Hlavní obsah

Hledá se zachránce pro Pilulku. Ve hře je i prodej, říká její šéf

Jak to dopadne s oslabenou Pilulkou? Agenda SZ Byznys se zakladatelem Petrem Kasou. Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Česká lékárenská skupina Pilulka se topí v problémech. Bratři Kasové zařízli zahraniční expanzi, firmu zeštíhlují a hledají investora, nevylučují ani prodej, uvedl spoluzakladatel Petr Kasa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pilulka loni výrazně prohloubila ztrátu a zaznamenala pokles tržeb. Nejznámější titul na tuzemském burzovním trhu Start se propadá. V lednu 2022 stála jedna akcie 1800 Kč, teď se obchoduje pod 150 korunami.

„Pilulka není černá díra na peníze, ale loňský rok byl pro nás hodně těžký. Na trhu se setkalo několik černých labutí, ať už to byla makrodata několik kvartálů po sobě, pokles maloobchodních tržeb, e-commerce je pod obrovským tlakem,“ nastiňuje Petr Kasa.

Druhým důvodem neblahých výsledků byla nepodařená expanze. „Investoři nám v loňském roce dali jasně najevo, že je jim jasné, že naše rozjeté expanzivní plány budou stát výrazně více peněz, než jsou oni ochotni dát. Ať už to byla expanze do Rumunska, kde jsme byli fyzicky, nebo Rakousko a Maďarsko, které jsme obsluhovali z České republiky nebo ze Slovenska,“ uvedl Kasa v pořadu Agenda SZ Byznys.

To v součtu znamenalo, že se loňská ztráta Pilulky prohloubila meziročně o 110 milionů korun na 175,9 milionu. Tržby meziročně poklesly o 13 procent, konkrétně o 277 milionů na 2,14 miliardy korun. Za propad může také omezení spolupráce s provozovateli zaměstnaneckých benefitních programů.

Je to otázka nabídky a poptávky

Dříve růstová firma teď potřebuje finanční injekci. Hledá investora. „Aby firma mohla pokračovat v tom, na co byli investoři a zákazníci roky zvyklí, budeme potřebovat nějakou finanční injekci. Aktuálně probíhají jednání s potencionálními investory, abychom byli schopní firmu vrátit zpátky,“ říká Petr Kasa.

Spoluzakladatel online lékárny nevylučuje ani prodej. „Vždycky je to jen otázka nabídky, takže nikdy neříkej nikdy. Ale v tuhle chvíli to není něco, co bychom preferovali. O Pilulku se zajímal například Tomáš Čupr, majitel Rohlík Group. Podle Kasy šlo ale jen o oťukávací rozhovory.

„Bavili jsme se s Tomášem, bavili jsme se s dalšími desítkami lidí. Rozhodně to jednání nebylo ve fázi, kdy bychom se bavili o cenách,“ uvedl s tím, že další jednání, s několika českými i zahraničními investory, jsou už v pokročilejší fázi.

Svůj první projekt, úspěšný e-shop Kasa.cz, prodali s bratrem Martinem v roce 2013. Hodnotu Pilulka.cz odhadovat nechce. „Historicky je to značka, která naučila Čechy nakupovat lékárenské portfolio na internetu. Má téměř dva miliony zákazníků,“ říká Kasa. Mezi její největší konkurenty patří Dr.Max a Benu. E-shop s léky chce v dohlednu rozjet i Alza.

Jaký má Pilulka plán B?

Pokud hledání investora nevyjde, budoucnost Pilulky bude složitá. Tržby firmy jsou nízké a firma má dluhy. „Úvěry jsou drahé. Na druhou stranu ve firmě nemáme žádné investiční úvěry a ty provozní používáme pouze na zboží. Zboží jsme schopní otočit desetkrát až dvanáctkrát za rok, takže drahé úvěry pro nás zas takový problém nejsou. Nejsme stavební developer, který má peníze fixované dva roky,“ uvedl Petr Kasa.

Firma se loni pokusila o dodatečnou emisi akcií na pražské burze. Pilulka chtěla „vybrat“ od investorů až 225 milionů korun, upsala 67 milionů.

Podle hlášení regulátora Petr Kasa v půli března prodal akcie své společnosti za zhruba 3,9 milionu, nejvíc od vstupu Pilulky na pražskou burzu. Konkrétně šlo o prodej 18 007 kusů akcií za průměrnou cenu 215,52 Kč. „Splácel jsem částečně úvěr za nějakou nemovitost, to byl jediný důvod. Potřeboval jsem menší kapitál,“ vysvětluje Kasa krok, který mohou investoři vnímat jako neblahý signál.

„Bylo to chvíli potom, co jsem za zhruba trojnásobnou částku v tom SPO (sekundární veřejná nabídka akcií, pozn. red.) naopak zainvestoval. Můžu všechny uklidnit, že pořád jsme s bratrem největšími akcionáři. Když jsme zeštíhlovali management, tak naopak naše exekutivní role ještě posílila,“ říká Kasa.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Související témata:
Petr Kasa

Doporučované