Hlavní obsah

Desítky lidí v Rusku se otrávily jídlem, vyšetřovatelé zatkli tři osoby

Foto: Seznam Zprávy

Bakterie, ilustrační fotografie.

V Moskvě vyhledalo lékaře více než 120 lidí s příznaky otravy a podezřením na botulismus. Onemocnění pacientů není život ohrožující. Potravinářské společnosti porušily řadu norem, vyšetřovací výbor zatkl a obvinil tři osoby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruští vyšetřovatelé zatkli a obvinili tři osoby poté, co v Moskvě onemocnělo více než 120 lidí s podezřením na otravu jídlem.Desítky dalších jsou v jiných městech, informuje agentura Reuters.

Ruský vyšetřovací výbor, který se zabývá závažnými trestnými činy, uvedl, že zatkl šéfa společnosti vyrábějící potraviny spolu s ředitelem a vedoucím kontroly kvality služby rozvozu potravin.

Tisková agentura Interfax uvedla, že v Moskvě vyhledalo lékaře více než 120 lidí s příznaky otravy a podezřením na botulismus, vzácné a životohrožující onemocnění, které napadá nervovou soustavu a způsobuje problémy s dýcháním a ochrnutí svalů. Bakterie, které nemoc vyvolávají, se mohou do těla dostat ve špatně konzervovaných potravinách.

Podle agentury Interfax se v nemocnicích v Kazani a Nižním Novgorodu s příznaky botulismu objevilo dalších téměř 30 lidí. Jedná se o města východně od Moskvy. Desítky lidí v těchto městech jsou na jednotkách intenzivní péče. Jeden z moskevských úředníků citovaný agenturou Interfax uvedl, že pacienti jsou pod stálým dohledem a jejich onemocnění nejsou životu nebezpečná.

Vyšetřovací výbor zjistil, že potravinářské společnosti porušily řadu zdravotních a epidemiologických norem, včetně nepředložení zpráv o laboratorních testech a nedostatečné kontroly výroby. Vyšetřovatelé uvedli, že manažery obvinili také z napomáhání nelegální migraci uzbeckých státních příslušníků. Mnoho pracovníků rozvážejících potraviny v Rusku pochází ze středoasijských zemí.

Co je botulotoxin?

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, je považován za jeden z nejúčinnějších jedů, používá se ale také v estetické medicíně. Otrava způsobuje botulismus, který vede k ochrnutí svalstva. Botulin vzniká pouze za nepřítomnosti vzduchu. Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech.

Související témata:
Botulismus

Doporučované