Hlavní obsah

Hlavně neprobouzejte Collinu a českou ukřivděnost. Kočka prostě ulovila myš

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Jsou tu Nosiči na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu. A jejich detailní rozbor prohraného českého duelu s Portugalci.

Článek

Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Nenašli byste nic, ani jediné srovnání, ve kterém by Ronaldo a spol. českého soupeře v Lipsku viditelně nepřevyšovali. Že na sebe výhru 2:1 strhli až v 92. minutě, je tedy vlastně paradoxní i logické zároveň, říkají Nosiči na Euru.

Snažili se, bránili, běhali, odráželi jeden portugalský atak za druhým. Co se týče snahy, nešlo týmu Ivana Haška při jeho vstupním vystoupení na Euru nic moc vytknout.

Portugalci ovšem na hřišti dominovali způsobem až monstrózním. Prakticky každý dotek s míčem přinášel další důkaz jejich jasné technické převahy, kterou nakonec Portugalci poskládali až do vítězného tvaru.

Nalijme si čistého vína, kdyby to bylo 0:3 o poločase, tak se nikdo nediví.
Karel Tvaroh

„A nejen to, vlastně i každý jejich pohyb prozrazoval, že jim Češi nedokážou konkurovat ani v tomto ohledu. Jako by ty dva týmy dorazily k úterní lipské konfrontaci každý z trochu jiného vesmíru. Viděl to bezpochyby každý soudnější laik pouhým okem,“ říká Luděk Mádl, dlouholetý sportovní novinář.

„A přesto to byli Češi, kdo v utkání otevřel skóre. A remízu pak drželi až do druhé nastavované minuty. Neudrželi. Na jednu stranu obrovská škoda. Zároveň ale řekněme, že tentokrát by snad bylo proti přírodě, aby český celek v takhle jednoznačné konfrontaci sil nakonec bodoval,“ dodává.

+24

Týmu Ivana Haška stačila vlastně jediná podařená herní pasáž v utkání k tomu, aby Lukáš Provod vyslal balon za záda portugalského gólmana.

„Zkušený soupeř se ale rozhodit nenechal. A svoji kvalitu v obrat skóre nakonec zúročil,“ shrnuje Karel Tvaroh, někdejší reprezentant v mládežnických kategoriích a donedávna obránce rezervy pražské Sparty.

Zkušenosti, extratřída, trpělivost

„Portugalci neztráceli klid a trpělivost. Produkovali technickou převahu, která nechala vzpomenout na leckdy nebránitelnou sovětskou hokejovou mašinu z 80. let,“ připomíná Luděk Mádl výkonnostní odskočení Larionova, Makarova či Krutova od tehdejší veškeré evropské konkurence.

Když Portugalcům sebrali Češi nakrátko míč, hned ho zase ztráceli, o založení protiakce prakticky nemohlo být řeči.

Vedle precizního střelce Lukáše Provoda si vysloužil pochvalu mladý Robin Hranáč, který tak důležitý zápas dosud nikdy nehrál.

„Obrovské množství situací řešil prakticky bezchybně. Paradoxně se smolně přimotal k oběma inkasovaným gólům. Ale vyčítat mu je nelze. První trefa Portugalců půjde za brankářem Staňkem, druhé předcházela série chyb a nešťastného odrazu,“ přemítá Karel Tvaroh.

Duo podcasterů se shoduje, že českému týmu v Lipsku výrazně chyběla vůdčí osobnost. „Zápas vyloženě nesedl Vladimíru Coufalovi, toho jsem dosud neviděl zahrát tak výrazně pod jeho možnosti,“ smutně komentuje Karel Tvaroh.

Křivda? Ne, zasloužená porážka

„Vítěznému gólu Portugalců sice předcházel neodpískaný faul na Douděru, byla by ale zásadní chyba utápět se v pocitech nějaké kapitální křivdy, podobně jako v roce 2000 po známé Collinově penaltě proti Nizozemsku,“ míní Luděk Mádl.

„Nalijme si čistého vína, kdyby to bylo 0:3 o poločase, tak se nikdo nediví,“ souhlasí Karel Tvaroh.

Pusťte si speciální epizodu Nosiči na Euru a dozvíte se také, co čekat od Gruzie a Turecka, následujících soupeřů českého národního týmu. Přehrávač najdete v úvodu článku.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Souhrn článku si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doporučované