Hlavní obsah

„Nájezdy“ na nemovitosti: Častým cílem jsou zranitelní lidé, líčí reportér

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Článek

Mnozí Češi s podíly v nemovitostech se stávají cílem dravých obchodníků s realitami. Takzvané flipování se ale v podání spekulantů může pohybovat na hraně dobrých mravů i tuzemských zákonů. V 5:59 líčí jejich praktiky reportér Seznam Zpráv Byznys Daniel Novák, který se na fenomén zaměřil.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké sporné praktiky používají někteří obchodníci s realitami.
  • Kdy je tzv. flipování nemovitostí ještě v pořádku a kdy už jde proti dobrým mravům i zákonům.
  • Že riziku čelí i ti, kteří se do byznysu s přeprodáváním podílů následně zapojují.

V tuzemsku se rozmáhá rychloobrátkové obchodování s podíly v nemovitostech. Takzvané flipování obecně zákony neporušuje. Jak ale Seznam Zprávy upozornily, v tuzemsku dochází také k případům, které se podle oslovených právníků pohybují na hraně zákona. A to hlavně pokud je vlastník podílu nucený k prodeji za pomoci nátlaku a neférových praktik.

V sérii článků na stránkách Seznam Zpráv popsal pochybné praktiky kolem flipování byznysový reportér Daniel Novák. V rozhovoru pro podcast 5:59 teď vysvětluje, že je zcela v pořádku, pokud třeba obchodník odkoupí podíl na starší nemovitosti, opraví ji a následně se ziskem prodá. A žádoucí je i situace, kdy se transakcí s podíly podaří vyřešit spletité majetkové vztahy u některých bytů či domů.

Otazníky ale u flipování přicházejí na scénu například tehdy, pokud spekulanti – jak se někteří tito obchodníci sami označují – nenabízejí odpovídající kupní cenu a neváhají použít bezskrupulózní jednání. „Ti spekulanti se netají tím, že umí nakupovat podíly třeba jenom za deset procent z jejich hodnoty. A v arzenálu mají dokonce i právní kličky na to, jak nemovitost získat úplně zadarmo,“ říká Novák.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Byznys Daniel Novák.

Klíčovou otázkou je ale vůbec i to, jak se obchodníci dozvídají o svých terčích – majitelích podílů, na které má z pohledu spekulantů smysl cílit. A podle Nováka je nasnadě, že zdrojem informací je tu katastr nemovitostí.

Ostatně Český úřad zeměměřický a katastrální pro Seznam Zprávy potvrdil, že podobně jako v minulých letech i v současnosti dochází k nelegálnímu stahování dat z katastrů, kdy se osobní údaje lidí dostávají ke třetím osobám.„Zatím ale nevíme, jak jsou pak dál využívány. A jestli to jsou právě ta data, která pak využívají například tito spekulanti,“ uvádí zároveň novinář.

Plošný nálet

Při své sondě do flipovacího byznysu Daniel Novák mluvil také s právníky, jejichž klienti si na praktiky podnikatelů s nemovitostními podíly stěžují. Advokát Petr Němec, který je známý svým bojem s nekalými úvěrovými či exekučními praktikami, reportérovi například popsal případ své klientky, kdy podle jeho názoru mohlo dojít i k trestnému činu lichvy.

Nákup podílu od psychicky nemocné osoby

Konkrétní případ popsaný právníkem Petrem Němcem se týká nemovitosti rozdělené mezi dva vlastníky.

„Moje klientka má tři čtvrtiny nemovitosti, čtvrtinu měla její matka. Starší dáma, dlouhodobě psychicky nemocná, nebyl mezi nimi kontakt. Najednou za klientkou přišel někdo, kdo se ohlásil jako nový vlastník čtvrtinového podílu. Plaťte mi nájem, nebo mi zaplaťte 600 tisíc korun a rozejdeme se,“ popsal Němec.

Požadavky se však dál stupňovaly. „Poslední nabídka, kterou vznesli, je: Dejte mi milion a půl a můžete si tu čtvrtinu nechat. Čtvrtinu, za kterou v prosinci dali 100 tisíc,“ poznamenal Němec.

Když následně zkoumali, jak k prodeji čtvrtinového podílu došlo, zjistili zajímavé skutečnosti.

„Čtvrtinu domu a většího pozemku koupili za 100 tisíc korun. Podle odhadu, který jsme si nechali udělat, má nemovitost hodnotu přes tři miliony korun. Takže čtvrtina určitě nestojí 100 tisíc, a to i za situace, kdy se cena takového podílu nemůže počítat jednoduše tak, že se celková hodnota vydělí čtyřmi,“ uvedl Němec.

Podle advokáta je tedy jasné, že v tomto případě došlo k neúměrnému zkrácení majitelky čtvrtinového podílu.

„S ohledem na její psychický stav, věk a zkušenosti se lze domnívat, že byla naplněna skutková podstata lichvy,“ dodal právník Němec.

Právě na sociálně i jinak zranitelné lidi s podílem v nemovitostech se spekulanti často zaměřují. Ale nejen na ně. Podle Nováka je obvyklou praktikou nejdříve zahájit „plošný nálet“ – snahu oslovit dopisem či jinak co největší masu vlastníků. „Ideálním terčem, který v sítu po plošném náletu zůstane, jsou poté spoluvlastníci, kteří k dané nemovitosti nemají žádný vztah. Třeba jsou rozhádaní s ostatními spoluvlastníky, nemovitost neužívají. Anebo jsou třeba ve finanční tísni a potřebují peníze na ruku,“ popisuje.

Pohádkové bohatství vs. riziko

Firem, které se v současnosti v tuzemsku rychloobrátkovému realitnímu byznysu věnují, je celá řada. Zřejmě tou nejviditelnější je podle reportéra Nováka společnost MI Estate, jejímž šéfem je podnikatel Maxim Ponomarenko. Ten nicméně ve svých veřejných vystoupeních tvrdí, že jeho firma zákon nijak nepřekračuje a že dodržuje vlastní etický kodex.

Ponomarenko v čele společnosti MI Estate také se svým společníkem Jurajem Sutorisem vybudovali „mentoringový“ program, v rámci něhož vznikl systém blízký multi-level marketingu. Účastníkům kurzů pak MI Estate prodává realitní podíly, které dříve v rámci flipování sama získala. Noví majitelé se pak podíly snaží dál zhodnotit.

Vidina byznysu s pohádkovým zbohatnutím – původně Ponomarenko se Sutorisem slibovali zhodnocení až 50 procent ročně – je lákavá i pro mnohé realitní nováčky. A také podle expertů na reality oslovených Danielem Novákem je možné v tomto odvětví vydělat zajímavé peníze. „Ale zároveň říkají, že je to velice rizikový byznys s nejistým časovým výhledem, kdy se ty peníze podaří z podílu dostat,“ dodává. Do situace totiž vstupují třeba i spory s ostatními držiteli podílů v nemovitosti, nebo dokonce soudní pře.

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o zákulisí momentálně zřejmě nejviditelnějšího hráče s podíly v nemovitostech v Česku nebo jak se bránit případným neetickým praktikám některých firem na realitním trhu. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, archiv reportéra Seznam Zpráv Byznys Daniela Nováka, YouTube – Československý nemovitostní podcast (@nemovitostnipodcast), YT – CENTURY 21 Česká republika (@century21ceskarepublika14)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Související témata:
Spekulace s podíly
podíly na nemovitostech

Doporučované