Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jak si usnadnit cestování letadlem s dětmi: Tipy od nákupu letenek po přistání

Foto: Pexels.xom

Jak zabavit děti v letadle a jak na bolest v uších? Shrnuli jsme vše, co potřebujete vědět.

Let s dětmi může být náročný, ale s pečlivou přípravou a správnými informacemi se ho nemusíte obávat. Seznam Zprávy pro vás připravily podrobného průvodce, se kterým bude začátek vaší dovolené bez stresu a komplikací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co v článku najdete?

  • Jak nakupovat letenky pro děti, jak vybrat místa v letadle nebo na co si dát pozor, pokud si chcete vzít autosedačku.
  • Jaké doklady děti potřebují a jak vybrat cestovní pojištění.
  • Jak se na let připravit, co sbalit a co s sebou naopak do letadla nebrat.
  • Jak na odbavení a kam s dětmi na letišti v Praze.
  • Jak zvládnout bez stresu nástup i samotný let.
  • Jak děti v letadle zabavit a jak předejít nejčastějším zdravotním komplikacím.
  • Mnoho dalších praktických tipů a informací.

Jak nakupovat letenky pro děti?

Při rezervaci letenek je důležité vědět, do jaké kategorie dítě spadá. Děti do dvou let patří do kategorie infant, zpravidla cestují na klíně rodiče a jejich letenky bývají velmi levné, obvykle za 10 procent ceny letenky pro dospělého.

Některé letecké společnosti dokonce umožňují dětem do dvou let cestovat zdarma, případně nabízí bezplatnou přepravu skládacího kočárku nebo autosedačky​. Zároveň se však v rámci tohoto typu letenky nepočítá se samostatnou zavazadlovou kapacitou pro dítě.

Starší děti ve věku dvou až dvanácti let již mají nárok na vlastní sedadlo a většina leteckých společností nabízí speciální dětské tarify, které bývají o 25 až 75 procent levnější než plná cena letenky pro dospělého.

Nízkonákladové aerolinky jako Ryanair a Wizz Air mají fixní ceny za dětské letenky, které se liší podle destinace a sezony​. Děti v této věkové kategorii mají také stejná práva na přepravu zavazadel jako dospělí​.

Jak vybrat místa v letadle, když cestuji s dětmi?

Při cestování s dětmi pečlivě vybírejte místa v letadle. Sedadla v první řadě, často pro rodiny s dětmi přímo vyhrazená, nabízejí více prostoru a někdy i možnost využití dětské postýlky pro kojence. Tu je však vždy nutno objednat zvlášť. Rezervace těchto míst je obvykle možná při koupi letenky nebo během online odbavení, raději ji ale proveďte s předstihem.

Cestujete-li se staršími dětmi, zvažte, zda je pro vás důležitější výhled nebo pohodlí. Sedadla u okénka zajistí lepší zážitek, místa jsou ale stísněná a při delším letu nepohodlná. Sedadlo do uličky nabízí více prostoru, můžete snadno vstát a pohybovat se po letadle.

Kde zjistit informace o uspořádání sedaček v letadle?

Rozložení sedaček a uspořádání interiéru se liší podle typu letadla. Informace zjistíte u své letecké společnosti. Chcete-li mít jistotu, můžete využít služby SeatGuru, která vám umožní zjistit podrobnosti o konkrétním letadle a pomůže vám vybrat nejvhodnější místa pro vaši rodinu.

Je možné vzít do letadla autosedačku?

Autosedačka může být na cestách s dětmi vítaným prostředkem pro zajištění většího bezpečí i pohodlí nejen během turbulencí, ale po dobu celého letu. Pro její použití v letadle je však nutné zakoupit samostatné sedadlo i pro dítě mladší dvou let. Kojenci cestující na klíně rodiče, tedy s letenkou v kategorii infant, autosedačku na palubě obvykle využít nemohou.

Vždy předem informujte leteckou společnost a ověřte si konkrétní podmínky. Na některých linkách mohou platit specifická omezení týkající se velikosti sedačky nebo míst, kde může být instalována. Často se to týká první řady a správně by také měla být umístěna na sedadle u okna, aby neblokovala únikové cesty v případě nouze. Je proto vhodné se podrobně informovat již před nákupem letenky.

Jakou autosedačku lze vzít do letadla?

Sedačka by měla být vybavena pětibodovým pásem, letecké společnosti také často vyžadují certifikaci pro použití v letadle. To znamená, že autosedačka musí nést označení „For Use in Aircraft“ nebo být certifikována příslušným úřadem, tedy ECE v Evropě nebo FAA ve Spojených státech amerických.

Jaké cestovní doklady jsou u dětí potřeba?

Dříve bylo možné nechat jména dětí jen uvést v pasu jednoho z rodičů. Od roku 2012 musí mít každý včetně novorozenců při cestování do zahraničí vlastní cestovní pas. Žádost o jeho vydání podávají zákonní zástupci na obecním úřadě s rozšířenou působností.

Při podání žádosti je potřebná osobní přítomnost dítěte, a to i v případě novorozenců. Rodiče předkládají svůj občanský průkaz a rodný list dítěte. Důležité je podat žádost včas, proces vydání dokladů může trvat i několik týdnů. Cestovní pas pro děti do 15 let platí pět let, po dosažení věku 15 let platí deset let stejně jako u dospělých.

V mnoha zemích v Evropě mohou děti využít také občanský průkaz. Ten rovněž vydávají obecní úřady s rozšířenou působností a jeho platnost je obdobná jako u cestovních pasů.

Do jakých zemí lze cestovat bez pasu, jen s občanským průkazem?

Členské státy Evropské unie (EU): Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Členské státy Schengenského prostoru (mimo EU): Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko.

Další evropské země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Kosovo, Moldavsko, Severní Makedonie, Srbsko.

I v případě, že jsou pro cestu potřebná víza, podávají žádost zákonní zástupci. Každá země má vlastní požadavky, počítejte však s tím, že je obvykle potřeba předložit platný cestovní pas dítěte, vyplněnou žádost, v některých případech také pasovou fotografii, potvrzení o ubytování, doklad o finančním zajištění cesty a cestovním pojištění.

Vedle cestovních dokladů nezapomeňte ani na ty ostatní, jako je kartička zdravotní pojišťovny nebo případně očkovací průkaz.

Jak vybrat cestovní pojištění pro děti?

Při výběru cestovního pojištění pro děti zvažte nejen základní krytí, jako jsou léčebné výlohy a repatriace, ale také další věci, pro cestování s dětmi zásadní. Patří k nim například pojištění odpovědnosti za škodu, ztráty zavazadel, a případně i pojištění zrušení cesty.

Pojišťovny často nabízejí rodinné balíčky, které jsou cenově výhodnější a poskytují komplexní krytí pro všechny členy rodiny. Pokud plánujete s dětmi například lyžování nebo potápění, zvažte také připojištění specifických aktivit.

Služba nedoprovázené dítě

  • Děti od pěti let mohou cestovat letadlem i samy bez rodičů. Pro tento účel nabízí většina aerolinií službu nedoprovázené dítě. Ta zajišťuje, že bude dítě pod dohledem palubního personálu od odbavení až po předání doprovodu v cílové destinaci.
  • Služba je obvykle dostupná pro děti ve věku od pěti do dvanácti let a je nutné ji rezervovat předem.
  • Často je zpoplatněna a cena se liší podle letecké společnosti a délky letu​.

Jak se na let s dětmi připravit a překonat strach?

Pokud s dětmi cestujete letadlem poprvé, seznamte je předem se vším, co je čeká. Vysvětlete jim, jak probíhá odbavení, bezpečnostní kontrola nebo nástup do letadla. Na trhu je dostupná řada knih a videí, která dětem zprostředkují potřebné informace zábavnou formou.

Pokud má dítě z letu strach, ujistěte ho, že je letadlo bezpečné. Snažte se především sami zachovat klid i v případě stresujících situací.

Aplikace a mobilní hry o letištích a letadlech pro děti

  1. World of Airports je hra přímo věnovaná Letišti Václava Havla, děti mohou jejím prostřednictvím prozkoumat skutečný provoz.
  2. AirportPRG nabízí reálný model pražského letiště, ovšem v první polovině 20. století. Kromě dětí ji ocení i milovníci historických modelů letadel.
  3. Dr. Panda Airport umožňuje malým cestovatelům prozkoumat letiště a lépe poznat všechny jeho části, pomáhat cestujícím, kontrolovat zavazadla a další činnosti spojené s létáním.
  4. Airport Mania: First Flight je zábavná a vzdělávací hra, kde děti řídí letiště, nabírají a vysazují cestující a zajišťují hladký chod letiště.
  5. Plane Finder AR využívá rozšířenou realitu k zobrazení letů nad hlavami v reálném čase, což dětem umožňuje sledovat letadla a získávat informace o jejich trase.
  6. Little Airport je zaměřena na malé děti a umožňuje jim poznávat letiště prostřednictvím interaktivních příběhů a her, v nichž pomáhají postavičkám s různými úkoly.

Co sbalit s dětmi s sebou na palubu?

Balení na cestu s dětmi vyžaduje pečlivou přípravu. Samozřejmostí jsou potřebné doklady, dostatek jídla a pití nebo náhradní oblečení. Kvůli zábavě je na místě přidat také oblíbené hračky a knihy, tablet nebo mobil s pohádkami nebo hrami.

Důležité jsou i hygienické potřeby jako plenky a vlhčené ubrousky, případně malé přikrývky a polštáře pro pohodlí. Praktická je i malá lékárnička se základními léky a balíčkem náplastí​. Užitečné mohou být jednorázové bryndáky, antibakteriální gel a sáčky na odpad, které usnadní manipulaci s použitými plenami nebo špinavým oblečením.

Tip redakce: Praktický hack pro cestování s dětmi

Překvapivě praktickou pomůckou při cestování s dětmi může být krepová malířská neboli maskovací páska. Můžete s ní připevnit hračky, přidělat ubrousek či bryndák, vytvářet pomocí ní písmena či různé tvary nebo třeba vytvořit most mezi stolečky pro hraní s auty. Fantazii se meze nekladou. Lze ji také využít k rychlému zabezpečení zámků a zásuvek. Páska se navíc snadno odstraní, nepoškozuje povrchy a nezanechává stopy.

Co s sebou naopak na palubu nebrat?

Na palubu letadla nesmíte brát ostré předměty, spreje v tlakových nádobách a větší množství tekutin. Dejte si pozor na hračky, které by mohly vypadat jako zbraně, například pistolky nebo plastové meče, předejdete tak nepříjemnostem při bezpečnostní kontrole. Ty by totiž neměly být nejen v příručním, ale ani v odbaveném zavazadle.

Jaké tekutiny jsou povolené na palubě?

  • Všechny tekutiny, gely a aerosoly musí být umístěny v nádobách o maximálním objemu 100 mililitrů. Tyto nádoby je třeba uložit do průhledného, uzavíratelného plastového sáčku, který nesmí celkově přesáhnout objem jednoho litru.
  • Mezi tekutiny se řadí také pasty, krémy, spreje a kosmetické produkty, jako jsou šampony a sprchové gely. V drogeriích či lékárnách jsou v prodeji i zmenšená balení zmíněných produktů.
  • Výjimky se vztahují na dětskou výživu a léky, které lze přepravovat v množství nezbytném pro dobu letu, avšak doporučuje se mít při sobě lékařské potvrzení nebo recept pro případnou kontrolu. Před cestou je vždy vhodné zjistit si konkrétní pravidla letecké společnosti a letiště, ze kterého odlétáte.

Odlet z letiště Praha: Jak na odbavení s dětmi?

Letiště Praha nabízí prioritní odbavení pro rodiny s malými dětmi, a při odletu z Terminálu 2 je možné využít i prioritního průchodu přes bezpečnostní kontrolu. Pokud cestujete bez větších zavazadel, ušetříte čas online odbavením.

Kočárek si obvykle můžete vzít až ke vchodu do letadla, kde ho personál převezme a uloží do zavazadlového prostoru​, konkrétní podmínky si ale předem ověřte u své letecké společnosti.

Pamatujte také na to, že po vás pracovníci bezpečnostní kontroly mohou požadovat, abyste kočárek vložili do rentgenu o rozměrech 60 × 40 cm, tedy ve složeném nebo naopak rozloženém stavu. Nebo ho můžete odbavit na check-in přepážce a odevzdat na přepážce nadrozměrných zavazadel. Letiště Praha také nabízí golfové kočárky k bezplatnému zapůjčení.

Při odletu z Terminálu 1 je nutné projít pasovou kontrolou. Nezapomeňte, že s dětmi mladšími 15 let není možné projít automatickou branou a je nutné absolvovat standardní kontrolu, prováděnou příslušníky policie.

Při cestování s malými dětmi doporučujeme dostavit se na letiště s předstihem a zbývající čas mezi odbavením a odletem si užít v některém z dětských koutků nebo například na vyhlídkové terase, odkud je možné sledovat odlety i přílety.

Kam s dětmi na letišti Václava Havla v Praze?

  • Na Letišti Václava Havla najdete dětské koutky vybavené hračkami a interaktivními prvky, kde si děti mohou hrát a zabavit se během čekání na let.
  • Velký dětský koutek můžete navštívit v tranzitní části spojovací chodby mezi Terminály 1 a 2. Součástí je i kuchyňka pro ohřev kojenecké stravy a speciální prostor pro přebalování a kojení, který zajistí potřebné soukromí. Menší dětské koutky jsou pak umístěny v čekárnách u jednotlivých vstupů k letadlům.
  • Zábavy se ale na letišti nabízí mnoho. Nevynechejte vyhlídkovou terasu, v příletové hale Terminálu 2 si můžete zahrát velkoformátové Člověče, nezlob se nebo šachy, originální vzpomínku si odnesete z fotokoutku. Děti jsou vítané i v letištních salóncích. Také zde na ně čeká dětský koutek nebo třeba ledová tříšť.
  • Mnoho restaurací na letišti nabízí dětská menu a v obchodech najdete široký výběr dětských produktů včetně hraček. Základní sortiment, jako jsou dětské pleny, dudlíky nebo vlhčené ubrousky, je na obou terminálech k dostání před pasovou kontrolou i za ní v prodejnách Relay.
  • Přebalovací pulty jsou umístěny na všech dámských i pánských toaletách. Na Terminálu 1 i 2 je navíc na několika vybraných toaletách speciální kabinka pro malé děti se sníženou toaletou i umyvadlem v příslušné výšce.

Jak s dětmi zvládnout nástup do letadla bez stresu?

Některé aerolinky jako British Airways nebo Emirates nabízejí rodinám přednostní nástup. ​Pokud jsou však vaše děti spíše neposedné, může se naopak vyplatit nastoupit až mezi posledními. Ušetříte si zdlouhavé čekání, až se ostatní cestující posadí. O konkrétních pravidlech a možnostech přednostního nástupu se informujte u své letecké společnosti.

Při nástupu do letadla si také uložte všechny potřebné věci na dosah ruky, abyste nemuseli často vstávat a hledat něco ve své příruční tašce. Ujistěte se, že máte vše, co vaše děti potřebují, snadno dostupné – oblíbené hračky, knížky, elektroniku, jídlo a pití.

Jak zabavit děti v letadle?

Pro hladký průběh letu s dětmi je především potřeba předejít případnému nepohodlí. Sbalte dostatečně velkou svačinu, některým dětem pomáhá vzít si do letadla oblíbeného plyšáka, polštářek nebo deku, která jim připomene domov.

Nepodceňte ani vhodné oblečení. Letadla jsou klimatizovaná a v krátkých kalhotách nebo šatech může být dětem při delším letu zima. Vhodné je zvolit pohodlné oděvy, které se dají podle potřeby vrstvit.

Tip redakce

Aby děti vydržely déle zaujaté, doporučuje se pořídit jim novou nebo vzít alespoň „neokoukanou“ hračku. Pro tvořivé děti jsou vhodné různé kreativní sady, které dítě zabaví a po rozbalení už budou zabírat méně místa na zpáteční cestě.

Společně si můžete ukrátit čas oblíbenou společenskou hrou, zejména karetní hry nebo postřehové hry typu dobble jsou univerzální z pohledu věku a zároveň velmi skladné.

Starší děti se mohou zabavit s knížkou, pro mladší jsou vhodné například vyškrabovací obrázky nebo samolepkové sešity, třeba s tematikou letiště. Oblíbené jsou také interaktivní knihy známé pod anglickým názvem Quiet nebo Busy book. Vyhněte se modelínám a slizům, které by mohly znečistit interiér letadla, případně vybírejte nelepivé varianty.

Audiokniha k poslechu zdarma: Jak vycvičit draka

Používání elektroniky se mnozí rodiče snaží vyhnout, zejména při delších letech je však často jedinou možností, jak udržet děti v klidu. Stáhněte si do tabletu či telefonu předem oblíbené pohádky, videa nebo písničky.

Na delších letech bývají u sedadel zásuvky, přesto se raději předem ujistěte, že je potřebná elektronika dostatečně nabitá. Nezapomeňte, že po dobu letu je obvykle nutné nechat elektronická zařízení v offline režimu, některé hry na mobilu či tabletu tak nemusí fungovat.

Vhodnou alternativou mohou být kapesní herní konzole, vybírejte však spíše z těch, které nevydávají hlasité zvuky. Nebo přibalte sluchátka.

Pět zábavných her pro iOS i Android, které fungují i bez internetu

  • V běžecké hře Subway Surfers děti procvičí rychlost a reflexy. Cílem je utéct před mrzutým inspektorem přes nástrahy městského podzemí.
  • Krájet letící ovoce a u toho se stihnout vyhýbat bombám. Také ve hře Fruit Ninja děti procvičí rychlost reakcí.
  • Plants vs Zombies je strategická hra, ve které musíte ochránit svůj domov před zombíky pomocí roztomilých rostlinných obránců, rostoucích na vaší zahradě. Střílející hrášky a explodující třešňové bomby si děti zamilují.
  • Střílení z praku na ikonické rozzlobené ptáky ve hře Angry birds 2 zabaví mladší i starší děti.
  • Celosvětově populární hra Minecraft je také k mání v mobilní verzi, narozdíl od předešlých aplikací však není zdarma a za stažení zaplatíte zhruba 200 Kč.

U dálkových letů jsou v některých typech letadel k dispozici interaktivní obrazovky s nabídkou her a pohádek, bývají ovšem v angličtině.

Jsou na palubě dostupná dětská jídla?

V některých případech si můžete objednat na palubu speciální dětské menu, dostupné většinou na delších letech. Ujistěte se, že jste objednávku učinili v dostatečném předstihu, ideálně při koupi letenky nebo nejpozději 48 hodin před odletem. Většina aerolinií je schopna zajistit stravu i cestujícím s alergiemi a dietními omezeními, i v tomto případě je však nutné službu rezervovat předem.

Pro kojence a malé děti je nejlepší vzít s sebou vlastní jídlo a pití. Kojenecké mléko i mixované příkrmy mají výjimku ze zákazu tekutin na palubě a můžete si je tak vzít v potřebném množství. A pokud se obrátíte na personál, letušky vám je obvykle i rády ohřejí. Nezapomeňte na sušenky, křupky a další svačiny, na které jsou děti zvyklé.

Bolest v uších: Jak jí zabránit?

Bolest uší při změnách tlaku může být pro děti zvláště nepříjemná. Doporučuje se cucání bonbonů nebo žvýkání během vzletu a přistání, což pomáhá tlak v uších vyrovnat. Dalším tipem je vzít s sebou láhev s bezpečnostním pítkem nebo s brčkem. Pro kojence je ideální kojení, zmírnit nepříjemné pocity může pomoci i dudlík. K dostání jsou ale také speciální špunty do uší v dětských velikostech.

Má-li dítě lehkou rýmu nebo ucpaný nos, bývá bolest silnější, před cestou proto uvolněte dýchací cesty pomocí vhodného nosního spreje. Ten zmenší otok sliznice a uvolní průchody do Eustachovy trubice a do vedlejších nosních dutin, čímž se tlak v dutinách snadněji vyrovná.

Jak řešit další zdravotní komplikace během letu?

Kromě bolesti uší trpí některé děti v letadle také nevolností způsobenou kinetózou. V takovém případě vybírejte sedadla co nejblíže křídlu letadla, kde jsou turbulence méně cítit. Vedle užití osvědčeného Kinedrylu se doporučuje vynechat před letem těžká a mastná jídla a na palubě omezit aktivity, které mohou nevolnost zhoršovat, jako například čtení nebo používání mobilu či tabletu.

Kvůli suchému vzduchu v kabině letadla se mohou děti také snáze dehydrovat. Vhodné je vynechat slazené nápoje a zajistit dostatečný příjem vody.

Při jakýchkoli zdravotních komplikacích se nezdráhejte upozornit personál, který je proškolen v poskytování první pomoci. Pokud dítě trpí specifickými či dlouhodobými zdravotními potížemi, doporučujeme před cestou konzultovat vhodná opatření s praktickým lékařem.

Cestování letadlem v těhotenství

  • Létání letadlem v těhotenství je obecně považováno za bezpečné, pokud je těhotenství bez komplikací. Většina leteckých společností umožňuje těhotným ženám cestovat až do 36. týdne těhotenství, konkrétní pravidla se však mohou lišit.
  • Při cestování v pokročilejším stádiu těhotenství je často vyžadováno lékařské potvrzení o způsobilosti k letu. Před cestou je vhodné se poradit s lékařem, zejména v případě rizikového těhotenství nebo zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak či cukrovka.
  • Během letu je důležité dbát na dostatečný pohyb a hydrataci, aby se minimalizovalo riziko vzniku krevních sraženin. Doporučuje se vstávat a procházet se po kabině každé dvě hodiny a nosit kompresní punčochy, které pomáhají zlepšit cirkulaci krve.

Na co nezapomenout po přistání?

Po přistání si vyzvedněte kočárek u výdeje zavazadel nebo přímo u letadla, pokud vám to letecká společnost umožní. Zjistěte si dopředu, jak se dostanete do místa ubytování. Zvláště na některých menších letištích nejen v exotických destinacích, ale i v Evropě, nemusí být spolehlivá veřejná doprava nebo dostupná nabídka taxi služby.

Slovníček užitečných anglických výrazů pro cestování s dětmi

  • Infant - kojenec
  • Child - dítě
  • Boarding pass - palubní lístek
  • Gate - brána
  • Stroller - kočárek
  • Bassinet - dětská postýlka
  • Baby food - dětská výživa
  • Changing table - přebalovací pult
  • Cabin crew - palubní personál

Máte další užitečné tipy, které se při létání s dětmi osvědčily vaší rodině? Napište je do komentářů.

Doporučované