Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Firmy vědí, o co je zájem. V Praze vyrostou stovky nových bytů k pronájmu

Foto: Finep

Vizualizace projektu Nová Elektra, který pro AFI Europe postaví společnost Finep.

V Praze vyrostou v příštích třech letech stovky nových bytů k pronájmu. Realitní skupina AFI Europe v hlavním městě investuje miliardy korun do 800 bytů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Realitní skupina AFI Europe rozšíří v příštích třech letech nájemní trh v hlavním městě o stovky bytů. Tuzemský developer Finep pro tuto společnost postaví v rámci projektu Nová Elektra na Praze 9 více než 300 bytových jednotek. Dalších více než 500 pak skupina s realitními ambicemi v zemích střední a východní Evropy postaví sama jako součást projektu V Korytech v Praze 10, který od Finepu odkoupila.

Hodnota spolupráce obou společností se pohybuje mezi dvěma až třemi miliardami korun.

Rozvoj nájemního trhu je pro skupinu AFI Europe na pražském trhu jedním z hlavních pilířů jejího byznysu. První projekt nájemního bydlení v Třebešíně společnost dokončila už v létě 2022, od té doby postavila další dva projekty. Dohromady se jedná o téměř 900 bytů.

Více bytů k pronájmu

„Vzhledem k tomu, že se tyto projekty v metropoli již blíží k plné obsazenosti, realizujeme další plány. V příštích třech letech se chystáme počet našich nájemních bytů až ztrojnásobit,“ uvedl Doron Klein, zástupce generálního ředitele AFI Europe, o plánech skupiny na další růst.

Podle něj by v následujících třech letech mělo celé portfolio skupiny dosáhnout více než šesti tisíc nájemních jednotek. Praha přitom bude podle slov šéfa skupiny Dorona Kleina investiční příležitostí i do budoucna.

„Praha je pro nás přirozenou volbou. Z pohledu urbanismu zde vidíme stále velké příležitosti, přitom jde o bezpečné, progresivní město. Chybí mu jen dostatečná nabídka dostupného bydlení. A v tom se snažíme pomoci a situaci zlepšit,“ uvedl.

Podle aktuálních informací na webových stránkách společnost pronajímá byty v rozmezí zhruba 350 až 550 korun za metr čtvereční. Konkrétní cena se ale samozřejmě odvíjí od dispozice, velikosti a lokality.

Aktuální průměrná cena pronájmů v hlavním městě podle Rent Indexu, který připravuje poradenská společnost Deloitte, dosahuje 400 korun za metr čtvereční.

AFI Europe a Finep

AFI Europe

  • AFI Europe je vlastníkem, správcem a developerem komerčních a rezidenčních aktiv ve střední a východní Evropě (CEE).
  • Portfolio nemovitostí, které AFI Europe zároveň provozuje, zahrnuje obchodní parky a kancelářské komplexy, nákupní centra a maloobchodní nemovitosti a rezidenční i multifunkční projekty.
  • V České republice AFI Europe působí od roku 1997.

Finep

  • Finep je česká developerská společnost, která vznikla v roce 1995. Aktuálně působí primárně na pražském trhu.
  • Developer k projektům vlastnického bydlení v posledních letech staví také nájemní byty a zaměřuje se také na projekty družstevního bydlení.
  • Finep patří do skupiny Finep Holding, která je se základním jměním ve výši čtyř miliard korun největší developerskou skupinou v České republice.

V hlavním městě ale aktuálně působí také další velké developerské společnosti. K největším hráčům na trhu patří například Central Group, Skanska, Trigema nebo Penta.

Drahota vyžene zájemce o vlastní bydlení z Prahy

Také podle Tomáše Pardubického, generálního ředitele společnosti Finep, vývoj realitního trhu v hlavním městě zcela zásadně ovlivňuje právě nedostatečná nabídka dostupného bydlení.

Jak uvedl už dříve v rozhovoru pro SZ Byznys, převis poptávky vytvořil z rezidenčních nemovitostí v hlavním městě luxusní zboží, na které ne každý dosáhne, což žene výstavbu vlastnického bydlení z hlavního města do středních Čech.

„Myslím, že se to (stavba nových bytů) dostane za hranice hlavního města zcela zásadně. Půjde tedy o rozhodnutí, zda domácnost chce bydlet ve vnitřní Praze, ale nikoliv ve svém, nebo bude žít ve vlastním, ale na okraji hlavního města nebo i za ním,“ uvedl šéf developerské společnosti.

Aktuálně Finep chystá výstavbu zhruba pěti tisíc nájemních bytů.

Doporučované