Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Americký nejvyšší soud odmítl snahu omezit dostupnost potratové pilulky

Foto: LL_studio, Shutterstock.com

Přístup k antikoncepci je podle prezidenta Joea Bidena ve Spojených státech v ohrožení. Ilustrační fotografie.

Americký nejvyšší soud odmítl snahu skupiny lékařů a organizací odmítajících potraty, kteří se domáhali omezení přístupu k látce vyvolávající přerušení těhotenství. Spor trvající déle než rok se týkal pilulky mifepriston.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lék běžně používaný k umělému ukončení těhotenství zůstane ve Spojených státech snadno dostupný, rozhodl ve čtvrtek americký nejvyšší soud. Stížnost skupiny odpůrců potratů jednomyslně odmítl s vysvětlením, že omezení jeho dostupnosti nemají právo požadovat. Smetl tím ze stolu rozhodnutí nižších soudů, informovala americká média.

Spor trvající déle než rok se týkal pilulky mifepriston, což je jeden ze dvou léků, které podle agentury AP dohromady stojí za většinou interrupcí v USA. Skupina lékařů a organizací odmítajících potraty se u soudů domáhala verdiktu, který by zvrátil nedávné kroky amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) usnadňující dostupnost pilulky. Agentura mimo jiné umožnila její předepisování bez návštěvy u lékaře.

Nejvyšší soud uvedl, že „upřímné“ výhrady stěžovatelů vůči tomuto stavu samy o sobě nedávají právo požadovat soudní intervenci. Odpůrci potratů nebyli schopni prokázat, že by jim pravidla FDA mohla způsobovat skutečnou újmu, pokračuje verdikt.

„Stěžovatelé mifepriston nepředepisují ani jej nepoužívají. A FDA od nich nepožaduje, aby něco dělali, nebo aby naopak od něčeho upustili,“ napsal soudce Brett Kavanaugh, který byl pověřen sepsáním verdiktu. „Místo toho stěžovatelé chtějí, aby FDA ztížil jiným lékařům možnost mifepriston předepisovat a těhotným ženám si jej pořizovat,“ dodal s tím, že taková žádost je nepřípustná.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena rozhodnutí neznamená, že by boj o svobodu v otázkách spojených s těhotenstvím končil. V prohlášení uvedl, že v ohrožení je také přístup k antikoncepci a umělému oplodnění. Biden tak navázal na dřívější apely v kontextu kampaně před listopadovými volbami, v níž se otázkou „reprodukční svobody“ snaží mobilizovat voliče Demokratické strany.

Rozhodnutí nejvyššího soudu je jeho prvním souvisejícím s potraty od přelomového verdiktu starého dva roky, který eliminoval federální právo na interrupce zhruba do 22. týdne těhotenství. Mnohé státy, kde je u moci Republikánská strana, následně zavedly přísné zákazy a zastánci práva na potrat se obávali dalších restrikcí v souvislosti s interrupcemi za použití pilulek. Jakýkoli verdikt nejvyššího soudu se týká celých USA, nehledě na to, do jaké míry jsou tam potraty povolené.

Nižší soudy obsazené konzervativními soudci při tom omezení dostupnosti mifepristonu podpořily. Federální soudce v Texasu loni v dubnu jeho prodej v podstatě zakázal, přičemž zpochybnil rozhodnutí FDA z roku 2000, které prodej pilulky povolilo.

Americká média také dodávají, že čtvrtečním rozhodnutím vyjádření nejvyššího soudu k potratům nekončí. V nejbližších dnech nebo týdnech se očekává verdikt ve sporu o to, zda musí lékaři na základě federálního práva poskytovat interrupce při ohrožení zdraví pacientky, když daný stát potraty povoluje jen při ohrožení života.

Doporučované