Hlavní obsah

Komu zlevní hypotéka. Kdo si zvykl na pětiletý fix, má smůlu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Česká národní banka by do konce letošního roku mohla snížit úrokovou sazbu na čtyři procenta. Díky tomu by mohly úvěry zlevnit o tisíce korun za měsíc. Jenže banky nemusí ČNB kopírovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úrokové sazby, které Česká národní banka v boji proti inflaci vyhnala na sedm procent, se podle řady expertů z finančního sektoru už nevrátí k nule, odkud v půlce roku 2021 startovaly. Ale prostor pro snižování tu rozhodně je.

Podle viceguvernéra České národní banky Jana Fraita by mohla základní úroková sazba do konce letošního roku klesnout z aktuální úrovně 5,25 procenta na čtyři procenta. Uvedl to v rozhovoru pro deník E15.

Pokud by tuzemské banky promítly do svých sazeb kroky ČNB, mohly by Čechům po dvou letech drahého financování hypotéky opět zlevnit. Podle výpočtů České bankovní asociace by se měsíční splátka průměrného úvěru ve výši 3,6 milionu korun snížila v případě poklesu z pěti na čtyři procenta o více než tisíc korun.

Banky však podle hypotečního experta Broker Trust Libora Ostatka budou v rámci své strategie nastavování úrokových sazeb přihlížet kromě kroků ČNB také k dalším faktorům. „V případě úvěrů s delší splatností, tedy hypoték s fixací sazby na tři a více let, budou rozhodovat zejména podle aktuální ceny zdrojů,“ upozornil hypoteční odborník.

Měsíční splátka hypotéky podle výše úrokové sazby

Měsíční splátka průměrné hypotéky
Velikost hypotéky3,6 mil. Kč
Průměrná úroková sazba2 %3 %4 %5,07 %
Splatnost (30 let)13 399 Kč15 284 Kč17 307 Kč19 617 Kč
Zdroj: ČBA

Řeč je o takzvaných swapech. To jsou instrumenty, kterými si banky zajišťují cenu peněz na určité období. Pokud chce banka peníze na pětiletou fixaci, koupí pětiletý swap a má garantováno, že klient může celou dobu splácet za určitý úrok.

„Duben nám ukázal, že vývoj cen zdrojů se dá jen velmi složitě predikovat. Ještě začátkem roku se očekávalo, že ceny zdrojů budou klesat, což se několik měsíců dělo. Náhle ale v dubnu nastala změna a trend se opět obrátil,“ uvedl Ostatek.

Zdražení zdrojů potvrzuje také Dalibor Mička, manažer úvěrových produktů UniCredit Bank. „Pozastavení poklesu úrokových sazeb je dáno situací na finančním trhu, kde v posledních měsících sledujeme růst ceny peněz u fixací na dva nebo tři roky. Ale i nadále očekáváme ke konci letošního roku mírný pokles hypotečních sazeb,“ uvedl.

Vzhledem k vývoji na poli úrokových nákladů bank je podle Libora Ostatka namístě očekávat výrazně pozvolnější pokles, než chystá tuzemská centrální banka. „Do konce roku pracujeme s odhadem sazby u hypotéky 4,8 procenta,“ dodává Ostatek.

Foto: ČNB, ČBA

Podíly nových a refixovaných hypoték podle fixací.

Na politiku ČNB budou podle jeho slov brát tuzemské banky větší ohled v případě úvěrů s krátkou fixací. „Další rozhodnutí ČNB budou mít vliv na jednoletou fixaci a případně variabilní úrokové sazby z hypoték. V tomto případě bude možné v druhém pololetí sledovat poměrně svižný pokles,“ uvedl.

Podle hlavního analytika České bankovní asociace Jakuba Seidlera budou právě úvěry s krátkou fixací v příštích měsících hrát důležitou roli pro stanovení cen hypoték.

„Podíl úvěrů s krátkou fixací roste. V minulosti to bylo přesně naopak. Tyto úvěry budou nově důležitější pro samotné stanovení cen hypoték,“ uvedl.

Doporučované