Hlavní obsah

Studie: Očekávaná horka během olympiády mohou ohrozit životy sportovců

Foto: Shutterstock.com

Olympijské hry v Paříži se konají na přelomu července a srpna. Ilustrační fotografie.

Hrozící extrémní horko by mohlo vést ke kolapsům sportovců nebo – v nejhorším případě – k jejich úmrtím při olympijských soutěžích. Na rostoucí teploty a jejich dopady na sportovce upozorňuje nová studie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Teplota v Paříži od roku 1924 každý rok stoupá o 1,7 °C. Pařížské letní olympijské hry, které se budou konat letos v červenci, by proto mohly být těmi nejteplejšími za celou historii olympijských her, píše server The Guardian.

Nová studie s názvem Rings of Fire: Heat Risks at the 2024 Paris Olympics (Ohnivé kruhy: Rizika horka na olympijských hrách v Paříži v roce 2024) připomíná, že olympiáda v Tokiu v roce 2021 „nabídla pohled na alarmující, stupňující se normu pro letní olympijské hry“. S teplotami nad 34 °C a vlhkostí blížící se 70 % byly hry označeny za „nejteplejší v historii“.

„Soutěžící zvraceli a omdlévali na cílové pásce, musely být nasazeny invalidní vozíky, aby odvážely sportovce pryč ze sluncem spálených arén. Stav tenisty Daniila Medveděva, dvojky na tokijských hrách, dokonce vyvolal strach ze smrti na kurtu,“ uvádí zpráva.

„Nyní víme, že pařížské hry mají potenciál tokijský teplotní rekord překonat,“ uvedla Emma Pococková, výkonná ředitelka organizace FrontRunners, která je jednou z autorů zprávy. „K rekordním vedrům v uplynulých měsících přispěla změna klimatu způsobená spalováním fosilních paliv,“ dodala.

Nečinnost v oblasti změny klimatu a pokračující míra využívání fosilních paliv způsobují, že se svět v posledních třech letech dále otepluje a případů extrémních veder, která ohrožují a narušují sportovní akce, přibývá. Francouzská meteorologická společnost Météo France již předpověděla na květen až červenec v celé zemi horké počasí. Podle předpovědi je 70% pravděpodobnost, že bude tepleji než obvykle.

Mezinárodní olympijský výbor ve svém prohlášení navrhl soubor opatření ke zmírnění dopadů na zdraví sportovců. Uznal však, že extrémní horko je pro sport na celém světě stále větším problémem. U sportovců, kteří soutěží v extrémním horku, hrozí zdravotní rizika od úpalu a křečí až po vyčerpání z horka, nebo dokonce kolaps z úpalu, který je životu nebezpečný.

„Již víme, že extrémní horko je mezi běžnou populací tichým zabijákem a pro sportovce může být i po předchozí přípravě a zásahu rizikové,“ řekl serveru The Guardian australský závodní chodec Rhydian Cowley.

Doporučované