Hlavní obsah

Firmy cítí oživení a nabídnou více míst. Kdo ztratí práci, najde brzy novou

Foto: Baumruk & Baumruk

Firmy bojují o zaměstnance. Volná místa přibývají a migrace pracovníků zesiluje.

Firmy budou aktivnější v nabírání nových pracovníků. Zakázek přibývá, a bude tak víc míst. Proti minulému roku jsou však podniky ve svých náborových plánech střízlivější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká ekonomika posiluje. Je to vidět na plánech společností ohledně nabírání nových lidí. Více než třetina firem hodlá ve třetím čtvrtletí zvyšovat počet zaměstnanců, snížit počet zaměstnanců se chystá menší část. Jednačtyřicet procent podniků nehodlá nic měnit a dvě procenta nevědí.

Čistý index práce, který jednoduše počítá rozdíl mezi podílem firem, jež hodlají nabírat a propouštět, vychází na 11 procent. Na tiskové konferenci to sdělila náborová společnost ManpowerGroup ČR, která index práce zjišťuje ve světě už více než 60 let a v Česku to dělá od roku 2008. Index práce je takzvaný předstihový indikátor, který predikuje, jak by se mohla vyvíjet ekonomika v následujícím období, zde konkrétně v dalších třech měsících.

Foto: ManpowerGroup ČR

Čistý index práce ukazuje, že ekonomika bude v nadcházejícím čtvrtletí růst.

Ekonomika podle tohoto indikátoru v následujícím čtvrtletí poroste, protože ve srovnání s druhým čtvrtletím je index vyšší o pět procentních bodů. Nicméně ve srovnání se třetím čtvrtletím loňského roku se zhoršil o osm procentních bodů, takže meziročně je náborový optimismus podniků ohledně dalšího vývoje tuzemského hospodářství umírněnější.

„Na trhu práce dochází ke znatelnému oživení. Česká centrální banka pokračuje ve snižování úrokových sazeb z důvodu stabilizace inflace, což podporuje ekonomické oživení, a s rostoucí důvěrou spotřebitelů roste také důvěra zaměstnavatelů ve zlepšující se ekonomiku. I díky tomu se otevírá stále více pracovních míst ve srovnání s první polovinou roku, nicméně ještě stále nejsme na úrovni náborové euforie v polovině minulého roku a velké přesuny na trhu práce pokračují,“ říká k aktuálním číslům Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup ČR.

Lidé, kteří jsou nuceni čelit ztrátě zaměstnání nebo jej sami opouštějí, mají podle ní ale lepší vyhlídky najít poměrně rychle novou práci.

Zdravotnictví sílí, energetika oslabuje

Z devíti hlavních oborů ekonomiky se pozitivně do budoucnosti dívá sedm z nich. Ve srovnání s minulým čtvrtletím trh práce posílil v sedmi z nich a meziročně ve čtyřech.

Nejoptimističtěji vidí budoucnost zdravotnictví, které vykazuje čistý index práce na úrovni 36 procent, což je o 12 procentních bodů více než před třemi měsíci a o 22 procentních bodů meziročně. Následují ho komunikační služby, obchod a gastronomie. Nabírání zaměstnanců bude převažovat i v průmyslu a logistice.

S úbytkem míst naopak počítá veřejný a neziskový sektor ve výši deseti procent a energetika s indexem minus 27 procent.

Foto: ManpowerGroup ČR

Náborové plány firem v devíti hlavních sektorech ekonomiky. Na obrázku je čistý index práce za každé odvětví.

Z hlediska velikosti podniků hodlají nejvíc nabírat velké organizace zaměstnávající 1000 až 5000 zaměstnanců s indexem 26 procent (čtvrtletní nárůst je čtyři procentní body a meziroční 15 procentních bodů). Obří organizace nad pět tisíc lidí mají čistý index práce ve výši 15 procent, malé firmy do 50 lidí ho mají podobně vysoký jako firmy velké, a to ve výši 25 procent. Ti nejmenší zaměstnavatelé s týmem do deseti lidí se do budoucna dívají s obavami. U nich index práce klesl na hodnotu minus 13 procent.

Z hlediska největších regionů hodlají nabírat všechny. Hlavní město poroste nejsilněji, protože index práce dosahuje na třetí čtvrtletí hodnoty 19 procent, Čechy dosáhly hodnoty deseti procent a Morava a Slezsko dvou procent.

Skeptické Česko

V globálním pohledu se Česko dívá do budoucnosti skepticky. Index práce vychází po očištění sezonních dat (v ČR se uvádějí tradičně neočištěná data, pozn. red.) na úrovni osmi procent, tedy výrazně pod celosvětovým průměrem (22 procent), který čítá data ze 42 zemí a od více než 40 tisíc zaměstnavatelů.

Ke zpomalení dochází podle Rezlerové hlavně v zemích, které se stále potýkají s vysokou inflací a rostoucími náklady na pracovní sílu. „Navíc geopolitické napětí na Ukrajině a na Blízkém východě nadále vyvíjí tlak na celou globální ekonomiku. Poptávka po talentech zůstává sice na stejné úrovni jako v minulém čtvrtletí, ale je nižší než v loňském roce, kdy byla na 28 bodech,“ upozorňuje Rezlerová.

Foto: ManpowerGroup ČR

Ve srovnání se světem je Česká republika velmi pesimistická.

Klesající očekávání v náborových aktivitách jsou podle šéfa náboru a marketingu Jiřího Halbrštáta patrná v dříve silných odvětvích, jako jsou informační technologie. „Přestože IT stále hlásí nejsilnější náborové plány (29), ve srovnání s minulým čtvrtletím se očekává mírný pokles o pět a v meziročním srovnání o deset procentních bodů. Podobný trend lze pozorovat také v odvětví komunikační služby (11), kde došlo k poklesu jak oproti minulému čtvrtletí (5), tak i oproti stejnému období loňského roku (11),“ dodává Halbrštát.

Podle něj ve světě poptávka po kvalifikovaných pracovnících klesá a tempo náboru těchto pracovníků vůči pracovníkům v továrnách výrazně zpomaluje. Zároveň se objevuje trend, že kvalifikovaní zaměstnanci mění v době nejistoty méně často svá místa, takže zbývá méně volných pozic, které je třeba obsadit, ale na druhou stranu, pokud zkušený pracovník odejde například do důchodu nebo na mateřskou dovolenou, je s menší fluktuací na trhu práce těžší tato místa obsadit.

Související témata:
ManpowerGroup

Doporučované