Hlavní obsah

Neudělali jste maturitu? Jak se připravit na opravnou zkoušku a další kroky

Foto: Shutterstock.com

U maturitní zkoušky je třeba zůstat v klidu. V případě neúspěchu má žák další pokusy.

Neúspěch u maturitní zkoušky může být stresující, ale není to konec světa. Mnoho studentů každoročně neuspěje napoprvé a musí podstoupit opravnou zkoušku. Seznam Zprávy vám poradí, co dělat v takové situaci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někdo září, někdo v září. První termín maturitní zkoušky ročně nezvládnou tisíce středoškoláků. V případě neúspěchu je třeba rychle jednat, a to pro udržení statusu studenta i přihlášení na další termín. Seznam Zprávy přinášejí základní informace pro všechny, kterým se maturitní zkouška nepovedla.

Jak se přihlásit k opravné maturitě?

Přihlášení k opravné maturitě je klíčovým krokem pro každého studenta, který neuspěl při prvním pokusu. Každá střední škola má stanovený svůj postup.

Termíny a předměty opravných zkoušek

Obecně platí, že studenti musejí vyplnit přihlášku k opravné zkoušce a odevzdat ji v určeném termínu, který je obvykle do konce června. Důležité je zkontrolovat všechny potřebné dokumenty a splnit předepsané požadavky školy​.

Opravné zkoušky obvykle studenti skládají v prvních dvou týdnech v září a mají možnost si opravit jakoukoli část maturitní zkoušky, ve které neuspěli. Ať už jde o společnou – státní – část (český jazyk a literatura, matematika / cizí jazyk), nebo profilovou – školní – část (2 nebo 3 zkoušky ze školní nabídky). Nemusí opakovat celou maturitu, ale pouze ty předměty, ve kterých nedosáhli dostatečného výsledku​.

Kolik pokusů mám na složení opravné maturity?

Studenti mají nárok na tři pokusy. Jeden řádný a dva opravné z každé zkoušky. Na využití těchto možností mají pět let od ukončení studia na střední škole. Po neúspěšném vyčerpání těchto dvou pokusů student už nemá nárok na další opravný termín v rámci daného studia. Pokud se rozhodne zkoušku opakovat, musí se znovu přihlásit ke studiu na střední škole. Po přijetí má možnost požádat ředitele školy o zařazení do vyššího ročníku na základě předchozího studia a doložení jednotlivých vysvědčení.

Další možností je zvážit alternativní vzdělávací cesty, jako jsou večerní školy nebo kurzy pro dospělé, které také umožňují získání maturitního vysvědčení​.

Statistiky úspěšnosti maturit a opravných zkoušek

  • Účast na opravných maturitách: Ročně musí opravné maturity absolvovat přibližně 10-15 % studentů, kteří se zúčastní regulérních maturitních zkoušek.
  • Úspěšnost opravných maturit: Z těch, kteří podstupují opravné zkoušky, asi 60-70 % úspěšně zkoušky složí. Zbývající část studentů buď opakuje ročník, nebo se rozhodne pro jinou formu vzdělávání.
  • Neúspěšnost na první pokus: Největší podíl neúspěšných výsledků bývá v předmětech jako matematika a cizí jazyky, což často vyžaduje další přípravu pro opravné zkoušky.

Co když jsem se hlásil/a na vysokou školu?

Studenti, kteří se přihlásili na vysokou školu, ale neuspěli v prvním pokusu maturitní zkoušky, mají možnost skládat opravnou maturitu ještě před zahájením akademického roku. Je důležité, aby studenti co nejdříve kontaktovali danou vysokou školu a informovali ji o své situaci, aby mohli společně najít vhodné řešení pro další postup. Některé vysoké školy nabízejí možnost odložení zahájení studia, nebo mohou studentům, kteří úspěšně složí opravnou maturitu, poskytnout podmíněný přijímací proces.

Napadení výsledků maturity

Pokud má student pocit, že výsledky maturitní zkoušky neodrážejí jeho skutečné výkony, má právo požádat o přezkoumání. Tento proces je nutné zahájit do několika dnů po oznámení výsledků. Úspěšnost takovýchto odvolání bývá nízká, protože rozhodnutí komise je obvykle pečlivě zdokumentováno a založeno na jasných kritériích​​.

Hodnocení maturitní slohové práce a didaktického testu

Maturitní slohové práce obvykle hodnotí interní maturitní komise složené z učitelů českého jazyka a literatury na dané střední škole. V případě státních maturit mohou práce hodnotit externisté za účelem zajištění objektivity. Pokud student nesouhlasí se známkou ze slohové práce, má možnost podat odvolání, které je obvykle znovu posuzuje zkušební komise.

Didaktické testy jsou obvykle hodnoceny externě pomocí automatizovaných systémů, které zajišťují spravedlivé a konzistentní vyhodnocování. V případě odvolání proti výsledkům didaktického testu je možné zažádat o manuální přezkum odpovědí. To provádí externí hodnotitelé nebo speciálně vyškolení pracovníci zkušebních center, aby se zajistila správnost a spravedlnost procesu.

Zachování statusu studenta

Pokud student maturitu na první pokus neudělá, status studenta mu zůstává až do 31. srpna téhož roku. Pokud se přihlásí k opravnému termínu v září, status studenta mu může být prodloužen až do této zkoušky. Pokud neuspěje ani v září a chce jít na druhý opravný termín, status studenta ztratí a musí si zajistit zdravotní a sociální pojištění jiným způsobem. Může se také zapsat do jiného vzdělávacího programu, aby si status studenta udržel mezi opravnými termíny.

Obecně platí, že status studenta trvá do doby, dokud jsou studenti zapsáni ke studiu, a to maximálně do 26 let věku. V každém případě je vhodné se informovat přímo u vedení školy nebo příslušných úřadů pro přesné podmínky.

Příprava na opravnou maturitu

Identifikace slabých oblastí: Nejprve je klíčové vybrat předměty a témata, ve kterých jste měli problémy. Řekněte si o zpětnou vazbu od učitelů a zaměřte se na získání specifických studijních materiálů přímo pro oblasti, kde potřebujete zlepšení.

Studijní skupiny a kurzy: Nebojte se využít dostupné zdroje. Mnohé školy a vzdělávací centra nabízejí speciálně zaměřené přípravné kurzy nebo doučování. Skupinové studium může také poskytnout nové perspektivy a způsoby pochopení látky, které vám mohou pomoci překonat překážky ve vašem studiu.

Průběžná příprava: Sestavte si plán, který bude obsahovat pravidelné studijní bloky pro jednotlivé předměty. Nezapomeňte zařadit i čas na odpočinek a rekreaci, aby byla vaše příprava udržitelná a efektivní.

Simulace zkoušek: Praxe dělá mistra. Pracujte s testy z minulých let a snažte se simulovat reálné zkouškové podmínky. To vám pomůže adaptovat se na formát zkoušky a snížit zkouškový stres.

Jaké jsou vaše tipy na přípravu na maturitní zkoušku? Jak jste zvládli stres spojený s opravnými zkouškami? Podělte se s námi v komentářích níže.

Doporučované