Hlavní obsah

Ředitele školy viní učitelky ze sexuálního nátlaku. Pozastavil členství v KDU

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ředitel základní a mateřské školy v Karviné Andrzej Szyja jakákoliv obvinění odmítá.

Lidovecký zastupitel a ředitel školy v Karviné Andrzej Szyja čelí obvinění z diskriminace a sexuálního obtěžování kolegyň ve škole. Přestože vinu odmítá, dle informací Seznam Zpráv své členství v KDU-ČSL ve středu pozastavil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitel základní a mateřské školy v Karviné Andrzej Szyja se dle zjištění ombudsmana dopustil diskriminace a dle výpovědí učitelek i sexuálního obtěžování.

„Ředitel školy Andrzej Szyja se vůči vám dopustil diskriminace ve formě obtěžování z důvodu věku a pronásledování z důvodu pohlaví,“ napsal jedné z učitelek Stanislav Křeček.

Neslučitelné s hodnotami strany

Kauza má i politický rozměr – Szyja je totiž zastupitelem za KDU-ČSL v Karviné a ze strany zaznívají první reakce. Na informace o obvinění, které přinesly Seznam Zprávy, na sociální síti X rychle zareagoval lidovecký náměstek Ministerstva zdravotnictví Václav Pláteník, který chování označil za neslučitelné s hodnotami a stanovami partaje.

„To je závažné obvinění a chování neslučitelné s hodnotami a stanovami KDU-ČSL. Věřím, že krajský výbor co nejdřív záležitost projedná a požádá o vysvětlení. Potvrdí-li se informace z článku, vyzve pana Szyju k odchodu z funkcí nebo využije nástroje stanov k vyloučení,“ napsal na X.

Seznam Zprávám své stanovisko potvrdil s tím, že více situaci komentovat nebude, protože se jedná o věc buňky Moravskoslezského kraje.

„Jsem z jiného kraje, takže toto komentovat nemůžu a nejsem ani představitelem KDU. Nicméně naše stanovy hovoří o hodnotách a i nástrojích, jak se s takovým člověkem rozloučit, pokud se nechová v souladu s nimi. Předpokládám, že krajský výbor, který je k tomu oprávněný, tu situaci projedná,“ uzavřel.

Szyja nařčení ze strany kolegyň, že jim nabízel sex, měl nevhodné poznámky a po odmítnutí je diskriminoval, odmítá. „Nikdy jsem se nechoval nevhodně vůči učitelům. Řeší to můj právník. Není možné takto beztrestně lhát a urážet a vymýšlet si. Já to nařčení odmítám,“ sdělil Seznam Zprávám.

Vinu necítí, ale členství pozastavil

I přes Szyjovo přesvědčení, že se v ničem neprovinil, své členství v KDU-ČSL pozastavil.

„Informace, kterou jste přinesli, je pro mě čerstvá. Pokud by se informace potvrdila, určitě bychom jednali. Nicméně podle mých informací se ten pán rozhodl členství ve straně pozastavit do vyšetření věci,“ odpověděl na dotazy Seznam Zpráv předseda lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek.

To potvrdil i ředitel komunikace strany David Jirušek: „Pan Szyja nás dnes informoval o tom, že se sám rozhodl pozastavit své členství ve straně do vyřešení tohoto obvinění, které proti němu bylo vzneseno, tak aby tato kauza nebyla spojována s jeho členstvím ve straně.“

I přes tento krok ale členové strany ani politici z jiných partají neberou případ na lehkou váhu, a pokud by se obvinění potvrdilo, Szyjovi by hrozilo úplné vyhození ze strany. „Informace je pro mě čerstvá. Takže na jedné straně - musím ctít presumpci neviny. Na straně druhé – pokud by se informace potvrdila, určitě bychom jednali, sexuální obtěžování na pracovišti je jev velmi negativní,“ uzavřel předseda lidoveckého klubu Dufek.

„Jakákoli forma nátlaku nebo diskriminace je pro KDU-ČSL nepřípustná a nikdy jsme toto jednání netolerovali a tolerovat ani nebudeme. Ani ve společnosti, ani při jednání našich členů,“ přitakal Jirušek.

Klusová: Je to šok

Oba nicméně zdůraznili to, že je v tento moment důležité ctít presumpci neviny. A nejsou sami.

Vyjádření na síti X poskytla i členka zastupitelstva Moravskoslezského kraje Zuzana Klusová (Piráti). Případ označila za šok a zároveň dodala, že se Szyjou sama žádné špatné zkušenosti nemá.

„To je šok. Takovýto případ je nutné důkladně, objektivně a nezávisle prověřit. Snad už to šetří inspekce. Jsou to velmi závažná obvinění, bez podrobnějších informací nemohu nikoho automaticky odsoudit. V minulosti jsem taky zažila sexuální obtěžování, Andrzej Szyja se ale ke mně osobně choval vždy korektně, řešili jsme spolu vzdělávání dětí ve vyloučených lokalitách,“ napsala.

Komentář poskytl i lidovecký poslanec z Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil, který uvedl, že rovněž ctí presumpci neviny. „Já ctím presumpci neviny, a z toho důvodu budu očekávat další kroky, ať už ze strany policie, či školské inspekce a pak samozřejmě nezávislého soudu,“ řekl Seznam Zprávám.

Navrátil zároveň dodal, že pokud dodatečná šetření a soud obvinění potvrdí, vyloučení Szyji ze strany, která dlouhodobě vystupuje poměrně konzervativně a své voliče láká na tradiční hodnoty, je možné. „Pokud je to porušení stanov a byl by za takový čin odsouzen, tak mu automaticky členství končí,“ uzavřel.

Doporučované