Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Brexit zapomenut. Londýn má zase největší burzu v Evropě, předběhl Paříž

Foto: Visitlondon.com, John Reid, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Nečekané volby ve Francii, které by mohly vyústit v nástup euroskeptických sil k moci, rozkolísaly svět peněz. Během jednoho týdne se z pařížské burzy vypařilo skoro 260 miliard eur.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politické otřesy ve Francii vedly k tomu, že země ztratila pozici evropské burzovní jedničky. A to jen necelé dva roky poté, co Paříž tento titul ukradla Velké Británii a jejímu londýnskému City. Uvedla to agentura Bloomberg.

Jde o ozvěnu nečekaného rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který na výprask v evropských volbách reagoval vyhlášením předčasných voleb. V nich hrozí, že se k moci dostane hodně pravicová, podle některých analytiků krajně pravicová, opozice pod značkou Národní sdružení a se známou Marine Le Penovou v pozici faktické kapitánky. Zleva, a krajního leva, však útočí silná politická aliance zahrnující strany včetně populistů z Nepodrobené Francie nebo místních Zelených.

Oba extrémy spojuje, že chtějí mnohem víc utrácet například za cenové intervence na trhu energií či snižování věku odchodu do důchodu, a velmi rychle by se proto mohly dostat do kolize s Bruselem a maastrichtskými kritérii.

Po vyhlášení voleb se během týdne vypařilo z kapitalizace francouzských firem 258 miliard dolarů. Akcie bank Société Générale, BNP Paribas a Crédit Agricole, všichni velcí držitelé vládních dluhopisů, ztratily každá více než 10 procent.

Kromě bank se propadli i provozovatelé mýtných silnic Vinci a Eiffage, protože investoři musejí nyní do svých odhadů započítat riziko případného znárodňování, pokud Macronova strana prohraje.

Tento výplach znamenal, že francouzské akcie měly v pondělí souhrnnou hodnotu přibližně 3,13 bilionu dolarů, a těsně tak ztrácely na Velkou Británii s hodnotou 3,18 bilionu dolarů. Vyplývá to z údajů shromážděných Burzou cenných papírů Euronext v Paříži.

Volby a následné turbulence připravily index pařížské burzy CAC 40 o všechny letošní zisky, přitom ještě 14 dní před hlasováním hlásili burziáni rekordní hodnoty. „Nacházíme se v období, kdy ještě tři až čtyři týdny není nic jistého a trh by se bohužel mohl stát ještě nestabilnějším,“ řekl Alberto Tocchio, portfolio manažer společnosti Kairos Partners.

Londýnu však k prvnímu místu nepomohlo jen pnutí ve Francii, ale také zlepšující se globální situace a oživení aktivit v oblasti fúzí. A i když se Britové také vydají k urnám, na rozdíl od situace za kanálem La Manche se tam překvapení nečeká – opoziční Labouristická strana vede před vládními konzervativci s obrovským náskokem.

Ztrácejí i francouzské dluhopisy

„Britské akcie se nám líbí z důvodů ocenění, ale vzhledem k jejich atraktivnímu sektorovému profilu také jako diverzifikátor portfolia,“ řekl pro Bloomberg Ulrich Urbahn, vedoucí oddělení investic a výzkumu v bance Berenberg sídlící v německém Hamburku. „Kromě toho se politická nejistota zdá být jinde vyšší, alespoň v tuto chvíli,“ doplnil.

Britský index FTSE 100 se letos také dostal na historická maxima, k čemuž přispěly zejména akcie závislé na exportu, jako jsou ShellUnilever. V porovnání s evropským indexem Euro Stoxx 50 rostl ten londýnský v posledních třech měsících výrazně rychleji.

V celosvětovém měřítku je nyní Spojené království šestým největším akciovým trhem. Tržní stratégové ve Francii nejsou přesvědčeni o tom, že si titul evropské jedničky v dohledné době vezmou zpátky.

Kromě akcií se dostaly pod drobnohled také francouzské dluhopisy – rozdíl mezi nimi a německými se dostal na nejvyšší úroveň za poslední roky a začaly se šířit spekulace, že by se do akce mohla zapojit i Evropská centrální banka – a francouzské dluhopisy podpořit. Podle pěti zdrojů agentury Reuters je to však nepravděpodobné. Bankéři z Frankfurtu se prý nadále domnívají, že je na francouzských politicích, aby investory uklidnili.

Podle agentury ČTK hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Philip Lane uvedl, že není nutné zemi spěchat na pomoc, protože vývoj tam není chaotický. Lane to dnes řekl v rozhovoru s agenturou Reuters.

Lane stále věří, že míra inflace v eurozóně se v příštím roce vrátí k dvouprocentnímu cíli ECB. V květnu podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat inflace zrychlila na 2,6 procenta z dubnového tempa 2,4 procenta. Kvůli dopadům pandemie covidu-19 a následné války na Ukrajině se inflace v eurozóně v říjnu 2022 dostala na rekordních 10,6 procenta.

Lane dnes řekl, že výkyvy na finančních trzích ve Francii nenaplňují zásadní podmínku, která je nutná, aby ECB začala intervenovat. A tou je, že nárůst rizikové prémie je bezdůvodný a chaotický. V tomto případě šlo podle něj pouze o reakci na politický vývoj.

Doplnili jsme vyjádření hlavního ekonoma ECB.

Související témata:

Doporučované