Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Teplárny dostanou další miliardy na konec uhlí. Teď s ním topí polovina z nich

Foto: C-Energy, Seznam Zprávy

Teplárna v Plané nad Lužnicí získala na dekarbonizaci dotaci ve výši téměř 380 milionů korun.

Uhlí se má v teplárnách nahradit jinými zdroji energie do roku 2030. Celkové náklady na dekarbonizaci teplárenství se pohybují kolem 200 miliard.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Teplárny dostanou dalších 20 miliard korun na modernizaci a výměnu uhlí za ekologičtější zdroje energie. Ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL ve čtvrtek oznámil, že tuto částku poskytne teplárnám Modernizační fond prostřednictvím dotačního programu Heat.

„Je to další krok v investicích do našeho teplárenství, které je zásadní složkou státní energetické infrastruktury. Modernizace a dekarbonizace tepláren je jednou z hlavních oblastí podpory Modernizačního fondu,“ uvedl ministr. Nová výzva podle něj cílí především na nejmodernější technologie, jako jsou například tepelná čerpadla nebo geotermální energie.

České teplárny mají upustit od spalování uhlí do roku 2030. Celkové náklady na tento přechod dosáhnou zhruba 200 miliard korun, z nichž by měl polovinu poskytnout teplárnám stát prostřednictvím Modernizačního fondu.

„My to samozřejmě vítáme, je to klíčová pomoc,“ řekl SZ Byznys ředitel teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. „Ta dotační výzva už je navíc vypsaná, takže jsme rádi, protože už se blížíme ke slíbené částce 100 miliard,“ dodal.

Drtivá většina tepláren v Česku už podle Hájka ústup od uhlí zahájila nebo má alespoň připraven restrukturalizační projekt. Přechod nicméně brzdí rostoucí poptávka po bezemisních technologiích. „Například dodavatelé plynových turbín už dnes mají docela dlouhé pořadníky. Od uhlí odchází celá Evropa, takže čekací lhůty se prodlužují,“ upozorňuje Hájek.

Podle Karla Havlíčka z opozičního hnutí ANO jsou nově oznámené miliardy krokem správným směrem, peněz na ústup od uhlí by ale mělo být víc. „Polovina tepláren jede stále na uhlí a jejich náklady na transformaci budou naprosto mimořádné. O co méně dostanou z modernizačního fondu, o to bude teplo dražší,“ upozorňuje stínový premiér.

Dotace pro teplárny i z MPO

Další peníze pro teplárny ohlásil Hladík během návštěvy teplárny v Českých Budějovicích, která už přechod z uhlí na bezemisní a obnovitelné zdroje zahájila. Za zhruba 1,6 miliardy korun vyměnila kotel na uhlí za nové zařízení spalující dřevní štěpku. Modernizační fond na tento projekt poskytl v roce 2022 dotaci ve výši 320 milionů korun.

Mezi další podpořené projekty patří například teplárna společnosti Ško-Energo, která zajišťuje dodávky tepla pro automobilku Škoda Auto a pro město Mladou Boleslav. Teplárna přechází ze spalování směsi uhlí a biomasy pouze na biomasu. Na projekt s náklady 3,6 miliardy korun získala Ško-Energo z Modernizačního fondu dotaci 2,2 miliardy.

Modernizační fond už podle Ministerstva životního prostředí vyčlenil na modernizační projekty v teplárenství téměř 70 miliard korun. Schváleno dosud bylo 35 projektů za více než 46 miliard. „Požadavky na dotace ale dvojnásobně převýšily vymezenou alokaci, proto jsme podpořili také projekty, které původně spadly do zásobníku projektů,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Teplárny budou také moci využít provozní dotace Ministerstva průmyslu a obchodu. To připravuje výzvu zaměřenou na kogenerační výrobu tepla a elektřiny. „Mělo by to fungovat tak, že ten, kdo získá investiční dotaci, bude mít o to nižší tu provozní dotaci,“ popisuje šéf Teplárenského sdružení Martin Hladík.

Doporučované