Hlavní obsah

Starosta Řeporyjí Novotný zůstává členem ODS

Foto: David Neff

Pavel Novotný na archivním snímku.

aktualizováno •

I přes usnesení předsednictva ODS, že výroky Pavla Novotného jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, v ní Novotný stále zůstává.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výkonná rada ODS v úterý nakonec nehlasovala o vyloučení starosty Řeporyjí Pavla Novotného ze strany. „Musíme umět odpouštět,“ komentoval to pro novináře šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Novotnému hrozilo vyloučení kvůli květnovému příspěvku na sociální síti ohledně zdravotního stavu dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové, která bojuje s rakovinou. Po kritice starosta příspěvek smazal a omluvil se, část občanských demokratů ale dál volala po jeho odchodu ze strany.

Na postoj výkonné rady nechtěl Novotný přímo reagovat. „Smysl mi dává nepřemýšlet o tom, že něco řeknu. Ale o tom, co jsem řekl. Dělám to už pár týdnů a budu dál. Víc vám teď neřeknu,“ napsal ČTK.

Počátkem června se předsednictvo strany usneslo, že Novotného výroky jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v ODS.

„Je to za čárou. I některé další výroky byly za hranou, například na adresu Jana Zahradila. Takové výroky se o spolustranících nepoužívají,“ připomněl tehdy Marek Benda příspěvek na síti X, ve kterém Novotný končícího europoslance počastoval hrubými výrazy.

A nebylo to poprvé, kdy Novotný čelil kritice za své výroky. Za ty ostatně několikrát skončil i před soudem.

V roce 2020 třeba prohlásil, že v zájmu Česka je, aby Babiš i Zeman „umřeli a odešli do věčných lovišť“. Už tehdy předseda ODS Petr Fiala mluvil o překročení hranic, Novotný ale nakonec ve straně zůstal.

Letos v únoru soud Novotnému uložil peněžitý trest za vyjádření na síti X, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni. Zveřejnil jej počátkem loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás.

V době rozhodnutí soudu již byl starosta v podmínce, a to za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Soud mu za ně v lednu 2022 vyměřil tříměsíční trest s odkladem 30 měsíců.

Podle informací serveru iDnes.cz mu letos v březnu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 podmínku kvůli opakovaným přečinům prodloužila a nařídila mu absolvovat program sociálního výcviku.

Novotný také například v roce 2019 prohlásil, že by měl viset tehdejší komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za to, že navštívil tzv. Doněckou lidovou republiku vytvořenou na Ukrajině proruskými separatisty. V tomto případě soudy pravomocně rozhodly, že starosta nespáchal trestný čin.

Aktualizace 20:20: Doplněna reakce Novotného.

Doporučované