Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rozčilený Šlachta: Je šílené, jak průzkumy ovlivňují veřejné mínění

Hostem Ptám se já byl lídr Přísahy Róbert Šlachta.Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •
Článek

Hnutí Přísaha bývalého protimafiánského detektiva Róberta Šlachty se vyplatila koalice s Motoristy do evropských voleb. Stalo se překvapivě třetí nejúspěšnější stranou. Jak teď s nečekaným ziskem naloží?

Hostem Ptám se já byl předseda hnutí Přísaha Róbert Šlachta.

Nečekaně velký úspěch Motoristů a Přísahy ve volbách do Evropského parlamentu, kde skončila na třetím místě se ziskem 10% hlasů, znamená pro tuto koalici zisk dvou poslaneckých křesel: pro Filipa Turka a Nikolu Bartůšek.

Šlachtovo hnutí se tak po minulých sněmovních volbách, kde jen těsně neuspělo, opět dostalo do popředí zájmu politiků i médií. Podle odborníků se jim podařilo přebrat protestní hlasy třeba od SPD Tomia Okamury, která získala jen necelých 6% hlasů a jedno křeslo europoslance.

Dokáže Přísaha zopakovat úspěch i ve sněmovních volbách? Nebojí se Šlachta, že ho Motoristé časem odstaví na druhou kolej? A objeví se Filip Turek v další kampani Přísahy?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Ve vašem volebním štábu v neděli byl i Václav Klaus. Napadlo vás někdy, že budete spolu s ním a starou ODS slavit společné volební úspěchy? - Nenapadlo mne to nikdy. Vůbec, po roce 2013, když jsme udělali zásah na Úřadu vlády, tak myslím, že v ODS jsem jeden z nejvyšších nepřátel v této zemi. Na druhou stranu všichni asi vědí, že naše koalice je s Motoristy sobě , kde je předseda Petr Macinka a on je blízký spolupracovník Václava Klause, já se s Václavem Klausem nestýkám. Tam jsem ho viděl, podali jsme si ruku a to bylo všechno.

7:00 Filip Turek se dostal do Evropského parlamentu jako v součsnosti nejvýraznější tvář té koalice, nevypadne z tuzemské politiky? - Určitě vypadává z té aktivní vnitřní politiky. My teď začínáme jednání s panem Macinkou o tom, jak a jestli budeme pokračovat dál. - Dohodli jste se tedy, že spolupráce bude pokračovat? - Teď řešíme krajské volby. - Už v nich budete spolupracovat? - V některých krajích jdeme buď s podporou Motoristů, anebo se ještě vyjednává dokonce o koalici.

8:30 A co ty sněmovní volby? - Samozřejmě cílem jsou sněmovně volby v roce 2025 a samozřejmě to volání po tom spojování a po těch koalicích tady je. A s Petrem Macinkou jsme si říkali, proč rozbíjet něco, co funguje. A teď vyjednáváme, jakým způsobem k tomu přijít.

9:30 Jakým způsobem chcete dál Filipa Turka zapojit? Protože z Bruselu to není jednoduché. - Řešili jsme, jak přenášet to, co ti lidi tam dělají, aby naši lidi tady v Česku věděli, že to pro ně dělají. A tím, že Filip, jak je silný na sociálních sítí, tak ty sítě budou nositelem těch dat a informaci.

12:20 Ale krajské a sněmovní volby asi neutáhnete přes spalovací motory? - Ne. Máme jednotlivé týmy, třeba pro zemědělství, dopravu, zdravotnictví a ty pracují na programu.

13:15 Sociolog Martin Buchtík ze STEM v rozhovoru na Novinkách.cz říkal, že to budete mít těžké, abyste svoji pozici uhájili v dalších volbách. Máte tip na nějaké tváře, na silné lídry? - STEM před týden parlamentní volbami 2021 nám dal 2,2 %, potom jsme měli 4,7. Teď nám STEM v neděli dál, že budeme mít 4,7 % a měli jsme 10,2 % . STEM tímto způsobem ovlivňuje…a jestli se agentura mine skoro o 6%, tak podle mě je to něco, co nemá obdoby (rozčiluje se).

14:40 Co s tím budeme dělat, budeme zakazovat výzkumné agentury? - Nebudeme zakazovat. Možná dát 30 dní před volbami pro průzkumy to, co je třeba na Slovensku (moratorium na publikování průzkumů - pozn. red). Kvůli průzkumům jsem hodně rozzloben.Protože tak, jakým způsobem průzkumy ovlivňují mínění lidí, tak to je naprosto šílené.

17:10 Jaký máte cíl v krajských volbách? - Já jsem přesvědčen, že například v Brně, v Liberci, tam, kde budeme stavět, myslím, že budeme silní. Budeme stavět devět krajů, tak samozřejmě cíl je překročit 5 %. (…) A v Brně kandiduji do Senátu.

17:40 Není vaše kandidatura do Senátu politický risk? - I u policie jsem riskoval celou dobu. (…) Pro mne jsou senátní volby strašně důležité. Jdete tam se svým jménem, tváří a ti lidi fakt o vás rozhoduji. Já se na to strašně těším. - Nebojíte se, že by vás to nějak politicky oslabilo, kdyby to nevyšlo? - To samozřejmě se stát může. A to je ten risk.

19:50 Nevadí vám jako bývalému bojovníkovi s korupcí ne úplně průhledné financování Motoristů? Protože zhruba 800 000 korun, které přišly od ledna, jsou peníze od spolku Klub motoristů. Což jsou peníze, které nelze už do většího detailu dohledat. - Přísaha má vlastní financování a Motoristé také. A my jako Přísaha vedeme výdajový transparentní účet, který podléhá kontrole Úřadu pro dohled nad politickými stranami. A s panem Macinkou každý větší dar nad 50 000 spolu konzultujeme.(…) A pan Macinka mi ručil za to, že lidé, kteří to do klubu motoristů posílají, jsou naprosto čistí.

21:20 A to vám stačilo? - To mě u pana Macinky stačilo. - Myslela jsem, že si bývalý detektiv důkladněji prověřuje původ peněz… - Na druhou stranu máte předsedu koaliční strany, který vám za to naprosto jasně ručí, není to nic nezákonného.

21:50 Přijde mi hezké, že bývalý elitní detektiv věří slovu politika o tom, že financování je transparentní…- Když jdete do koalice, tak asi nemůžu Petra Macinku kontrolovat na záchodě, jestli si utřel nebo jestli vykonal potřebu, tak, jak měl. Jestli si třeba nenadělal vedle záchodu.- Já jsem ani nečekala, že byste kontroloval tohle, ale to financování mi přišlo trochu důležitější. - Jasně, ale tam máme jasně pravidla mezi sebou dané a ta důvěra je na místě. A myslím, že vy novináři si s tím poperete.

26:00 Je vám blízké ideově a politicky to propojení s Václavem Klausem přes Motoristy? - (…) V neděli, když jsme se tam potkali, tak jsem se nebavili. Já jsem se s Petrem Macinkou bavil o (Klausově) amnestii, která mě tehdy, když jsem byl policista, vadila, takže žádnou ideovost nehledám. Ale po té neděli mně dává strašně bývalých politiků rady, jak to vést dál a jak jít dál.(…) Ale když byste mě znala osobněji, tak si vždycky stejně udělám, co chci. - Kdo vám dává rady? - To se neříká.

28:30 Úplně jasně: Šlachta to má s Klausem jak? - Šlachta to má s Klausem tak, že mu v neděli podal ruku. A připili jsme si pivem, a to je všechno. - Souhlasí s ním, nesouhlasí Stává se z vás klausovec? - Já si myslím, že ze mě se nestane vůbec nikdo. Vždycky Róbert Šlachta bude Róbertem Šlachtou. A když se podíváte na mé politické názory, tak se kolikrát rozcházejí s Petrem Macinkou i Václavem Klausem.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované