Hlavní obsah

Ministr Bek využil při cestě domů po dálnici maják a záchranářskou uličku

Foto: Úřad vlády

Ministr školství Mikuláš Bek.

Na dálnici D1 hořel 16. května odpoledne návěs kamionu. Provoz kvůli tomu několik hodin stál. Koho však nehoda nezastavila, byl ministr školství Mikuláš Bek. Využil majáček služebního vozu a projel záchranářskou uličkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) během cesty domů na Moravu využil 16. května majáček služebního vozu a projel záchranářskou uličkou na dálnici D1. Zřejmě k tomu ale neměl důvod, píše dnešní MF Dnes. Podle mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Terezy Fojtové měl řidič za úkol dopravit ministra včas a bezpečně na určené místo.

Na 85. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno hořel 16. května odpoledne návěs kamionu. Kvůli tomu se provoz na několik hodin zastavil. Jeden z řidičů, který uvázl v koloně, si všiml, že záchranářskou uličkou projel černý superb.

„Stáli jsme v koloně. Bylo něco po sedmé hodině večer, když jsem ve zpětném zrcátku zaregistroval problikávání a blikající modrý maják,“ uvedl řidič, který si poznamenal poznávací značku auta s majáčkem.

Podle deníku to byl služební vůz s Bekem, který bydlí v obci Hajany u Brna. Majáček by měli politici využívat jen při plnění zvláštních povinností pro stát nebo v případě ohrožení. Podle deníku ale ani jedna ze situací tehdy nenastala.

Mluvčí ministerstva Fojtová uvedla, že ministr měl 16. a 17. května pracovní program v Praze a Olomouci. V den, kdy jel s majáčkem po dálnici, končil živým vstupem z domova do pořadu České televize Události, komentáře. „Úkolem řidiče je dle pokynů ministra dopravit ministra včas a bezpečně na určené místo,“ sdělila k ministrově jízdě mluvčí.

MF Dnes už dříve zjistila, že mu resort školství proplácí vůbec nejvyšší náhradu z celé vlády na bydlení v metropoli. A to přes 57 tisíc měsíčně. Sám Bek to obhajoval tím, že byt o velikosti 80 metrů čtverečních na pražském Břevnově potřebuje kvůli rodině, která se s ním přesouvá od pondělí do pátku do Prahy.

Kritiku za jízdu s majáčkem po dálnici si už dříve vysloužili i jiní politici, například bývalý ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09), exministr vnitra Radek John (Věci veřejné) či dřívější ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která je nyní eurokomisařkou. Záchranářskou uličku v minulosti využil s použitím modrého majáčku také bývalý děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík. Obhajoval se pak tím, že měl v autě člověka s velmi vážnými zdravotními problémy.

Související témata:

Doporučované