Hlavní obsah

Turek má problém. Úřad řeší „nepovolenou část“ jeho stavby

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídr Motoristů a Přísahy Filip Turek ve volební kampani.

Nově zvolený europoslanec za koalici Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek měl od stavební komise souhlas jen k rekonstrukci zahradního domku. Co na svém pozemku podniká, se však nelíbí stavebnímu úřadu z městské části Praha 15.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na pozemku politika Filipa Turka v městské části Dubeč na okraji Prahy se staví.

Na parcele, která je v katastru vedena jako zahrada, původně stával zahradní domek. Nyní tu roste nový objekt na větším půdorysu. A jak zjistily Seznam Zprávy, činnost lídra koalice Motoristé/Přísaha a nedávno zvoleného europoslance už řeší místně příslušný stavební úřad z městské části Praha 15.

„Městská část Praha-Dubeč (stavební komise) vydala dobový souhlas na ‚rekonstrukci‘ zahradního domu. V  současné době řeší náš stavební úřad nepovolenou část stavby,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv bez dalších podrobností vedoucí stavebního odboru z úřadu městské části Praha 15 Vladimír Ježek.

Jak se do střetu s úřady kvůli stavbě dostal, vysvětlil Filip Turek na dotaz Seznam Zpráv tvrzením, že jde pouze o terénní úpravy, které se úřadům nelíbí.

„Na mém pozemku probíhá nouzové zajištění západního svahu kvůli deformaci vodoměrné šachty a případnému ohrožení pozemku sousedů,“ uvedl Turek. Jak dodal, chata na pozemku stála už dříve. „Všechny legislativní náležitosti dává naopak můj právník ve spolupráci s místními úřady do pořádku,“ doplnil.

Reportér Seznam Zpráv však na místě viděl, že na pozemku roste nový moderně vyhlížející objekt obklopený zatím haldou zeminy, u které stojí bagr. Nová střecha je protažena a vytváří tak u objektu velkou pergolu. Že původní domek zabíral o dost menší plochu, potvrdili redaktorovi i obyvatelé Dubče.

K otázce, zda není problém v tom, že by došlo k nepovolenému rozšíření původního objektu, se už Filip Turek nevyjádřil.

Na tyto nesrovnalosti narazily Seznam Zprávy během prověrky majetků nedávno zvolených českých zástupců do Evropského parlamentu.

Foto: Jiří Pšenička

Stavba na pozemku Filipa Turka.

Porovnáním leteckých snímků z portálu Mapy.cz a z katastru nemovitostí je vidět, že půdorys původního objektu, který na parcele stál ještě v roce 2021, je menší než ten, který zabírá objekt nyní.

Foto: Seznam Zprávy

Chata (vpravo dole) na pozemku Filipa Turka v Dubči na leteckém snímku z roku 2021.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Letecká mapa z katastru nemovitostí zachycuje stav z roku 2024. Ani jeden ze dvou Turkových pozemků, na kterých se dnes staví, není veden jako stavební.

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta, s nímž Turkovi Motoristé kandidovali v koalici, o problému lídra kandidátky ví - i když prý jen částečně. „Vím jen, že ten pozemek je součástí dědictví s nějakým rekreačním objektem. On to v současné době řeší s příslušnými místními úřady,“ uvedl Šlachta.

„Vím, že tam stavěl nějakou opěrnou zeď, aby zpevnil svah. A také od něj vím, že tam už nějaký objekt stál dříve, než to kupoval,“ uvedl předsedy strany Motoristé sobě Petr Macinka.

Z údajů zapsaných v katastru nemovitostí vyplývá, že Filip Turek k zahradě v Dubči o ploše téměř 2700 čtverečních metrů přišel tak, že v roce 2014 získal ideální polovinu darem od ženy s ročníkem narození 1935, která byla pravděpodobně jeho příbuznou (podle lidí z Dubče šlo o babičku).

Zbylé dvě čtvrtiny odkoupil nastupující europoslanec od dalších dvou spolumajitelů v letech 2018 a 2022. A to za celkem 662 tisíc korun.

Jak bude v případu postupovat příslušný stavební úřad, jeho vedoucí zatím neřekl. „Věc našeho zjištění je v počátečním stavu. Nemůžeme předjímat ‚dohru‘. Budeme postupovat v intencích stavebního zákona,“ uvedl už citovaný Vladimír Ježek z úřadu městské části Praha 15.

Seznam Zprávy celou záležitost konzultovaly i s expertem na realitní právo Vojtěchem Křikavou. Jak uvedl, majitel pozemku má v takové situaci ještě možnost podat žádost o dodatečné stavební povolení. Pokud by je nezískal, může mu ale stavební úřad nařídit odstranění nepovolené stavby. „Z praxe ale vím, že to až k demolici dojde jen zcela výjimečně,“ poznamenal Křikava.

Doporučované