Hlavní obsah

Důvěra investorů v německou ekonomiku vzrostla méně, než se čekalo

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační snímek.

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červnu zlepšila méně, než se čekalo. O něco hůře než minulý měsíc investoři hodnotí aktuální ekonomickou situaci. Uvedl to dnes institut ZEW.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Index důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku meziměsíčně vzrostl o 0,4 bodu na 47,5 bodu, zatímco indikátor hodnocení ekonomické situace o 1,5 bodu klesl a dostal se na 73,8 bodu.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že index důvěry se zvýší na 50,0 bodu z květnových 47,1 bodu. Nad 50 body byl index naposledy v únoru 2022, tedy před začátkem války na Ukrajině. Po zahájení ruské invaze se naopak propadl do záporných hodnot.

„Očekávání i hodnocení ekonomické situace v Německu stagnují. Tento vývoj musíme vnímat i v kontextu nezměněného hodnocení ekonomické situace v eurozóně,“ řekl prezident institutu Achim Wambach. Dodal, že mírně vzrostla také inflační očekávání respondentů. Hodnocení ekonomické situace v eurozóně zůstává na květnové úrovni.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem Česka. V prvním čtvrtletí německá ekonomika proti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,2 procenta po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Ekonomický institut DIW očekává, že se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 0,3 procenta a v roce příštím o 1,3 procenta. Růst o 0,3 procenta letos očekává i spolková vláda.

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v červnu podle dat společnosti Sentix osmý měsíc ze sebou zvýšila. Tím se dostala na nejlepší úroveň od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Doporučované