Hlavní obsah

Vzácný růžový diamant se vydražil za čtvrt miliardy

Vzácný růžový diamant se vydražil za čtvrt miliardy.Video: Jan Marek

Cena barevných drahokamů roste, jak jich na světě ubývá. Hodnota těch zvlášť velkých často sahá ke stovkám milionů. Podívejte se na jeden takový, který vydražili v USA.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve světě drahokamů platí, že máloco je cennější než barevné diamanty. Každý rok tvoří pouhou desetinu procenta celkové těžby. A čím vzácnější barva, tím je i vyšší hodnota. A to platí i pro Eden Rose neboli Růži Edenu – růžový diamant o hmotnosti 10,2 karátu, který aukční dům Christie’s dražil 11. června v New Yorku.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Své jméno drahokam podle dražebníků získal, protože symbolizuje bezpodmínečnou lásku, ale také pro svůj kulatý tvar i broušení. Jejich slovy „evokuje nadčasovou krásu a také sofistikovanost“.

„Eden Rose, který právě držím v ruce, je kulatý, brilantní, desetikarátový, luxusně a intenzivně růžový, vnitřně bezchybný diamant. Je to starý kámen a co je na něm speciální, je broušení – oblé briliantové broušení, do kterého se normálně stylizují bílé diamanty, aby vyzdvihlo jejich oslnivost. Takže ořezat kámen do oblého briliantového broušení s touto barvou, a vidět tak její intenzitu, je opravdu speciální,“ představuje v úvodní videoreportáži tohoto článku drahokam Rahul Kadakia, který se na šperky v aukčním domě Christie’s specializuje.

Odhad a finální cena

Americký gemologický institut (GIA), který se zabývá klasifikací diamantů, proto zařadil Růži Edenu do kategorie barevné sytosti „fancy intense“, která je po „fancy vivid“ druhá nejvzácnější. A tak nebylo divu, že Christie’s kvůli tomu a také váze růžového diamantu odhadla jeho cenu na devět až 12 milionů dolarů čili v přepočtu zhruba mezi 200 miliony a víc než čtvrt miliardou korun. O finální ceně se rozhodlo v úterý večer.

„Za 11 milionů a 200 tisíc dolarů. Prodáno! Gratulujeme,“ odklepli v aukční síni kladívkem finální vyvolávací cenu Eden Rose, jak si lze prohlédnout ve videu v úvodu. Cena je bez přirážky a daně. V přepočtu činí přesně čtvrt miliardy korun.

Dosavadní rekordman a původ těchto drahokamů

Rekordman nebo spíše rekordmanka mezi růžovými diamanty je přitom Pink Star –⁠⁠ v překladu Růžová hvězda, kterou aukční dům Sothebys prodal v dubnu roku 2017 v Hongkongu za 71,2 milionu dolarů. Vážila 59,6 karátu, takže jeden karát vyšel na 1,19 milionu dolarů.

Až teprve loni navíc vědci zjistili, co zbarvení drahokamů způsobilo. Zkoumali důl na severozápadě Austrálie, odkud pochází víc než 90 procent všech dosud vytěžených kusů. A kromě uhlíku, ze kterého minerál je, a tlaku, jehož působením vznikl, podle nich byla určující také sopečná aktivita zhruba před 1,3 miliardami let, která mimo jiné diamanty vytlačila blížeji k povrchu.

„Doly už barevné diamanty v těchto velikostech neprodukují. Jejich těžba skončila. A tak diamanty, které vidíte, hlavně ty barevné, budou čím dál více nedostatkové a stále víc a víc vzácnější a pořád dražší,“ dodává v úvodním videu tohoto článku Kadakia z Christie’s. „Tady už se díváme na jednorožce,“ doplňuje.

A odkud pochází ve skutečnosti Eden Rose, když ne z Edenu? Tento kousek právě není ani z Austrálie.

„Je to starý jihoafrický diamant,“ říká na závěr Rahul Kadakia, který se na šperky v aukčním domě Christie’s specializuje. Podle něj hrál v tomto případě roli zmíněný tlak. „Čím víc tlaku, tím je tmavší. Takže na tento diamant působilo hodně tlaku. Co je na něm právě ještě speciálnější, je to, že ten, kdo jej brousil, musel prokázat hodně umu, aby jej nepoškodil, když je tak stlačený.“

Doporučované