Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

U příštího testu Muskovy Starship bude Mechazilla. Její rameno chytí raketu

Podívejte se na videoanimaci toho, jak Mechazilla chytá Starship.Video: Jan Marek

S raketou Super Heavy Starship se počítá při návratu na Měsíc a podle Elona Muska má kolonizovat i Mars. Stroj má jednou létat až se sto lidmi na palubě, a to několikrát denně. Čtyři testy má za sebou, ten pátý bude speciální.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už příští měsíc se lidstvu naskytne dosud nevídaná podívaná. Manévr, který v oboru a historii vesmírného průmyslu nemá obdoby.

Americkou firmu SpaceX čeká už pátý test její nové a současně dosud největší a nejsilnější kosmické rakety a lodi na světě - Super Heavy Starship. A podle šéfa a zakladatele společnosti Elona Muska se po samotném letu pokusí do přistání zapojit i svoji jedinečnou odpalovací věž zvanou Mechazilla.

Ta nasazuje loď na raketu, ale Muskova firma s ní chce obě části tohoto rekordního plavidla také zachytávat.

Rekordní vesmírná raketa, rekordní odpalovací věž

Konstrukce s obřími mechanickými rameny měří 146 metrů a je tak sama rekordní - jde o nejvyšší kosmodrom na světě. Na základně Starbase v Texasu ji začali stavět v srpnu 2021 a už v lednu 2022 sdíleli první videa, jak dokáže nasazovat Starship na Super Heavy.

Redakce SZ Tech tehdy psala, že pokud by systém fungoval i u zachytávání, raketa by jednak nepotřebovala své přistávací nohy, které musí SpaceX po každém použití vyměnit, ale také by se mohla snížit její váha, a tím i množství paliva nutného k vzletu. Nebo by naopak místo ušetřených pohonných látek mohla nést víc nákladu, takže by měla větší nosnost.

K pátému testovacímu letu by podle Elona Muska mohlo dojít už do šesti týdnů, tedy v druhé polovině července. V rámci toho čtvrtého, o kterém Seznam Zprávy také psaly a 6. června i zprostředkovaly videopřenos, se podařilo s raketou Super Heavy i s lodí Starship úspěšně „měkce“ přistát do moře.

Všechno, co víme o Super Heavy Starship

Jak uvádějí i čeští experti v této videoreportáži, nová raketa od SpaceX je to největší, nejtěžší a nejsilnější vesmírné plavidlo v historii. A šéf firmy Elon Musk cílí na to, aby také bylo nejlevnější. Až 100 lidí by v něm na Měsíc i Mars jednou mohlo létat za pár milionů dolarů.

Prohlédněte si raketu a loď ze všech úhlů

Jak velká, těžká a silná je Starship, kolik může stát místo v ní a kam s kolika lidmi poletí? Odpovídají také čeští odborníci.Video: Jan Marek

Rekordní v každém ohledu

Dvoustupňová raketa soukromé americké firmy má výšku, tah i váhu, kterými překonává rekordní stroje z éry programu Apollo, tedy přistání lidí na Měsíci z přelomu 60. a 70. let minulého století, ale i z aktuálního pokusu NASA o návrat člověka na měsíční povrch v novém programu Artemis.

První stupeň – nosič Super Heavy s 33 motory Raptor, a druhý stupeň – loď Starship o šesti motorech Raptor, po které celá raketa nese jméno, měří dohromady na výšku 121 metrů a jejich tah při startu je až 16,7 milionu liber, tedy 7590 tun.

Doporučované