Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

USA a Británie letecky zaútočily v Jemenu, tvrdí Húthíové

Foto: Ministerstvo obrany Spojeného království/X.com

Ilustrační fotografie.

Americká a britská armáda údajně provedly šest úderů na mezinárodní letiště Hudajdá a čtyři údery na ostrov Kamarán. Údery na pozice povstalců podnikly i na konci minulého týdne.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy a Británie uskutečnily nové letecké údery na Jemen. Uvedla to podle agentury Reuters v pondělí večer televizní stanice jemenských povstaleckých Húthíů, kteří útočí na lodě v Rudém moři, což narušuje světovou námořní přepravu. USA podnikly údery na pozice povstalců i na konci minulého týdne.

Podle televizní stanice americká a britská armáda provedly šest úderů na mezinárodní letiště Hudajdá a čtyři údery na ostrov Kamarán v Rudém moři, který se nachází nedaleko přístavu Salif. Hudajdá a Salif se staly cílem amerických a britských úderů již dříve.

Od listopadu Húthíové útočí na nákladní lodě v oblasti Rudého moře i Adenského zálivu a tvrdí, že tak činí v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kde Izrael pokračuje v ofenzivě. Útoky povstalců v Rudém moři významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby svá plavidla posílaly raději delší a dražší trasou kolem jižní Afriky.

Spojené státy spolu s Británií na útoky reagovaly vzdušnými údery na pozice povstalců v Jemenu. V pátek americká armáda oznámila, že se jí podařilo zničit sedm radarů, které povstalci používali pro zaměřování obchodních lodí.

V oblasti také působí například námořní mise EU, která však na pozice povstalců neútočí. Její lodě odrážejí eventuální útoky. Ani to však nezastavilo povstalce, které podporuje Írán. Minulý týden musely opustit palubu posádky dvou lodí, které se Húthíům podařilo zasáhnout.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Doporučované