Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Tentokrát to vyšlo. Česko získalo obří investici a může být čipovou velmocí

Na Moravě vyroste nová fabrika na čipy. Rozhovor s viceprezidentem onsemi ČR Alešem Cábem.Video: Markéta Bidrmanová

aktualizováno •

V Rožnově pod Radhoštěm vyroste velká továrna na výrobu polovodičů z karbidu křemíku. Zainvestuje do ní americký koncern onsemi, a to až 46 miliard korun. S vládou teď jedná o pobídkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obří investice se Česku v posledních letech spíše vyhýbaly. Teď si však Česko připíše jeden významný „úlovek“. V Rožnově pod Radhoštěm vybuduje obří továrnu americký výrobce polovodičů onsemi. Vláda ji hodlá podpořit zatím neupřesněnými pobídkami.

Viceprezident onsemi Aleš Cáb vyjmenoval hned několik důvodů, proč se onsemi rozhodlo pro Česko. Jako první jmenoval fakt, že si firma spoluprací se školami vychovává vlastní experty. „Moravští inženýři chrlí a budou chrlit čipy do celého světa. Budou pracovat i na vývoji. V Rožnově bude probíhat celý proces od vývoje technologií přes design čipu a výrobu až po zákaznickou podporu,“ uvedl pro SZ Byznys.

Dále zdůraznil, že výroba v Rožnově již z části běží, takže jde o rozšíření. A v neposlední řadě ve prospěch Česka rozhodla také vládní pobídka.

Její výši však zatím Cáb neupřesnil, bude se podle něj ještě konkretizovat. Podle zákona může dosahovat maximálně 27,5 procenta výše investice. To by při zainvestování 46 miliard korun znamenalo 12,65 miliardy.

Po přiznání pobídky bude následovat řízení u Evropské komise, které by mohlo skončit na jaře příštího roku, kdy by se mělo začít i stavět. Pokud vše dobře půjde, měly by první výrobky sjíždět z linky v roce 2027.

Historicky nejvíce zatím investoval ze zahraničních firem v Česku výrobce automobilů Hyundai. Onsemi má do rozšíření výroby v tuzemsku „nasypat“ v nominálních číslech ještě více. A zároveň půjde o jednu z prvních investic do špičkové polovodičové výroby ve střední Evropě. Polovodiče jsou životně důležité pro produkci čipů, bez kterých se zase neobejdou elektroauta nebo rozvoj umělé inteligence.

Čipy z Česka se uplatní v řadě produktů automobilkami počínaje a například částmi solárních elektráren konče. Podle Cába tvoří automotive zhruba 40 procent odbytu, 30 procent jde do robotizace a zbytek pojmou telekomunikace. České onsemi bude produkovat stamiliony čipů na bázi karbidu křemíku ročně. „Naším cílem je mít podíl na evropském trhu 40 procent, nyní to jsou nízká procenta,“ říká Cáb.

Křemíkové desky, které jsou součástí čipů, se zatím vyrábějí v závodech onsemi ve Spojených státech. Na Moravě se nařežou a pokryjí tzv. epitaxní vrstvou. Na výrobu čipů se pak odesílají do Jižní Koreje a zapouzdří se také v Asii. Nově se má všechno zvládnout v tuzemsku.

„Celý výrobní tok se přesune do Česka. Budeme začínat s práškem karbidu křemíku a až po finální pouzdro s čipem ho zpracujeme tady. Zákazník ho použije v elektromobilu, aby převedl energii z autobaterie do elektromotoru,“ popisuje Cáb.

„Rozhodnutí společnosti onsemi expandovat v Česku je jasným potvrzením atraktivity naší země pro zahraniční investice a silným impulsem pro naši ekonomiku,“ uvedl Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu. Podle něj by se Česko mohlo stát v budoucnu dokonce „evropskou čipovou velmocí“.

Podle Cába je to proveditelné. Aby do tuzemska přišli další investoři z tohoto sektoru, budou potřebovat zejména kvalifikované experty. „Firmy se budou rozhodovat hlavně podle talentů v dané zemi. To je absolutně klíčové.“

Onsemi si experty už nyní pomáhá vychovat. Spolupracuje s brněnskou VUT a nově se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Zaměstnává aktuálně zhruba 2000 lidí, nová fabrika si vyžádá další stovky nováčků. „Až 40 procent z nich budou zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním,“ uvedl Cáb.

Do výroby čipů hodně investuje celá Evropská unie, podle Cába by chtěla z dnešních 10 procent zvýšit podíl evropských čipů na 20 procent – tím by se snížila extrémní závislost na dodávkách z Asie. Aby se to povedlo, je podle Cába klíčová výchova expertů už na školách, bez nich to podle něj půjde výrazně pomaleji.

Jednou z brzd je podle něj také cena energií, v USA či Jižní Koreji jsou zrovna ceny nižší.

Investice budu navazovat na současnou výrobu v Česku, která zahrnuje růst krystalů křemíku, výrobu desek na bázi křemíku a karbidu křemíku a výrobu křemíkových čipů.

V současné době je závod schopen vyrobit ročně přes tři miliony desek a více než miliardu výkonových čipů. Po realizaci investice by celý závod ročně přispíval k HDP Česka částkou vyšší než šest miliard korun.

S novým závodem by měly vzrůst i tržby společnosti – po plném náběhu by podle Cába měly dosáhnout 30 miliard korun.

Nemusí to však být poslední velká investice. V Dolní Lutyni na Karvinsku by mohla vyrůst velká továrna na baterie, tzv. gigafactory, za 200 miliard korun. Vláda v březnu schválila, že v obci zahájí přípravu ploch o rozloze až 280 hektarů pro příchod významného investora. Jeho jméno nezveřejnila. Podle informací v médiích by mělo jít o jihokorejský Samsung. Místní se však stavějí na odpor, v referendu záměr odmítli a vedení obce nyní shání právní kancelář, která má obec zastupovat při podávání námitek.

V lákání investic se daří i Slovákům. Agentura ČTK napsala, že slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková ve čtvrtek podepsala investiční smlouvu s konsorciem čínské firmy Gotion High-tech a slovenského InoBatu o výstavbě továrny na baterie pro elektromobily na jihu Slovenska. Investice dosáhne 1,23 miliardy eur (30,5 miliardy Kč) a stát ji podpoří pobídkami v objemu 214 milionů eur, tedy 5,3 miliardy Kč.

Projekt, který zahrnuje také vybudování vědecko-výzkumného centra, je podle Sakové druhou největší zahraniční investicí v historii Slovenska. Továrna bude postavena v Šuranech, její kapacita dosáhne 20 gigawatthodin (GWh). V zemi půjde o první takzvanou gigafactory. Investor tam vytvoří přes 1300 pracovních míst.

Doporučované