného soudního znalce v Česku, který se sektami zabývá, vyvolává otazníky.

Novija Gána Sepata, Dům otce, Kutnohorská sekta, Dvanáct kmenů, Šinčchondži, MISA a AllatRa. To všechno jsou nová náboženská uskupení, jejichž fungování popisovala reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková společně s týmem 5:59 v podcastové sérii Sekty CZ.

V některých epizodách poukazovala na zranitelnost obětí, v jiných se snažila dohnat a vyzpovídat vůdce sekt nebo popisovala, proč může být problematické, že v Česku je pouze jeden soudní znalec na tuto problematiku. Po zveřejnění části zjištění se o poměry v hnutích dokonce začala podrobněji zajímat policie a úřady.

„Určité posuny už nastaly, většinou jsou ale menší, případně se o nich nedá úplně otevřeně mluvit,“ říká v pátečním díle 5:59 reportérka.

Česká policie už vyslechla ženy, které vystupují v šesté epizodě série. Ta pojednává o jogínském hnutí MISA. V podcastu totiž popsaly, že je měl během jejich pobytu ve Francii sexuálně obtěžovat vůdce sekty Gregorian Bivolaru. Ten je nyní kvůli jiným případům znásilnění, únosu a obchodu s lidmi ve vazbě. Jaké další posuny po uveřejnění série nastaly?

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Investigativní reportérka Kristina Ciroková.

Jak daleko je vyšetřování hnutí AllatRa

Původně ukrajinským hnutím AllatRa se Kristina Ciroková zabývala až v posledním díle série Sekty CZ. Organizace se třeba tvářila, že vysílá videa z vesmírné lodi, mimo jiné se jí ale také podařilo vytvořit i výkonnou trollí farmu na podporu ruských myšlenek.

Právě kvůli tomu jsou vůdce sekty Igor Danilov a jeho spolupracovníci na Ukrajině podezřelí z několika trestných činů včetně vlastizrady. „Hrozí jim patnáct let ve vězení až doživotí,“ říká v podcastu 5:59 reportérka.

Z veřejně dostupných informací podle ní navíc vyplývá, že ukrajinští kriminalisté stále případ vyšetřují a sbírají důkazy. „Naposledy policie požádala soud o povolení k prověření bankovních účtů hnutí. Z toho vyvozuji, že chtějí vědět, odkud bylo financováno, odkud bralo peníze,“ vysvětluje Ciroková. A připomíná, že například na záběrech z  razie ukrajinské policie bylo vidět, že sekta využívá dobře vybavené televizní studio a drahou techniku.

Poslechněte si celou investigativní sérii Sekty CZ

  • První díl o sektě Novija Gána Sepata a jejím vůdci Auroranovi
  • Druhý díl o dánské sektě Dům otce a vůdkyni Ruth Kristiansenové
  • Třetí díl o kutnohorské sektě a guruovi Richardovi
  • Čtvrtý díl o Dvanácti kmenech a jejich chování k dětem
  • Pátý díl o Šinčchondži a praktikách vůči vlastním členům
  • Šestý díl o rumunské sektě MISA a ženách, které skončily v erotickém byznyse
  • Sedmý díl o ukrajinské sektě AllatRa, která věří na mimozemšťany a záchranu Vladimirem Putinem

Kam zmizel Aurí

Dalším novým náboženským hnutím, o které se reportérka zajímala, je Novija Gána Sepata. Členové uskupení s českými kořeny paradoxně neuznávají Českou republiku, vyrábí si vlastní občanské průkazy a na auta si dávají smyšlené espézetky s nápisy jako RD LAVUS, EŠIKA RW nebo IRAVA ZS.

Za sektou stojí instalatér Milan Berger, který si říká Auroran Dift Lavus a na svých přednáškách o léčení lidstva měl ještě před několika měsíci plný sál. Zároveň o sobě tvrdil, že je převtělená bytost z vesmíru, která přišla probudit lidstvo k lepšímu životu.

Foto: Seznam Zprávy

Milan Berger alias Auroran před hospodou ve Starých Ždánicích.

„Vím, že je momentálně na Sicílii, a to i přesto, že má milionové dluhy a exekuce,“ popisuje Ciroková. Jen pro připomenutí: V minulosti dlužil třeba za zdravotní pojištění nebo za alimenty.

Podle reportérky se zároveň o případ zřejmě začala zajímat policie. „Mám k tomu indicie,“ říká. Co přesně kriminalisté zjišťují, ale není jasné. Reportérka nicméně podotýká, že z jejího pohledu například bylo problematické, jaký vliv mělo hnutí na děti. Členové uskupení je totiž vodili na besedy, kde Auroran třeba popisoval, že český a slovenský stát jsou ve skutečnosti korporace.

Jediný český soudní znalec

Reportérka o zjištěních, která zaznívají v sérii Sekty CZ, mluvila s řadou odborníků. Mezi nimi byl i religionista a vysokoškolský pedagog Zdeněk Vojtíšek, který patří k předním expertům na toto téma v Česku. A zároveň působí jako jediný soudní znalec na problematiku náboženského extremismu v tuzemsku.

Jeho reakce v některých dílech nicméně u posluchačů vyvolaly otazníky. Stalo se to mimo jiné u čtvrté epizody s názvem Bijí děti ve jménu Boha a pěstují v Česku zeleninu. Ta popisuje i to, jak z německé odnože komunity Dvanáct kmenů úřady odebraly děti poté, co novinář zveřejnil záznamy skryté kamery, na kterých je jejich rodiče, členové organizace, bili.

Je vám dění popsané v podcastu povědomé? Ocitli jste se v souvislosti s členstvím v jakékoli skupině v krizové situaci nebo čelíte nátlaku, který se vám nedaří zvládat? Obraťte se na Linku první psychické pomoci nebo na jiné odborné pracoviště.

Podle experta situace uškodila dětem, které skončily u pěstounů. „Pro mě je to slon a mravenec. Vyrůstat s milujícími rodiči, kteří pro mě chtějí to nejlepší a mají mě rádi, a vyrůstat bez nich nebo vyrůstat s pěstouny, to si myslím, že je jako nebe a dudy,“ uvedl Vojtíšek v podcastu.

Ciroková se proto ptala na Univerzitě Karlově v Praze, kde pedagog učí, jak hodnotí jeho vyjádření a třeba i přednášky na akademické půdě. Škola odepsala, že všem učitelům zaručuje akademickou svobodu.

V podcastu 5:59 se také dozvíte i o dalších nových zjištěních spojených například s Kutnohorskou sektou. Také zmiňujeme, kam se mají lidé obrátit v případě, že znají někoho, kdo je členem sekty, a chtěli by mu pomoct. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované