Hlavní obsah

Vlevo dole: Záhada pirátských voličů. Kam zmizeli a proč?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vyvodí vedení Pirátů důsledky z dalšího volebního debaklu?

Článek

U Pirátů propukla panika poté, co nebyli úspěšní ve čtvrtých volbách v řadě. Část strany volá po mimořádném sjezdu ještě před krajskými volbami, kde chce diskutovat o „důvěře ve vedení“.

Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole:

Zisk pouhých 6,2 procenta a sešup ze tří na jediný mandát Piráty šokovaly. Všechny předvolební průzkumy totiž předpovídaly vyšší čísla. Co se na poslední chvíli stalo s pirátskými voliči? To je zatím i pro sociology trochu záhada.

„Piráti ve srovnání s minulými eurovolbami ztratili 147 tisíc hlasů. Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že voliči prostě nepřišli. Možná proto, aby poslali straně, s níž jsou nespokojení, výstrahu. Anebo je prostě strana nedokázala ničím motivovat,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková.

Piráti navíc nepřišli s výrazným lídrem ani kampaní a nezachránila je ani bizarní videa Mikuláše Ferjenčíka, kandidáta ze středu kandidátky. Jako by nebylo jasné, koho a proč vlastně Piráti do europarlamentu chtějí poslat.

„Nebylo to srozumitelné. Ukázalo se navenek, co stranou probublává už dlouho: že vedení strany reprezentované Ivanem Bartošem chce něco jiného než velká část členské základny. Bartoš se evidentně neztotožnil s čelem kandidátky – a to se projevilo i v kampani,“ přemýšlí Václav Dolejší.

Má smysl teď rozhoupávat pirátskou loď prudkými pohyby? Dokážou se Piráti oprostit od hádek o tom, kdo je či není komunista a co říkají či neříkají jejich stanovy? A kdy nejpozději vystoupit z vlády? Dozvíte se v aktuální epizodě Vlevo dole, kterou si můžete pustit v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované