Hlavní obsah

Jak na Portugalce? Zaparkovat autobus a čekat na záblesk geniality

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody se vydali do historie, v níž našli recept na favorizované Portugalce. Nabídl jim ho Karel Poborský už během ME 1996.

Článek

Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Do dějin fotbalového Eura zapisují teď Češi nové a nové kapitoly prakticky každé čtyři roky. Inspirace, kterou lze odtud čerpat, je tedy dostatek. A to i pro Nosiče vody, kteří účinný recept na Portugalce nalezli v roce 1996.

Dozajista si všechny ty momenty, jež psaly historii turnaje, jakož i jejich tvůrce dobře vybavíte.

Antonín Panenka rozhodl finále ME v Bělehradě v roce 1976 velmi chytrou, nezvykle „dloubnutou“ penaltou, načež si tento způsob jejího provedení spojil svět nejspíš už navždy s jeho jménem.

Pokračovat můžeme originálním lobem Karla Poborského, který Čechům o 20 let později přičaroval čtvrtfinálový postup přes Portugalce.

A před třemi roky přidal další ikonický moment Made in Czechia útočník Patrik Schick, když proti Skotům vypálil střelu opravdu značného doletu.

Záblesky individuální geniality českých fotbalistů dodnes s úspěchem atakují nejrůznější žebříčky a přehledy skvostných momentů, na něž fotbalová historie v souvislosti s evropskými šampionáty jen tak nezapomene.

„Co se týče historie ME, dělí se Češi aktuálně s Italy o čtvrtou příčku v tabulce sestavené podle počtu vítězství uhraných na turnaji. České nebo československé týmy drží stoprocentní bilanci v penaltových rozstřelech, vévodí tak logicky žebříčku sestavenému podle úspěšnosti při tomto způsobu rozuzlení zápasu,“ hlásí zajímavosti ze světa statistik Karel Tvaroh.

Jak vidno, Češi už v minulosti mnohokrát ukázali, že si na Euru dokážou v pravou chvíli poradit. Za federálních časů oslavili zlato (1976) a dva bronzy (1960 a 1980), po rozchodu se Slováky přidali na Euru další stříbro (1996) a bronz (2004).

I srdnatost jejich předchůdců může vlít inspiraci a sílu do žil týmu trenéra Ivana Haška, který dnes večer vyzve v Hamburku favorizované Portugalce.

Parkovat, či neparkovat

„Uvidíme, zda se v sestavě soupeře objeví 39letý Cristiano Ronaldo. A pokud ano, zajímá mě, zda se naplní předpovědi, že nám jeho start možná tak trochu paradoxně poskytne potenciálně větší šanci na úspěch, než kdyby hrál někdo mladší, rychlejší. Portugalce s kvalitou jejich kádru a sestavy každopádně řadím mezi tři nejsilnější účastníky turnaje,“ zamýšlí se Jindřich Šídlo, politický glosátor Seznam Zpráv a fotbalový nadšenec.

„Jednou za čas se nám něco povede, a to pak uděláš zápas, na který budou vzpomínat generace,“ dodává Šídlo. „I v devadesátém šestém měli Portugalci v čele s Luísem Figem celkem jasně navrch, to si přiznejme. Ale potom Karel Poborský nádherným obloučkem přehodil jejich brankáře Vítora Baíu a bylo vymalováno,“ připomíná legendární čtvrtfinálovou bitvu mezi Českem a Portugalskem novinář Luděk Mádl.

Karel Tvaroh, donedávna obránce rezervy pražské Sparty, rozebral, jak náročný kop tehdy Poborský předvedl. „A co je nejdůležitější: Nápad i úspěšná realizace přišly v klíčovém okamžiku. V tom je kouzlo té situace,“ dodává Tvaroh obdivně.

S čím ale Češi vyrukují na Portugalce dnes večer? „Na první pohled v kádru mnoho fotbalistů schopných navázat na Poborského geniální kousek nevidím, v zásadě nejvýše jednoho, nicméně třeba mě někdo překvapí. Patrik Schick už v minulosti prokázal, že disponuje technikou i odvahou nabízet nečekané a nevídané, na druhou stranu už jsme posledně zmínili, že to není zrovna pes obranář a na presink ho příliš neužije,“ uvažuje Luděk Mádl.

Vysunout vysoko linii napadajících hráčů? Anebo takzvaně zaparkovat autobus, tedy bránit staženě přímo před vlastní šestnáctkou? To jsou dva základní strategické rámce, které Češi mohou dnes večer zvolit.

„Vybavuju si, jak Češi parkovali autobus na Euru 2016 proti Španělsku. Dívat se na to v televizi bylo trápení, nicméně kýžená bezbranková remíza tehdy nebyla daleko. Dosáhnout na ni tentokrát by bylo vnímáno jako úspěch. Pořád musíme mít na paměti, že o postup nebojujeme ani tak s Portugalci, jako spíš posléze s Gruzínci a Turky. I skóre může rozhodnout o případném úspěchu,“ zkouší si Tvaroh roli ďáblova advokáta.

Sní Krejčí o Manchesteru City?

V nejnovější epizodě podcastu uslyšíte také o přestupovém dění kolem Ladislava Krejčího, který definitivně opustil Letnou coby nejdražší stoper české ligy a zároveň nejnákladnější posila španělské Girony, jíž se upsal na pět let. Dozvíte se, co všechno ho motivovalo k přesunu do klubu, který patří do vlastnické struktury City Football Group, tedy organizace, jejíž fotbalovou výkladní skříní je anglický hegemon z Manchesteru.

Proč se fotbalové kalendáře neustále nafukují? Co přesně znamená, že se světový fotbal stane „neukoukatelným“? Má Česko na to, aby se kvalifikovalo na rozrůstající se MS, které už v roce 2026 pojme celkem 48 účastníků? A je výhoda mít dnes nejmladší kádr na Euru? I na to hledají Nosiči vody odpovědi. Poslechněte si!

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované