Hlavní obsah

Na Portugalce budou platit dříči. Střídačka ale může zranit Schickovo ego

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Patrik Schick patřil mezi největší hvězdy předešlého Eura, s pěti góly byl spolu s Cristianem Ronaldem jeho nejlepším střelcem.

Článek

Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Ve jméně největší české hvězdy pro turnaj Euro se ani letos nespletete. Góly Patrika Schicka jsou pro národní tým extrémně důležité, ve 39 duelech už jich vsítil 20. Nosiči vody přesto radí: Na Portugalce by bylo lépe jít bez něj.

Fotbaloví fanoušci se dočkali. Už v pátek v Mnichově duelem domácího německého týmu proti Skotům odstartuje turnaj Euro 2024, na kterém jako tradičně neschází ani česká trikolora. V úterý 18. června se v Lipsku utká tým Ivana Haška s Portugalci. Papírově nejsložitější úkol ho tedy čeká hned na začátku turnaje. Boje ve skupině pak budou ještě pokračovat zápasy s Gruzií a Tureckem.

„Při vší úctě ke všem předchozím generacím musím konstatovat, že co do kvality a hloubky kádru nemělo Portugalsko až dosud nikdy tak silný tým jako letos. Rozhodně může tento turnaj i vyhrát,“ prohlásil před několika dny o ambicích svých krajanů slavný trenér José Mourinho.

„Stačí prohlédnout si soupisku a podívat se, za jaké kluby Portugalci nastupují. Prakticky všechny je najdeme na špičkových adresách, v těch nejlepších soutěžích. Jsou jasným favoritem skupiny, svou sílu českému výběru relativně nedávno převedli i v Lize národů, jejich výhry v ní byly zcela jednoznačné,“ připomíná někdejší mládežnický reprezentant Karel Tvaroh duely, které Portugalci před dvěma lety vyhráli 2:0 v Lisabonu, a dokonce 4:0 v Praze.

Co s Ronaldem?

Ani na Euru 2024 nebude v portugalském výběru scházet hvězdný, nicméně již 39letý Cristiano Ronaldo, který podobně jako Rúben Neves nastupuje nyní v saúdskoarabské lize.

„Při vší úctě k jeho mimořádným kvalitám, nevšedním schopnostem, obdivuhodným statistikám a všemu, co kdy ve fotbale dokázal, si dovolím říct, že v kontextu současného týmu už prostě nebude tak zářící hvězdou jako dříve. Nicméně předpokládám, že proti Česku pravděpodobně nastoupí,“ poznamenává moderátor podcastu Jaromír Bosák. Nosiči vody v této souvislosti připomínají, jak se na MS v Kataru se zlou potázal trenér Fernando Santos, když si dovolil posadit Ronalda na střídačku.

Podobný problém, byť v poněkud odlišné konstelaci, by podle Nosičů vody mohl hypoteticky už za pár dní řešit i český trenér Ivan Hašek.

„Jediná strategie, která má podle mě proti silným Portugalcům šanci na úspěch, je aktivní vysunutý presink. Snaha získat míč už při soupeřově rozehrávce a bleskově udeřit,“ míní Karel Tvaroh. „Stáhnout se s obrannou linií až někam před vlastní šestnáctku, to by v tomhle případě znamenalo čekání na takřka jistou fotbalovou smrt,“ dodává.

Pokud by ale Ivan Hašek vyslyšel jeho radu a vsadil by kloppovsky na agresivní napadání rozehrávky soupeře hluboko na jeho polovině, musel by použít hráče, kterým je tento způsob hry vlastní. „V první řadě samozřejmě Honza Kuchta, ale s ním i další, rozhodně Chytil a také Provod nebo Šulc,“ sype Tvaroh jména z rukávu.

Co se Schickem?

„Aby presink fungoval, musí probíhat v rámci týmové součinnosti, ve které na tom makají opravdu všichni,“ podotýká k tomu fotbalový novinář Luděk Mádl. „A řekněme si otevřeně, že s Patrikem Schickem a Adamem Hložkem se tento typ strategie efektivně uplatnit nedá. Pro oba platí, že v jejich repertoáru samozřejmě najdeme mnohé jiné fotbalové schopnosti, přednosti a dovednosti. Ovšem hrát s nimi při jejich naturelu vysoký presink prostě nelze,“ posouvá téma Mádl.

Zatímco Adam Hložek je na střídačku z Leverkusenu i reprezentace celkem zvyklý, u Patrika Schicka v zásadě platí, že pokud je zdráv, pak za národní tým obvykle nastupuje v základní sestavě. Logicky – je jeho klíčovou postavou, svými technickými a střeleckými dovednostmi bývá týmu velmi platný.

„Ale pokud by trenér Hašek volil taktiku agresivního vysunutého presinku, musel by Patrika Schicka proti Portugalcům přinejmenším v úvodu utkání posadit na střídačku. A je otázka, jak by se český útočník s něčím takovým v hlavě srovnal,“ uzavírá Tvaroh řetězec úvah o možném dilematu, které v sobě Ivan Hašek před duelem s Portugalci může přemílat.

Nosiči vody se věnují také rozboru posledních přípravných utkání před turnajem. Zmiňují velmi nepřesvědčivou sportovní úroveň duelů proti Maltě a Severní Makedonii. A pozastavují se nad otázkou, co všechno se trenér Hašek rozhodl před soupeři, s nimiž se utká na Euru, v přípravě raději poschovávat a utajit.

„Sází na to, že jako nový trenér, který mužstvo nevedl v kvalifikaci, je v zásadě naprosto nečitelný, protože tým dosud nevedl do žádného ostrého zápasu. A troufnu si odhadnout, že sestavu přesně v tom složení, v jakém vyběhne na Portugalsko, ještě světu ani jednou neukázal. Otázkou ale zůstává nejen to, jak se s tím popasuje soupeř. Ale také to, jak si s tímto stavem věcí poradí sami čeští hráči,“ přemýšlí Mádl.

Co s tříkolkami?

Velkou pozornost věnují Nosiči vody i zranění, jež z účasti na Euru vyřadilo Michala Sadílka. Na soustředění v Rakousku upadl, když v rámci volnočasových aktivit sjížděl z hřebene do údolí na nestabilní tříkolce, která tam slouží jako atrakce pro turisty. A způsobil si natolik rozsáhlou tržnou ránu, že na Euru startovat nemůže.

Podcasteři si pokládají otázku, zda riziko zábavy na tříkolkách překročilo před Eurem rozumnou míru rizika, či nikoli. A odpovídají si jednoznačně a jednohlasně.

Karel Tvaroh navíc líčí i osobní zkušenost, kterou shodou okolností před několika týdny na takovýchto horských tříkolkách sám získal. Podívejte se sami zde, jak jízda na nich poblíž Schladmingu, kde čeští reprezentanti kempovali, vlastně vypadá.

Nosičům vody neunikl ani prvotní pokus fotbalové reprezentace popsat Sadílkovu nehodu trochu jinak, než jak se udála. A nabízejí možné odpovědi na otázku, proč se tým zprvu rozhodl lhát.

Jako vždy toho protagonisté podcastu probírají mnohem víc: Zaujalo je například, že Thibaut Courtois už se po zranění dal do pořádku do té míry, že zvládl famózně odchytat finále Ligy mistrů. Jenže pro stavitele belgické reprezentace zatím podle jejich slov dostatečně uzdravený není a do výběru pro Euro se jim nevešel. Proč? A mohou Belgičané paradoxně uspět letos, když už se toho od nich nečeká zdaleka tolik, co ještě v nedávné minulosti? Kde vidí Nosiči vody favority Eura a kde černé koně turnaje?

To vše se dozvíte v nové epizodě, kterou si můžete pustit i v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované