Hlavní obsah

„Ať je to už za námi.“ Chystá se krok k československému smíření

Foto: MZV

Český ministr zahraničí Jan Lipavský a nový slovenský prezident Peter Pellegrini. Lipavský byl Pellegriniho první zahraniční host.

Sotva se Česko s velkou pompou rozloučilo se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, chystá se půda pro příjezd nové hlavy státu. A začíná se mluvit o „smíření“ a praktické spolupráci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Bylo by dobré, aby tohle bylo za námi, abychom se tomu už nevěnovali. (…) Tohle je už potřeba zapomenout, je potřeba vykasat si rukávy v téhle turbulentní době,“ komentoval v úterý „krizi“ v česko-slovenských vztazích šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár ze strany Směr.

Po bratislavské schůzce se svým českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) mluvil o potřebě vzájemného respektu. Zároveň marginalizoval březnové rozhodnutí české vlády o odložení společného zasedání obou vlád.

Krok, za kterým je hlavně odlišný přístup ke konfliktu na Ukrajině, na jaře ovlivnil česko-slovenské vztahy. Došlo i na výměnu ostrých vzkazů a mluvilo se o největším propadu za tři dekády.

„Nic nemůže narušit tak nadstandardní vztahy mezi ČR a SR, ani nějaká politická prohlášení,“ obrušoval v úterý hrany ministr Blanár. Mluvil také o smíření. „Musí být nejen o tom říct si, že se někde stala chyba, ale také se z ní poučit a jednat jinak,“ nechal se slyšet.

Slovníkem tak navázal na víkendové prohlášení nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho, který den po své sobotní inauguraci řekl, že má od českého protějšku náznak, že návštěva v Praze může být „symbolem smíření“.

Foto: FB/Juraj Blanár

Ministři Jan Lipavský a Juraj Blanár v Bratislavě.

„Smíření mezi Čechy a Slováky po tom incidentu mezi dvěma vládami. Abychom oba jako prezidenti vyslali signál do společnosti, že se musíme vzájemně tolerovat, že musíme udělat všechno pro to, abychom ono pnutí, které je přítomné i v české společnosti, uklidňovali,“ uvedl Pellegrini s odkazem na květnový telefonát s Petrem Pavlem.

To, že takové věty od českého prezidenta skutečně zazněly, potvrdil Seznam Zprávám Pražský hrad.

Potvrzení tradice

Pellegrini se do Prahy chystá už příští středu. Mělo by jít o standardní návštěvu a zároveň o jeho první oficiální zahraniční cestu ve funkci. Dodrží tak česko-slovenskou tradici.

„Prezident Pavel od návštěvy Petera Pellegriniho očekává navázání na dobré vztahy obou zemí. Na prezidentské úrovni byly podle něj doposud vztahy skvělé a věří, že to tak i zůstane,“ napsala redakci mluvčí Hradu Eva Hromádková.

Pellegrini ale není Zuzana Čaputová. Nový prezident si bude názorově s Pavlem vzdálenější.

Sledovali jsme Pellegriniho inauguraci

Bez zraněného Roberta Fica, zato s Andrejem Babišem, Milošem Zemanem i zástupcem Ruska. Novým slovenským prezidentem se stal v sobotu Peter Pellegrini.

Ve volební kampani Pellegrini opakoval, že česká vláda v postoji ke kabinetu Roberta Fica udělala velkou chybu. „Slovenská zahraniční politika se nemá stavět do pozoru podle toho, jak pan (Petr) Fiala z Prahy zakřičí,“ řekl v televizní debatě.

V kampani také vsadil na přímou podporu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše a exprezidenta Miloše Zemana.

Bohatá politická zkušenost ovšem dělá z Pellegriniho profesionála. V úterý v Bratislavě jako prvního zahraničního hosta přijal právě Lipavského a podle zpráv od české delegace bylo jednání v Grasalkovičově paláci velmi vřelé. Řešily se hlavně česko-slovenské vztahy.

Sám Lipavský v Bratislavě řekl, že česká vláda „v nějaký moment“ povede diskuzi ohledně možného obnovení mezivládních konzultací. Slovenskou vládu chválil za to, že pokračuje v humanitární pomoci Ukrajině.

„Do Prahy se vrátím se zprávou, která bude poměrně jednoznačná,“ naznačil Lipavský. „Ta zpráva je, že na slovenské straně je zájem to (společné jednání kabinetů) obnovit,“ upřesnil. Už v březnu byl proti zrušení společného jednání vlád, jenže ve Fialově kabinetu převládla nelibost ke krokům a výrokům Ficovy vlády.

Jak probíhala česko-slovenská roztržka?

Co se od března změnilo?

Politika slovenské vlády zůstává stejná. Na jednu stranu ostrá rétorika vůči Ukrajině a přebírání některých argumentů Kremlu, na stranu druhou pragmatické vztahy s Kyjevem, a dokonce dubnové společné zasedání vlád v Michalovcích.

V dubnu také došlo k poměření sil mezi dvěma politickými bloky. Ten vládní symbolizoval právě Pellegrini, ten opoziční Ivan Korčok, který nakonec prezidentské volby jasně prohrál. Koalice Směru, Hlasu a Slovenské národní strany tak s Pellegriniho inaugurací ovládá všechny nejvyšší ústavní funkce.

Do politiky také zasáhl atentát na premiéra Roberta Fica. Vládu od té doby de facto vede ministr obrany Robert Kaliňák, který v zahraniční politice platí za většího pragmatika.

Kdy se Fico vrátí do premiérské kanceláře, zatím není jasné. Politik se dál zotavuje z vážných střelných poranění, která mu zřejmě kvůli politické nenávisti v polovině května způsobil senior Juraj C.

„Netvařme se, že je vše v pořádku“

O případném obnovení mezivládních konzultací bude rozhodovat česká vláda jako celek. „Kdy budou případně obnovena společná jednání vlád, je otázkou pro celou vládu, která by v takové debatě asi vyhodnocovala, zda se nějak změnila situace od doby našeho předešlého rozhodnutí,“ napsal Seznam Zprávám ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák z hnutí STAN.

Sám současnou situaci podporuje. „Respektuju postoj vlády a souhlasím s ním. Neměli bychom se tvářit, že na Slovensku je všechno v pořádku a nadstandardními vstřícnými kroky tento vývoj legitimizovat,“ uvedl.

Nebrání se prý ale standardním kontaktům. Po Lipavském v nich v Bratislavě budou pokračovat čeští ministři školství, kultury a zemědělství.

Doporučované