Hlavní obsah

Katalánsko je po volbách v patové situaci

Foto: Salvador Illa/X.com

Katalánští socialisté a jejich lídr Salvador Illa oslavují vítězství v katalánských regionálních volbách.

Předseda parlamentu Josep Rull po jednání s lídry stran rozhodl, že nikoho nepověří sestavením vlády Katalánska. Kandidáti Salvador Illa a Carles Puigdemont musí do konce srpna vyjednat podporu, jinak se uskuteční předčasné volby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Katalánsko se po květnových volbách do regionálního parlamentu ocitlo v patové situaci. Po jednání s lídry stran zastoupených v parlamentu jeho předseda Josep Rull rozhodl, že nikoho nepověří sestavením vlády tohoto španělského regionu a svolá parlament. Oba vážní kandidáti na post předsedy katalánské vlády –⁠⁠⁠ socialista Salvador Illa a separatistický expremiér Carles Puigdemont –⁠⁠⁠ mají o funkci zájem, ale chtějí více času. Podporu si musí vyjednat do 26. srpna, jinak se uskuteční předčasné volby, píše agentura EFE.

Rull měl oznámit, koho pověří sestavením regionální vlády dnes odpoledne. Illa a Puigdemont během dne prohlásili, že o funkci premiéra mají zájem, ale zatím nechtějí předstoupit před parlament. Nemají totiž zajištěný dostatečný počet hlasů. Rull se tak mandát pro sestavení vlády rozhodl neudělit.

Illa a Puigdemont mají čas na složení koalice celé léto. Zasedáním parlamentu, které Rull svolal na příští středu 26. června, totiž začne dvouměsíční lhůta, po jejímž uplynutí musí být vypsány předčasné volby.

Ačkoliv v květnových volbách ztratila mnoho mandátů a hlasů, klíč k sestavení vládní koalice má Republikánská levice Katalánska (ERC). Ta v současnosti jedná se socialisty a Illa doufá, že se mu podaří tuto separatistickou stranu přemluvit, aby ho podpořila. Podle něj se jedná o jediný způsob, jak sestavit stabilní kabinet.

V obtížnější situaci je Puigdemont. Poprvé po mnoha desetiletích separatistické strany nemají v katalánském parlamentu většinu. Expremiér, který je zatím stále na útěku před justicí, protože nechal uspořádat v roce 2017 nelegální referendum o nezávislosti Katalánska, by musel získat i hlasy zákonodárců, kteří nepožadují odtržení Katalánska od zbytku Španělska. V uplynulých letech navíc vzrostly mezi Junts a ERC spory, například o to, jak dosáhnout nezávislosti Katalánska.

Doporučované