Hlavní obsah

Putin ve Vietnamu chválil za postoj k Ukrajině

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

Vladimir Putin pochválil Vietnam za jeho „vyvážený“ postoj k válce na Ukrajině. Vietnam je další zemí, do které ruský diktátor přiletěl během cesty po Asii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V názorovém článku, zveřejněném ve středu 19. června v komunistických novinách Nhan Dan, ocenil ruský prezident Vladimir Putin komunistickou zemi jihovýchodní Asie za podporu „pragmatického způsobu řešení“ krize na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Vietnam, který ve vztazích s hlavními světovými mocnostmi oficiálně zastává neutrální zahraniční politiku, se zdržel odsouzení ruského útoku na Ukrajinu, což západní země považují za postoj příliš blízký Kremlu.

Putin do Hanoje přicestoval ve večerních hodinách a ve čtvrtek se plánuje setkat s vietnamskými představiteli v návaznosti na cestu do Severní Koreje. Ruský vůdce, který je na své první návštěvě Vietnamu od roku 2017, uvedl, že Rusko a Vietnam rovněž sdílejí „podobné hodnocení situace v asijsko-pacifickém regionu“.

Postoj Vietnamu k Jihočínskému moři se liší od postoje Číny, která si tuto vodní cestu téměř celou nárokuje jako svou, včetně plynových a ropných polí ve vietnamské výlučné ekonomické zóně, kde ruské společnosti těží ropu a plyn. Putin uvedl, že energetika je „oblastí strategického významu v rámci dvoustranné spolupráce“, a citoval rusko-vietnamské společné podniky v oblasti fosilních paliv v Jihočínském moři a na severu Ruska.

Ruský prezident rovněž ocenil pokrok v oblasti financí a obchodu. I přes komplikace způsobené sankcemi, které na ruské banky uvalily západní státy, je vypořádání plateb mezi oběma zeměmi dle jeho slov již dlouho prioritou dvoustranných jednání. „Vietnamsko-ruská společná banka hraje důležitou roli při zajišťování spolehlivých finančních transakcí,“ napsal Putin s odkazem na věřitele se sídlem v Hanoji, který byl založen v roce 2006.

Vietnam je historicky velkým dovozcem ruských zbraní. Putin uvedl, že transakce v rublech a vietnamských dongách tvořily v prvním čtvrtletí letošního roku 60 % vzájemných obchodních plateb, zatímco loni to bylo více než 40 %. Obchodní výměna Vietnamu s Ruskem však zůstává omezená a hlavními obchodními partnery Hanoje jsou Spojené státy a Čína.

Doporučované