Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Rodí se vláda ANO, Přísahy a KSČM. Bez Babiše v čele

Šťastné pondělí o příští vládě.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Youtube.com, Shutterstock.com, ČTK

Evropské volby jsou sice dávno za námi a na jejich výsledky se zapomnělo, pomohly nám ale odhalit odpověď na zajímavou otázku: Jaká vláda se nám rýsuje po sněmovních volbách v roce 2025?

Článek

Aktuální složení Poslanecké sněmovny je celkem jasně rozpůlené: na jedné straně vládní pětikoalice, na druhé ANO a SPD. Jenže s Tomiem Okamurou jít do koalice Andrej Babiš nechce a bude se takové variantě snažit ze všech sil vyhnout. Teď se zdá, že se mu to může i podařit.

Jistě, výsledky eurovoleb nebudou za víc než rok znamenat vůbec nic. Už teď ale mohou naznačit hned několik věcí.

Když se podíváme na celkové „přepočtené“ výsledky z eurovoleb do poměrů Sněmovny, je jasné, že současná vládní koalice by přišla o svou většinu, protože by měla pouhých 84 mandátů. A musela by se tedy hledat většina nová.

A pak ještě jeden pozoruhodný fakt: Zdá se, že se nám tu na úkor SPD rodí nové síly s mnohem vyšším koaličním potenciálem.

Ano, mluvíme samozřejmě o koalici Stačilo! pod vedením KSČM a o Přísaze a Motoristech. S prvním jmenovaným subjektem má koneckonců Babiš už dobré zkušenosti ze svého druhého kabinetu, o Robertu Šlachtovi a Přísaze zase mluvil několikrát pochvalně. A ani jisté náchylnosti k nacismu v podání Filipa Turka by koalici nemusely vadit.

Mimochodem, jak ukazujeme ve Šťastném pondělí, sklony označovat se za nacistu má i jeden další člověk spjatý s Přísahou.

Ptejte se Šťastného podcastu

Máte otázku na tvůrce svého oblíbeného satirického podcastu? Zajímá vás, jak podcast vzniká a co všechno se stane, než ho dostanete do svých sluchátek? Máte téma, které jsme zatím neprobírali, ale vy byste k němu chtěli slyšet naši pečlivou analýzu a stanovisko? Anebo prostě chcete, abychom se vám za něco omluvili?

Pošlete nám své otázky do úterý 18. června přes tento formulář. Na všechny dobré dotazy budeme mít minimálně stejně dobrou odpověď, a to v poslední epizodě této sezony – v pondělí 24. června.

Může tedy vláda ve složení ANO, Přísaha a Motoristé, KSČM a přátelé fungovat? Za určitých okolností ano. Je ovšem naprosto jasné, že rozhodujícím jazýčkem na vahách bude osoba Roberta Šlachty, jednoho z posledních politiků, kterých se Andrej Babiš bojí. A to dokonce natolik, že kvůli němu do vlády vůbec nevstoupí.

Jak tedy bude taková vláda vypadat? Kdo se postaví do jejího čela? A proč se Babiš dobrovolně vzdá postu ve vládě, i kdyby byl předsedou vítězné strany? To všechno rozebírá Jindřich Šídlo v zevrubné analýze v posledním díle Šťastného pondělí před letní pauzou.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované